Horecagasten testen straks zelf hun eten

15 december 2015 |
Horecagasten testen straks zelf hun eten<

Health is een belangrijk onderdeel voor techbedrijven. Binnen niet al te lange tijd zullen ook in jouw zaak gasten zitten die zelf een apparaatje
bij zich hebben waarmee ze precies kunnen onderzoeken wat er in het eten zit. Van gluut en pesticide tot kwikgehalte en bactieriën, het kan dadelijk allemaal. De Nima sensor is een voorbeeld van een apparaatje dat gerechten op aanwezigheid van gluten kan testen.
Voedselveiligheid
The Wall Street Journal heeft een overzichtje gemaakt, waarin het Nima-apparaatje ook voorkomt. Het wantrouwen van de burger ten opzichte van 'industrieel voedsel' is groeiende. De horeca heeft in bepaalde werelddelen of streken toch al niet zo'n goede naam. In de Verenigde Staten kampte Chipotle Mexican grill met een uitbraak van het norovirus en werden in totaal 128.000 mensen gehospitaliseerd vanwege voedselvergiftigingen. In China heb je het voorbeeld van het vergiftigde babymelkpoeder, alhoewel dat meer een retailincident is geweest.

Schandalen genoeg
Ook in Nederland is er scepsis ten opzichte van producenten van voedsel, vooral jegens massaproductie. Programma's zoals Keuringsdienst van Waarde spelen hier handig op in. Gelukkig hebben we hier (nog) niet een voedselschandaal van de omvang van die in China en de VS gehad, maar herinner je je het paardenvleesschandaal nog? Daar is niemand ziek van geworden (voor zover wij weten), maar heeft de beeldvorming van consumenten ten aanzien van vlees en vleeshandelaren wel sterk veranderd.

Markt wordt opengebroken
Het zelf kunnen meten van voedsel stelt de markt open voor veel bedrijven. Pop-up straatkraampjes hoeven straks vast geen toestemming van de NVWA te krijgen, aangezien de gasten zelf het eten kunnen testen. De rotte appels haalt het grote publiek er zelf wel uit... Het Israëlische bedrijf Consumer Physics heeft nu al een handzaam apparaatje ontwikkeld. Het apparaatje scant de oppervlakte van voedsel. De reflectie geeft vervolgens informatie over het product. Het gaat hard met de technologie en de horeca krijgt dadelijk een nog bewustere gast over de vloer.

Reageren mag!
Zelfscannende gasten. Een gruwel of een zegen? Vertel het ons via "redactie@uitgeverijps.nl"
Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Achtergronden Coronacrisis
Herman den Blijker en Annemarie van Gaal zoeken restaurants die het zwaar hebben

De horeca heeft nog nooit in zo zwaar weer verkeerd als nu. Maandenlang dicht. Geen gast in de zaak. Sommige restaurants hebben in de crisistijd wel een afhaal- of brengservice gehad, maar daarmee konden ze nauwelijks hun hoofd boven water houden. Nu zijn ze eindelijk weer open, maar alles is anders...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: