Inter Scaldes wint deelfinale Copa Jerez

27 november 2012
Inter Scaldes wint deelfinale Copa Jerez

Het team van Manoir Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen heeft de Nederlandse finale gewonnen van de Copa Jerez. Het team vertegenwoordigt ons land volgend jaar tijdens de internationale finale.
De eindstrijd van deze internationale sherry-spijscompetitie vindt plaats in Jerez de la Frontera in Spanje.

*Finalestrijd*
In de Nederlandse finale in de St. Olofskapel van het NH Barbizon Palace te Amsterdam kwamen chef Paul de Groote en sommelier Koen van der Plas namens Inter Scaldes uit tegen teams van restaurant Latour in Noordwijk aan Zee en De Lindenhof in Giethoorn. Bij twee van de drie combinaties wisten de Zeeuwen de voltallige jury voor zich te winnen: die met een strakke, droge sherry en die met een zoete of semizoete sherry. De Lindenhof scoorde het hoogst met een gerecht met een oxidatief gerijpte sherry.

*Jury*
Gastlid in de jury tijdens de Nederlandse finale was Beltrán Domecq, sinds afgelopen zomer voorzitter van het Consejo Regulador, het overkoepelend orgaan voor de sherryproductieregio. Daarnaast bestond de jury uit Roy Pelgrim (Cordial), Imko Binnerts (Vis & Ko), Ronald Opten (La Rive), Mike Dooms (De Kromme Watergang) en juryvoorzitter tevens hoofdredacteur van GaultMillau Nederland Jan van Lissum.

*Spanje-Nederland*
Nederlandse chefs en sommeliers hebben iets met Vinos de Jerez. Niet voor niets wonnen Cindy Borger en Jarno Eggen (destijds namens De Lindenhof, nu De Groene Lantaarn) in 2009 de internationale Copa Jerez. Tijdens eerdere edities bereikten teams van Seinpost en ’t Brouwerskolkje een eervolle tweede plaats en in 2011 viel chef Roger Rassin en maître-sommelier Ronald Opten namens restaurant La Rive hetzelfde succes ten deel.

*Het winnende menu van Inter Scaldes:*
Gemarineerde groenten, ratte, Bari olijf, oranjebloesem
(Antique Fino, Bodegas Rey Fernando de Castilla)

Duif, Gillardeau oester, Bekegemse eendenlever, meiknol, gebrande mosterd
(Don Gonzalo Oloroso VOS, Valdespino)

Ananas, kombu, zeesla, Valrhona Caraïbe 66% grand cru chocolade
(ME Moscatel Emilín, Emilio Lustau)

~Frank Lindner~

Overig nieuws