IJsland en Kroatië voor het eerst in MICHELIN-gids Hoofdsteden van Europa

28 maart 2019 | Thijs Jacobs

Michelin heeft de MICHELIN Guide Main Cities of Europe 2019 gelanceerd en is verheugd de selectie van 2019 te onthullen. Amador in Wenen, onder leiding van chef-kok Juan Amador, heeft 3 sterren ontvangen. Dit stijlvolle kelderrestaurant, dat is gevestigd in de wijnmakerij Hajszan en in 2017 2 sterren ontving, is nu lid geworden van de exclusieve driesterrenfamilie en heeft het hoogste niveau in de gids bereikt. Hier is de keuken minimalistisch en toch veelgelaagd, creatief, intensief en vol contrasten. 

Wenen

Wenen heeft ook een nieuw 1-sterren restaurant: aend. Dit restaurant heeft minder dan een jaar na de opening een ster behaald, wat getuigt van de ambitie en gedrevenheid van het team. De gerechten gebruiken alleen de beste seizoensgebonden ingrediënten en zijn visueel aantrekkelijk met gedurfde, pittige smaken.

Reykjavik staat ook in de gids

Gwendal Poullenec, internationaal directeur van de MICHELIN Guides, zei: "De Main Cities Guide bestrijkt 38 steden in 22 landen en beveelt meer dan 1.900 restaurants aan. We zijn verheugd dat de steden Reykjavik in IJsland en Zagreb en Dubrovnik in Kroatië aan deze editie zijn toegevoegd, waardoor onze lezers in heel Europa nog meer keuze hebben."
Boedapest heeft twee nieuwe 1-sterren onderscheidingen in de gids van dit jaar: Stand en Babel. Stand wordt ons gebracht door twee ervaren chef-koks die al vele jaren samenwerken en hun gerechten zijn doordrenkt van hun persoonlijkheid, maar hebben hun hart in de Hongaarse klassiekers. Babel is een elegant restaurant dicht bij de rivier, dat met trots wordt gerund. De chef, István Veres, komt uit Transsylvanië, en zijn jeugdherinneringen zijn de inspiratiebron voor het menu. 

Kroatië komt dit jaar voor het eerst voor in de MICHELIN Guide Main Cities of Europe en wint 1 ster voor trendy Noel in Zagreb, om mee te gaan met het bestaande sterrenrestaurant, 360°, dat is ingebouwd in de historische stadsmuren van Dubrovnik. Zagreb krijgt ook twee nieuwe Bib Gourmands: Agava en Ta?.

Twee nieuwe Bib Gourmand onderscheidingen zijn toegevoegd in Wenen: EetkamerRuhm en Gasthaus Seidl. De Bib Gourmand is de Michelin-onderscheiding voor goede kwaliteit en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze prijs is zeer populair bij de lezers van de Gids, omdat het een goed gemaakte en goedkope keuken beloont.
Reykjavik is de derde nieuwe stad die dit jaar in de gids is opgenomen en heeft één nieuwe Bib Gourmand voor Skál!

In totaal zijn er zeven restaurants in heel Europa onlangs bekroond met 2 sterren, wat het totale aantal in de gids op 92 brengt. Met inbegrip van het nieuwe 3-sterrenrestaurant betekent dit dat Europa nu 23 restaurants heeft met de hoogste onderscheiding. 

Tot slot zijn er 44 restaurants met 1 ster, waarmee het totaal van 1-sterrenrestaurants in de gids van dit jaar op 382 komt.

MICHELIN Guide Main Cities of Europe 2019, in een oogopslag:

3 sterren restaurants - 23 (inclusief één nieuwe toevoeging)
2 sterren restaurants - 92 (inclusief zeven nieuwe toevoegingen)
1 sterren restaurants - 382 (inclusief 44 nieuwe toevoegingen)
Bib Gourmands - 271 (inclusief 28 nieuwe toevoegingen)

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: