Horecava 2019: Van kerstboombier tot ‘vegan’ start-ups

4 januari 2019 | David Bakker

De toekomst in de horeca-wereld is te vinden op de 63e editie van de Horecava. Nieuw dit jaar is het Start-upLAB, de springplank voor nieuwe ondernemers. Opvallend is de grote aandacht voor vegan en voedselverspilling. Een greep uit de vele innovaties die afval tegengaan: rookworst van damherten, snacks van frietafval, patatbakjes van suikerriet en bier van dennennaalden. Deze innovaties en veel meer is te zien en te ervaren op de beurs van maandag 7 tot en met donderdag 10 januari 2019 in RAI Amsterdam.

Nieuw is het Start-upLAB met maar liefst 42 start-ups in de categorieën food, tech en non-food. Het Start-upLAB is hét podium waar nieuwe start-ups en doorgewinterde foodservice professionals elkaar ontmoeten. Ondernemers pitchen elke dag hun idee bij gevestigde partners zoals Ahold en Bijenkorf. Je kunt een hamburger gemaakt van krekels of vegan kaas proeven, en zien wat je op je bord krijgt voorgeschoteld als je de menukaart leest via augmented reality.

Eerste beurs zonder foodverspilling

Horecava 2019 gaat de strijd aan tegen voedselverspilling samen met Too Good To Go. Hiermee wil de Horecava de eerste verspillingsvrije beurs voor food van Nederland zijn. Too Good To Go is een sociale onderneming met als doel voedselverspilling de wereld uit te helpen. De app zorgt er voor dat het eten dat aan het einde van een beursdag overblijft, niet wordt weggegooid maar op een bord belandt. Aan het eind van de dag kunnen bezoekers voor een gereduceerd bedrag het eten meenemen dat is over is gebleven.

250 primeurs

Meer dan 250 nieuwe producten en diensten zijn te proeven, te ruiken en te zien op de Horecava. Het InnovationLAB barst uit elkaar van spraakmakende innovatieve activiteiten. De nominaties van de Horecava Innovation Award worden tentoongesteld waaronder de composteerbare patatbakjes en damhertenrookworst. En tal van ondernemers tonen nieuwe producten en diensten, zo presenteert Mora de nieuwe vega-ranch en doet de pulled veggie zijn intrede op de beurs.

Recycle de kerstboom 

RAI Amsterdam doneert de grote kerstboom op het RAI-terrein aan Lowlander Beer. Bezoekers van de Horecava mogen de naalden van de boom plukken en Lowlander Beer brouwt vervolgens van boom tot bier. Eind 2019 wordt het Winter IPA uitgeschonken van deze dennennaalden.

Dutch Cuisine

Ook dit jaar zijn er smaakvolle en gastvrije pop-up restaurants op de Horecava. Bij Dutch Cuisine serveren chefs en studenten dagelijks een menu vanuit de vijf principes van Dutch Cuisine. Zij vertellen het verhaal, het menu, de achtergronden en de herkomst van de ingrediënten. 80% van het bord bestaat uit groente van het seizoen en het liefst uit de regio en 20% is van overige duurzame producten gemaakt.

Kunst in de horeca

Op een speciaal geplaatste zeecontainer voor de RAI en op het Media Café spuit de anonieme graffitikunstenaar Laser 3.14 korte maatschappijkritische straatgedichten over de horeca, die het stof doen opwaaien.

Over Horecava

Horecava is dé grootste, innovatieve en inspirerende vakbeurs in Nederland voor horecaprofessionals in de foodservice-industrie, gehouden van 7 tot en met 10 januari 2019 in Amsterdam RAI. Meer informatie is te vinden op www.horecava.nl. Horecava is ook te volgen op Instagram, Twitter, Facebook, LinkedIn en Youtube. Horecava is niet toegankelijk voor consumenten of vak bezoekers onder de 18 jaar.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sluiting Michelin
Voormalig sterrenrestaurant O Mundo in Hotel De Wereld sluit

Restaurant O Mundo, gevestigd in Hotel De Wereld in Wageningen, gaat definitief dicht. Omdat de bedrijfsresultaten van het restaurant tegenvallen, heeft Hotel De Wereld besloten om het aantal hotelkamers uit te breiden ten koste van het restaurant. De sluiting is al in november. Hiermee verliest ...

Personeel Culinair
Ook de veeleisende gast vormt een uitdaging binnen de horeca

Horeca- en cateringbedrijven ervaren financieel pittige tijden. Omzet- en rendementsverhogen en het verlagen van de kosten vormen een grote uitdaging. Dit blijkt uit onderzoek van GROUP7 met Het Nederlands Kokspanel onder ruim 500 horeca- en cateringprofessionals, dat afgelopen voorjaar werd gehoude...

Events
Thérèse Boer en Herman den Blijker openen Gastvrij Rotterdam 2019

Gastvrij Rotterdam opent op 23 september om 11.30 uur met een bijzonder gelegenheidsduo; niemand minder dan Thérèse Boer, driesterren gastvrouw en sommelier van De Librije, en Herman den Blijker, chef-kok en presentator, zullen de presentatie van het openingsprogramma voor hun rekening...

Bocuse d'Or
Jan Sobecki en Jannis Brevet in jury Bocuse d'Or

Voorzitter Soenil Bahadoer, chefkok Moshik Roth, chefkok Jarno Eggen en executive chef Sidney Schutte. Alle vier chefs die op topniveau koken. Bovendien nemen zij op maandag 23 september plaats aan de jurytafel bij de Nederlandse finale van Bocuse d'Or in de WedstrijdArena van Gastvrij Rotterdam...

Columns Blog
De jongeren van tegenwoordig

Mijn dochter is begonnen met vioolles. Al direct na de eerste les werd thuis de viool voorzichtig uit het kistje gehaald en begon ze er driftig op te tokkelen. In dit stadium kan ik er nog geen melodie in bespeuren, maar hey, wij hebben een instrument in huis dus het begin is gemaakt. Ze wist mij ze...

Interview Aardappel
Interview Garry de Boer: "De aardappel wordt culinair herontdekt"

Garry de Boer is al jaren culinair marketing manager van Hanos en inspireert met zijn gerechten honderden chefs in Nederland. Samen met hoofd inkoop dagvers Marcel Coulier bepaalt hij (deels) wat er bij talloze restaurants iedere dag aan producten binnenkomen. Aan de hand van een vijftal stellingen ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: