IJsland en Kroatië voor het eerst in MICHELIN-gids Hoofdsteden van Europa

28 maart 2019 | Thijs Jacobs

Michelin heeft de MICHELIN Guide Main Cities of Europe 2019 gelanceerd en is verheugd de selectie van 2019 te onthullen. Amador in Wenen, onder leiding van chef-kok Juan Amador, heeft 3 sterren ontvangen. Dit stijlvolle kelderrestaurant, dat is gevestigd in de wijnmakerij Hajszan en in 2017 2 sterren ontving, is nu lid geworden van de exclusieve driesterrenfamilie en heeft het hoogste niveau in de gids bereikt. Hier is de keuken minimalistisch en toch veelgelaagd, creatief, intensief en vol contrasten. 

Wenen

Wenen heeft ook een nieuw 1-sterren restaurant: aend. Dit restaurant heeft minder dan een jaar na de opening een ster behaald, wat getuigt van de ambitie en gedrevenheid van het team. De gerechten gebruiken alleen de beste seizoensgebonden ingrediënten en zijn visueel aantrekkelijk met gedurfde, pittige smaken.

Reykjavik staat ook in de gids

Gwendal Poullenec, internationaal directeur van de MICHELIN Guides, zei: "De Main Cities Guide bestrijkt 38 steden in 22 landen en beveelt meer dan 1.900 restaurants aan. We zijn verheugd dat de steden Reykjavik in IJsland en Zagreb en Dubrovnik in Kroatië aan deze editie zijn toegevoegd, waardoor onze lezers in heel Europa nog meer keuze hebben."
Boedapest heeft twee nieuwe 1-sterren onderscheidingen in de gids van dit jaar: Stand en Babel. Stand wordt ons gebracht door twee ervaren chef-koks die al vele jaren samenwerken en hun gerechten zijn doordrenkt van hun persoonlijkheid, maar hebben hun hart in de Hongaarse klassiekers. Babel is een elegant restaurant dicht bij de rivier, dat met trots wordt gerund. De chef, István Veres, komt uit Transsylvanië, en zijn jeugdherinneringen zijn de inspiratiebron voor het menu. 

Kroatië komt dit jaar voor het eerst voor in de MICHELIN Guide Main Cities of Europe en wint 1 ster voor trendy Noel in Zagreb, om mee te gaan met het bestaande sterrenrestaurant, 360°, dat is ingebouwd in de historische stadsmuren van Dubrovnik. Zagreb krijgt ook twee nieuwe Bib Gourmands: Agava en Ta?.

Twee nieuwe Bib Gourmand onderscheidingen zijn toegevoegd in Wenen: EetkamerRuhm en Gasthaus Seidl. De Bib Gourmand is de Michelin-onderscheiding voor goede kwaliteit en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze prijs is zeer populair bij de lezers van de Gids, omdat het een goed gemaakte en goedkope keuken beloont.
Reykjavik is de derde nieuwe stad die dit jaar in de gids is opgenomen en heeft één nieuwe Bib Gourmand voor Skál!

In totaal zijn er zeven restaurants in heel Europa onlangs bekroond met 2 sterren, wat het totale aantal in de gids op 92 brengt. Met inbegrip van het nieuwe 3-sterrenrestaurant betekent dit dat Europa nu 23 restaurants heeft met de hoogste onderscheiding. 

Tot slot zijn er 44 restaurants met 1 ster, waarmee het totaal van 1-sterrenrestaurants in de gids van dit jaar op 382 komt.

MICHELIN Guide Main Cities of Europe 2019, in een oogopslag:

3 sterren restaurants - 23 (inclusief één nieuwe toevoeging)
2 sterren restaurants - 92 (inclusief zeven nieuwe toevoegingen)
1 sterren restaurants - 382 (inclusief 44 nieuwe toevoegingen)
Bib Gourmands - 271 (inclusief 28 nieuwe toevoegingen)

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

''Met het complete Horeko systeem kunnen we sturen op onze twee grootste kostenposten''

Villa Ruimzicht – een elegant en modern hotel met een restaurant en bar waar iedereen zich thuisvoelt, of je nu in driedelig pak of in je korte broek binnen komt lopen. In de tuin van de villa vertelt chef Bjorn Massop over zijn passie voor lokale producten, zijn drang naar een goed georganise...

Columns
Column Sico de Moel: boer zoekt (kaas)vrouw

"En voor de heer met lactose intolerantie: een kaasplankje met bijzondere Hollandse kazen." Gasten met een serieuze lactose-intolerantie hebben altijd een pilletje bij zich, voor als het misgaat. Die kijken dan ook niet vreemd op als ik hun crème brûlée vervang door een...

Awards Culinair
Dit zijn de 10 beste nieuwe restaurants in Nederland

En de winnaar is... Gisteravond was de bekendmaking van de winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019. 31 Nederlandse topchefs nomineerden 31 nieuwe restaurants. Vervolgens was het aan de gast om te stemmen. Wie de trotse winnaars zijn, lees je hieronder: De winnaars van TheFork Restaurants Awa...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Einde quotum werkvergunningen specialistische Aziatische koks

Op 16 april 2019 heeft minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekendgemaakt dat er per 1 oktober 2019 een einde komt aan het quotum dat is opgelegd in de bijzondere regeling voor het verkrijgen van een werkvergunning voor specialistische Aziatische koks. De tijdelijke regeling, die nu ...

Awards Culinair
Souschef La Provence Driebergen strijdt om prestigieuze titel

Jelle Horst vertrekt dinsdag 17 september naar het Canadese Calgary om namens Nederland deel te nemen aan de internationale finale van de Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2019. Met 23 andere talenten strijdt de souschef van sterrestaurant La Provence in Driebergen vrijdag 20 september om de...

Awards Culinair
Het Kook Atelier overall winnaar Texel Culinair 2019

Het Kook Atelier is overall winnaar van de zestiende editie van Texel Culinair. Nieuwkomer De Pelikaan overtrof de verwachtingen en presenteerde een frikadel op ’n Aare manier: een wortel speciaal met frikadelkruiden – en werd daarmee winnaar in de categorie Themagerecht. BOSQ ontving de...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: