Horeca wil net als bouw lagere BTW

29 september 2010 |
Horeca wil net als bouw lagere BTW<

Horecabedrijven die drank verstrekken willen net als de bouwsector ook een verlaagd btw-tarief van 6 procent. De sector drank-verstrekkende bedrijven van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat het landelijk bestuur dit in Den Haag aankaart. Het idee komt van de Brabantse horecatycoon Laurens Meyer, die rond de 50 horecazaken door heel Nederland exploiteert.

Wel voor de bouw, (nog) niet voor de horeca
Sectorvoorzitter Remco Glas van de sector Drankverstrekkende bedrijven bij KHN: "Het is een drama in de horeca. Dan is het schandalig dat er voor de bouw wel steunmaatregelen zijn en voor horeca niet." Glas verwijst naar de recent afgekondigde (tijdelijke) maatregel voor de bouwsector. Daarbij wordt bij verbouwing of renovatie slechts 6 procent btw gerekend op arbeidsloon, in plaats van de gebruikelijke 19 procent.

Lucht geven
"Voor restaurants, kroegen, disco's en hotels zou dit enigszins lucht geven. Wel vragen we de btw-verlaging voor de hele omzet. Want uiteindelijk gaat het om werkgelegenheid", aldus Glas. De sectorvoorzitter hoopt dat het verzoek zo spoedig mogelijk naar het ministerie van Economische Zaken gaat. Hij verwacht dat Horeca Nederland het voorstel steunt.

Geen spek op de botten
Meyer licht de huidige economische situatie in de horeca toe: "Er zit geen vet op de botten. De helft van je omzet ben je kwijt aan arbeidskosten. Dertig procent aan inkoop. Dan blijft er nog twintig procent over en daar moet je rest mee doen."

Financiële nood
Meyer zegt veel verhalen te horen van ondernemers die het water tot aan de lippen staat, die klagen dat ze rekeningen niet meer kunnen betalen; de leegstand neemt toe. Voor eten, fris, koffie en thee geldt al een tarief van 6 procent. Op alcoholische dranken en mix-dranken staat nog wel een tarief van 19 procent.

BTW op 'borrels' omlaag
Meyer: "In een grand café bestaat 30 tot 40 procent van de drankomzet uit alcoholische dranken. Het scheelt een slok op een borrel als dat van 19 naar 6 procent wordt verlaagd."


Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Amsterdam Culinair
Restaurant Taiko verwelkomt internationale topchefs

Internationaal culinair bezoek voor het Conservatorium hotel in Amsterdam. De afgelopen twee dagen was de wereldberoemde chef Hisato Hamada, co-founder van het exclusieve members-only restaurant Wagyumafia in Tokio, te gast in de keuken van Taiko. Op uitnodiging van Schilo van Coevorden, executi...

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: