'Inzicht geeft betere bedrijfsresultaten'

14 december 2011 |
'Inzicht geeft betere bedrijfsresultaten'<

Frank Veldhof, werkzaam bij het bedrijfschap Horeca en Catering in Zoetermeer, pleit voor een collectieve deelname aan de Bedrijfsvergelijking Horeca. Ruim 43.000 horecaondernemingen telt Nederland. Al deze bedrijven ondernemen
op hun eigen manier. Iedere ondernemer vindt zijn eigen zaak uniek. Natuurlijk is dat zo. Maar er zijn ook veel overeenkomsten. 'Het is juist interessant om daar naar te kijken. Hou elkaar in de gaten. Slim afkijken, noem ik dat. Leren van elkaars slimmigheden.'

Bedrijfsvergelijking
Frank Veldhof van het bedrijfschap promoot daarom de Bedrijfsvergelijking Horeca. Dit is een online systeem waarbij ondernemers, na het invullen van financiële bedrijfsgegevens, hun onderneming kunnen vergelijken met anderen. Benchmarken heet dat. Dat kan binnen de keten of de hele branche. 'Met cijfers creëer je inzicht. En als je je eigen situatie goed in beeld hebt, kun je actief inspelen op alle ontwikkelingen.'

Meedoen geeft inzicht
Op dit moment nemen 1400 ondernemers deel aan de Bedrijfsvergelijking. Frank Veldhof: 'Hoe meer dat er zijn; hoe scherper het beeld gaat worden. Veel ondernemers hebben een hekel aan 'de cijfertjes'. Maar ik zie aan het meedoen aan de Bedrijfsvergelijking vooral voordelen. De belangrijkste is het behalen van een beter bedrijfsresultaat. Meedoen geeft inzicht. Het is ook leuk om kennis te vergaren. Dat kan een gevoel oproepen van controle, beheersing en rust. En wat ik ook erg belangrijk vind: ondernemers helpen ondernemers.'

Cijfers zijn vertrouwelijk
De Bedrijfsvergelijking werkt eenvoudig. De ondernemer kan individueel deelnemen of met de keten waar hij bij aangesloten is. Met een beveiligde inlogcode en een persoonlijk wachtwoord komt hij in het systeem. Hierdoor is zeker dat de cijfers vertrouwelijk zijn. Daar vult hij maandelijks, per kwartaal of jaarlijks de cijfers in uit de winst- en verliesrekening. Vervolgens kan hij zijn onderneming vergelijken. Er wordt gekeken naar sector, deelsector, omzetvolume, ligging (postcode) en rechtsvorm. Het bedrijfschap maakte met verschillende administratiekantoren en ketenorganisaties koppelingen om de gegevens uit de administratie geautomatiseerd in de Bedrijfsvergelijking in te voeren.

Tips en trucs
'We gaan de komende jaren met nog meer partners samenwerken. Ook willen we meer gaan doen met tips en trucs. Want als je eenmaal inzicht hebt, wil je daarna verbeteracties. Maar hoe doe je dat? Ook daarin kan je veel van andere ondernemers leren. Hoe pakken zij dat aan? Daarnaast zijn we bezig het systeem wat te vereenvoudigen, zodat het voor ondernemers nog makkelijker wordt deel te nemen. Ook bouwen we het onderdeel Stadsmonitor uit. Hierbij zoeken we ook interactie met de partijen eromheen; bijvoorbeeld musea, evenementen, de detailhandel. Specifieke locaties zijn interessant om te bundelen. Daar kunnen horecaondernemers actief op ingrijpen.'

Blijven optimaliseren
'We zoeken natuurlijk naar aangrijpingspunten waarop je als ondernemer invloed kunt uitoefenen. De presentatie van de getallen kan nog aantrekkelijker; daar wordt ook aan gewerkt. Onderdelen van de Bedrijfsvergelijking maken we meer persoonlijk. Selecte groepen ondernemers hebben behoefte aan gegevens die voor hen specifiek zijn. Zo wordt de Bedrijfsvergelijking bijvoorbeeld ingezet voor het Hoteloverleg Veluwe, de Nederlandse Vereniging van Bowlingbanen en de Nederlandse Vereniging van Erkende Partycateraars. We zijn dus steeds bezig om de Bedrijfsvergelijking te optimaliseren.'

Kennis is essentieel
Frank Veldhof hoopt dat er veel meer ondernemers het komende jaar hun gegevens invoeren. 'Eigenlijk zou iedere ondernemer moeten meedoen. Zo professionaliseert de branche. En dat is goed voor iedereen. Het blijft natuurlijk wel een instrument. Dat je moet voeden met data en de uitkomsten vervolgens gaat gebruiken. Je moet er wel zelf mee aan de slag. Zeker in deze veranderende tijden is kennis essentieel. Maak daar gebruik van!'

Meer weten of aanmelden?
Kom naar de Horecava: Het Bedrijfschap Horeca en Catering heeft een stand op het expertplaza (09.508). Daar is van alles te zien over de Bedrijfsvergelijking en hoe dit instrument in te zetten voor resultaatverbetering. Aanmelden kan via Kenniscentrumhoreca
Meer nuttige websites
Mijnhoreca.nl platform voor en door ondernemers en "Horecageld.nl":http://www.horecageld.nl geven inzicht in cijfers.
Anneke Gilsing

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair
5&33 trapt truffelseizoen af

Goed nieuws voor alle truffel lovers! Het nieuwe truffelseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat restaurant 5&33 weer volledig in het teken van de truffel staat. De jaarlijkse 5&33 truffel kick-off is dit jaar in samenwerking met chefs Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer. Van...

Events Achtergronden
Kom je ons bezoeken op Gastvrij Rotterdam?

Uitgeverij PS: bv, de uitgever van jouw favoriete horecavakbladen, staat op horecabeurs Gastvrij Rotterdam. Bezoek je onze stand om van gedachten te wisselen? Heb je een innovatief horecaconcept of ben je op zoek naar informatie over de branche? We vertellen je er ook meer over de horecatrainingen v...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: