Horecapersoneel voelt zich gezond

18 juni 2015 |
Horecapersoneel voelt zich gezond<

Hoewel werknemers in de horeca een hoge werkdruk ervaren, behoren zij ook tot de gezondste werkenden van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van
Vacatures.nl op basis van cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Ruim 30 procent geeft aan te beschikken over een zeer goede gezondheid en 83% zegt geen medische klachten te hebben. Ter vergelijking: slechts 23,7% van de werknemers uit andere branches geeft aan een zeer goede gezondheid te hebben.
Hoge werkdruk in de horeca
Horecamedewerkers claimen een baan te hebben met een hoge werkdruk, die veelal wordt veroorzaakt doordat ze snel moeten werken. Minder moeite hebben ze met de hoeveelheid werk die ze moeten doen en met de piekmomenten waarop ze extra hard moeten werken. Daarnaast hebben werknemers in de horeca minder moeite met het werk dan de gemiddelde Nederlander.

Horeca kost vooral veel kracht (en is soms gevaarlijk)
Wat betreft de werkomstandigheden valt op dat men in de horeca veel te maken heeft met werkzaamheden die kracht kosten, lawaai met zich meebrengen en van tijd tot tijd gevaarlijk zijn. Kleine ongelukken komen in de horeca nogal eens voor. Met name steek- en snijwonden zijn aan de orde van de dag, maar ook verbrandingen worden door veel horecamedewerkers genoemd. Niet voor niets blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL dat jaarlijks vijfduizend horecamedewerkers de weg naar het ziekenhuis bewandelen.



Fijne collega’s
Het is gezellig in de horeca, daar zijn de werknemers van hotels, restaurants en cafés het over eens. Zij geven aan dat ze de sfeer op de werkvloer een van de belangrijkste aspecten vinden van een baan. Daarnaast ontvangen horecamedewerkers veel sociale steun van leidinggevenden en collega’s. Zowel op het gebied van vriendelijkheid als ondersteuning van collega’s scoort de horeca erg goed. Alleen in het onderwijs vindt men de collega’s vriendelijker.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk! Als je iets nieuws do...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Ondernemen Coronacrisis
Tips voor restaurants: Zo ga je de crisis te lijf [Liveblog]

Alle drink,- en eetgelegenheden in Nederland zijn minstens tot en met 6 april 2020 gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. ...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. In de &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: