In memoriam: Lucas Rive

25 december 2019 | redactie

Op social media deelde Les Patrons Cuisiniers mee dat topkok Lucas Rive woensdag op 57-jarige leeftijd is overleden. De culinaire inspirator overleed na een kort ziekbed en wist in totaal drie sterren bij elkaar te koken, een prestatie van wereldformaat. Hij werkte 22 jaar bij Restaurant De Bokkedoorns in Overveen.

In 2013 startte hij zijn eigen restaurant in Hoorn: restaurant Lucas Rive. Met zijn eigen restaurant verdiende hij al gauw een Michelinster. 

Frank Visser, voorzitter van Les Patrons Cuisiniers schreef op Facebook het volgende over het overlijden van Rive:

'Dat ik hier in Hoorn mag staan en dat het gaat zoals het gaat, is een verademing. Ik geniet er elke dag van’
Lucas Rive (1962-2019)


We hebben het verdrietige bericht ontvangen dat op woensdag 25 december jl., na een kort ziekbed, Lucas Rive, lid van Les Patrons Cuisiniers en SVH Meesterkok, op 57-jarige leeftijd is overleden.

Lucas was sinds 2015 lid van ons culinaire genootschap, maar lang voordat wij hem vol trots in ons midden mochten verwelkomen, drukte hij als leermeester, coach en begeleider al een onuitwisbare stempel op de vorming van ons culinaire landschap en menig topchef in de dop. Lucas was een meester in het vertalen van zijn liefde voor koken naar uitgebalanceerde smaaksensaties: verrassend en vooruitstrevend. Ook ver buiten onze landsgrenzen speelde hij zich in de kijker. Op zijn 27ste mocht Lucas zich de jongste tweesterrenchef van ons land noemen.

Lucas was ruim 27 jaar verbonden aan restaurant De Bokkedoorns in Overveen, waar hij als chef de cuisine 22 jaar lang twee Michelinsterren op zijn naam had staan. In 2013 besloot Lucas zijn hart te volgen en samen met zijn echtgenote Deborah een zaak te openen in hun geliefde stad Hoorn. Hun informele haute cuisine restaurant Lucas Rive werd binnen vijf maanden beloond met een Michelinster.

Voor Lucas waren het niet de lijstjes en de sterren die telden, maar de waardering van zijn gasten, die hij een onvergetelijke avond wilde bezorgen. Zijn enorme passie en betrokkenheid en de bruggen die hij heeft weten te slaan voor het vak, zullen wij op onze beurt nooit vergeten. Een groot vakman en meester is niet meer.

Wij wensen zijn echtgenote, hun kinderen en allen die hem lief waren, veel kracht en sterkte toe met dit grote verlies.

Les Patrons Cuisiniers
Frank Visser, voorzitter

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: