Hotellerie straks voorop in herstel horeca

26 augustus 2009 |
Hotellerie straks voorop in herstel horeca<

Hoewel de hotellerie in het tweede kwartaal nog diep moest gaan wat betreft de tegenvallende omzetcijfers, schijnt er licht aan het einde van de tunnel. 'Herstel in verschiet, 2010: Groei in meeste sectoren' zo luidt de kopt boven het meest recente sector-update van het ING Economisch Bureau. De productiekrimp is in 2010 voor een meerderheid van de sectoren voorbij, zo is te lezen in het rapport. Doordat de uitvoer naar verwachting volgend jaar weer stijgt, laten vooral exportgerichte sectoren als transport, groothandel en de industrie dan een productietoename zien. In delen van de horeca, vooral in de hotellerie, zijn prijsverlagingen noodgedwongen doorgevoerd. Deze beginnen in de financieel zwaar getroffen hogere segmenten wel effect te krijgen; de daling van het aantal overnachtingen vermindert.

Volgens het ING Economisch Bureau laat de totale Nederlandse economie in 2010 nog wel een nulgroei zien. Het eerste herstel voor de horeca wordt op basis van het minder hard dalend aantal overnachtingen dus verwacht in de hotellerie.

In de horeca lopen dit jaar de omzetten in cafés en hotels het sterkst terug, in het eerste kwartaal van 2009 zelfs met 9 procent op jaarbasis. In restaurants gaat het echter nog niet veel beter, zeker niet in de hogere segmenten. De recessie begint vanaf dit jaar ook in de horeca door te werken in termen van banenverlies. Bedrijven zijn immers gedwongen om te snijden in de kosten. Personeelsreductie is dan de meest toegepaste maatregel. Al met al gaat naar verwachting 8 procent van het aantal voltijd- en deeltijdbanen in de horeca verloren. Dit vindt deels in 2009 plaats (2,5%) en goeddeels in 2010 (5,5%).

Hospitality Management; De CaféKrant; De RestaurantKrant, Frank Lindner






Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: