Horecawerknemers willen nieuwe cao

26 april 2017 | Roy Spijker
Horecawerknemers willen nieuwe cao<

Koninklijke Horeca Nederland heeft maandag een petitie ontvangen waarin een oproep wordt gedaan voor een niewe horeca cao. De brief is gestuurd door vier horecamedewerkers, die een facebookpagina 'De Nieuwe horeca cao' zijn gestart.

Volgens de facebookpagina zit de horeca nu al 3 jaar zonder cao en hebben veel collega's daar hun ongenoegen al over geuit. Op de pagina staat: "Koks, kelners en ander Horeca medewerkers zitten nu al 3 jaar (in onderstaand plaatje was dat nog korter) zonder CAO. Onze lonen lopen daardoor inmiddels minimaal 6% achter in vergelijking tot andere sectoren."

Tegen dagblad Trouw zeggen de vier graag anoniem te willen blijven. "Er heerst nogal een angstcultuur in de horeca. Medewerkers komen er niet snel voor hun belangen op. Het is als snel: voor jou tien anderen."

Brief
In de brief, die inmiddels als 1300 keer is ondertekend, staat het volgende:

Aan de voorzitter van
Koninklijke Horeca Nederland

Geachte heer Willemsen,

Deze brief ontvangt u van 500 (of meer) verontruste medewerkers uit verschillende Horeca bedrijven. Wij menen u deze brief te moeten schrijven omdat wij het beu zijn dat er nog steeds geen Horeca CAO tot stand is gekomen en daar zelfs niet tussen KHN en de vakbonden over onderhandeld wordt.


De laatste Horeca CAO liep af op 1 april 2014. In datzelfde jaar constateerde FNV Horeca dat de lonen in de Horeca sector tot de laagste van Nederland behoorden. Zelfs lonen in bijvoorbeeld de schoonmaak sector lagen toen al beduidend boven het niveau van de Horeca. Helemaal als diverse toeslagen voor onregelmatig werk werden meegeteld. Destijds was het dus al noodzakelijk om middels goede CAO afspraken een inhaalslag te plegen.

Nu zijn we 3 jaar verder. Wij moeten constateren dat het inmiddels meer dan goed gaat met de Horeca. Uit diverse bronnen valt op te maken dat de Horeca flink groeit en de omzetten en winsten stevig toenemen.

Helaas zij de revenuen van deze groei nagenoeg geheel in de zakken van de werkgevers verdwenen. De werknemers in de Horeca hebben er niet van mee mogen profiteren, terwijl wij deze groei door ons werk wel mogelijk hebben gemaakt. Dat vinden wij zeer oneerlijk.

Wat wij ook oneerlijk vinden is dat de werkgevers door middel van de zgn. ?arbeidsvoorwaardenregeling? (AVR) eenzijdig de voorwaarden opleggen waartegen wij ons werk moeten doen. En de werkgevers doen dat natuurlijk zo zuinigjes mogelijk.

Zoals gezegd, wij zijn het beu om al 3 jaar zonder CAO ons werk te moeten doen en te zien dat onze achterstand t.o.v. de rest van werkend Nederland alleen maar verder oploopt. Daarom verlangen we van u dat u snel met de vakbonden om tafel gaat om een CAO voor onze sector af te sluiten, waarbij onze arbeidsvoorwaarden weer aansluiting vinden bij de arbeidsvoorwaarden in andere sectoren. Met andere woorden een CAO dus, waarbij een deel van de achterstanden wordt weggewerkt.

Graag zien wij dat er tegen 1 juni 2017 zicht is op zo?n CAO. Mocht dat niet het geval zijn, dan zullen wij als personeel druk op de ketel gaan zetten.

Hoogachtend,

Reactie KHN

Inmiddels heeft Koninklijke Horeca Nederland gereageerd op de brief. 

Beste horecamedewerkers en initiatiefgroep “De nieuwe horeca cao”,

Graag bevestig ik de ontvangst van uw brief waarin u verzoekt voor juni aan te geven of er zicht is op een cao-overleg met vakbonden. Ik zeg u dit toe. Uiterlijk eind mei kom ik hier bij u op terug.

KHN waardeert uw betrokkenheid en inzet zeer. Wij zullen ons zorgvuldig beraden op de inhoud van uw brief, daarbij ook in ogenschouw nemend nieuwe regelgeving uit Den Haag, voortgang formatie en ontwikkelingen in de “polder”.

In onze reactie aan u gaan wij in op uw zorg en uw vragen en uiteraard ontvangt u daarbij ook nadere uitleg.

Met vriendelijke groet,
Robèr Willemsen 
Voorzitter Koninklijke Horeca Nederland

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Lunch Fastservice
Restaurant nNea serveert bekroonde pizza’s nu ook tijdens lunch

Sinds de opening in 2019 veroveren nNea’s Napolitaanse pizza’s de harten van velen. Italiaanse experts riepen het restaurant zelfs uit tot een van de beste pizzeria’s van Europa. nNea’s deegmeesters kunnen er geen genoeg van krijgen, daarom opent het restaurant haar deuren nu...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: Michelin

"Waarin Nederland zich als gastronomisch land onderscheidt is duurzaamheid, de aandacht voor lokale producten, duurzame vis en eerlijk vlees. Daarin loopt Nederland echt een stapje voor op de buurlanden", aldus Michelin hoofdinspecteur Loens dit jaar tijdens de uitreiking van de sterren. ...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Culinair
Vis roken doe je zo

Het roken van voedsel is een kooktechniek waarbij voedsel in rook van smeulend hout wordt gehangen of gelegd. Van oudsher werd deze kooktechniek toegepast om voedsel te conserveren, waardoor het langer houdbaar was. Tegenwoordig gebeurt roken voornamelijk om de expliciete smaak over te brengen. Voor...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: