In memoriam: Lucas Rive

Auteur: redactie
Gastronomie 25 december 2019
In memoriam: Lucas Rive

Op social media deelde Les Patrons Cuisiniers mee dat topkok Lucas Rive woensdag op 57-jarige leeftijd is overleden. De culinaire inspirator overleed na een kort ziekbed en wist in totaal drie sterren bij elkaar te koken, een prestatie van wereldformaat. Hij werkte 22 jaar bij Restaurant De Bokkedoorns in Overveen.

In 2013 startte hij zijn eigen restaurant in Hoorn: restaurant Lucas Rive. Met zijn eigen restaurant verdiende hij al gauw een Michelinster. 

Frank Visser, voorzitter van Les Patrons Cuisiniers schreef op Facebook het volgende over het overlijden van Rive:

'Dat ik hier in Hoorn mag staan en dat het gaat zoals het gaat, is een verademing. Ik geniet er elke dag van’
Lucas Rive (1962-2019)


We hebben het verdrietige bericht ontvangen dat op woensdag 25 december jl., na een kort ziekbed, Lucas Rive, lid van Les Patrons Cuisiniers en SVH Meesterkok, op 57-jarige leeftijd is overleden.

Lucas was sinds 2015 lid van ons culinaire genootschap, maar lang voordat wij hem vol trots in ons midden mochten verwelkomen, drukte hij als leermeester, coach en begeleider al een onuitwisbare stempel op de vorming van ons culinaire landschap en menig topchef in de dop. Lucas was een meester in het vertalen van zijn liefde voor koken naar uitgebalanceerde smaaksensaties: verrassend en vooruitstrevend. Ook ver buiten onze landsgrenzen speelde hij zich in de kijker. Op zijn 27ste mocht Lucas zich de jongste tweesterrenchef van ons land noemen.

Lucas was ruim 27 jaar verbonden aan restaurant De Bokkedoorns in Overveen, waar hij als chef de cuisine 22 jaar lang twee Michelinsterren op zijn naam had staan. In 2013 besloot Lucas zijn hart te volgen en samen met zijn echtgenote Deborah een zaak te openen in hun geliefde stad Hoorn. Hun informele haute cuisine restaurant Lucas Rive werd binnen vijf maanden beloond met een Michelinster.

Voor Lucas waren het niet de lijstjes en de sterren die telden, maar de waardering van zijn gasten, die hij een onvergetelijke avond wilde bezorgen. Zijn enorme passie en betrokkenheid en de bruggen die hij heeft weten te slaan voor het vak, zullen wij op onze beurt nooit vergeten. Een groot vakman en meester is niet meer.

Wij wensen zijn echtgenote, hun kinderen en allen die hem lief waren, veel kracht en sterkte toe met dit grote verlies.

Les Patrons Cuisiniers
Frank Visser, voorzitter

Overig nieuws