In memoriam: Lucas Rive

25 december 2019 | redactie

Op social media deelde Les Patrons Cuisiniers mee dat topkok Lucas Rive woensdag op 57-jarige leeftijd is overleden. De culinaire inspirator overleed na een kort ziekbed en wist in totaal drie sterren bij elkaar te koken, een prestatie van wereldformaat. Hij werkte 22 jaar bij Restaurant De Bokkedoorns in Overveen.

In 2013 startte hij zijn eigen restaurant in Hoorn: restaurant Lucas Rive. Met zijn eigen restaurant verdiende hij al gauw een Michelinster. 

Frank Visser, voorzitter van Les Patrons Cuisiniers schreef op Facebook het volgende over het overlijden van Rive:

'Dat ik hier in Hoorn mag staan en dat het gaat zoals het gaat, is een verademing. Ik geniet er elke dag van’
Lucas Rive (1962-2019)


We hebben het verdrietige bericht ontvangen dat op woensdag 25 december jl., na een kort ziekbed, Lucas Rive, lid van Les Patrons Cuisiniers en SVH Meesterkok, op 57-jarige leeftijd is overleden.

Lucas was sinds 2015 lid van ons culinaire genootschap, maar lang voordat wij hem vol trots in ons midden mochten verwelkomen, drukte hij als leermeester, coach en begeleider al een onuitwisbare stempel op de vorming van ons culinaire landschap en menig topchef in de dop. Lucas was een meester in het vertalen van zijn liefde voor koken naar uitgebalanceerde smaaksensaties: verrassend en vooruitstrevend. Ook ver buiten onze landsgrenzen speelde hij zich in de kijker. Op zijn 27ste mocht Lucas zich de jongste tweesterrenchef van ons land noemen.

Lucas was ruim 27 jaar verbonden aan restaurant De Bokkedoorns in Overveen, waar hij als chef de cuisine 22 jaar lang twee Michelinsterren op zijn naam had staan. In 2013 besloot Lucas zijn hart te volgen en samen met zijn echtgenote Deborah een zaak te openen in hun geliefde stad Hoorn. Hun informele haute cuisine restaurant Lucas Rive werd binnen vijf maanden beloond met een Michelinster.

Voor Lucas waren het niet de lijstjes en de sterren die telden, maar de waardering van zijn gasten, die hij een onvergetelijke avond wilde bezorgen. Zijn enorme passie en betrokkenheid en de bruggen die hij heeft weten te slaan voor het vak, zullen wij op onze beurt nooit vergeten. Een groot vakman en meester is niet meer.

Wij wensen zijn echtgenote, hun kinderen en allen die hem lief waren, veel kracht en sterkte toe met dit grote verlies.

Les Patrons Cuisiniers
Frank Visser, voorzitter

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: