Horeca wil net als bouw lagere BTW

29 september 2010 |
Horeca wil net als bouw lagere BTW

Horecabedrijven die drank verstrekken willen net als de bouwsector ook een verlaagd btw-tarief van 6 procent. De sector drank-verstrekkende bedrijven van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat het landelijk bestuur dit in Den Haag aankaart. Het idee komt van de Brabantse horecatycoon Laurens Meyer, die rond de 50 horecazaken door heel Nederland exploiteert.

Wel voor de bouw, (nog) niet voor de horeca
Sectorvoorzitter Remco Glas van de sector Drankverstrekkende bedrijven bij KHN: "Het is een drama in de horeca. Dan is het schandalig dat er voor de bouw wel steunmaatregelen zijn en voor horeca niet." Glas verwijst naar de recent afgekondigde (tijdelijke) maatregel voor de bouwsector. Daarbij wordt bij verbouwing of renovatie slechts 6 procent btw gerekend op arbeidsloon, in plaats van de gebruikelijke 19 procent.

Lucht geven
"Voor restaurants, kroegen, disco's en hotels zou dit enigszins lucht geven. Wel vragen we de btw-verlaging voor de hele omzet. Want uiteindelijk gaat het om werkgelegenheid", aldus Glas. De sectorvoorzitter hoopt dat het verzoek zo spoedig mogelijk naar het ministerie van Economische Zaken gaat. Hij verwacht dat Horeca Nederland het voorstel steunt.

Geen spek op de botten
Meyer licht de huidige economische situatie in de horeca toe: "Er zit geen vet op de botten. De helft van je omzet ben je kwijt aan arbeidskosten. Dertig procent aan inkoop. Dan blijft er nog twintig procent over en daar moet je rest mee doen."

Financiële nood
Meyer zegt veel verhalen te horen van ondernemers die het water tot aan de lippen staat, die klagen dat ze rekeningen niet meer kunnen betalen; de leegstand neemt toe. Voor eten, fris, koffie en thee geldt al een tarief van 6 procent. Op alcoholische dranken en mix-dranken staat nog wel een tarief van 19 procent.

BTW op 'borrels' omlaag
Meyer: "In een grand café bestaat 30 tot 40 procent van de drankomzet uit alcoholische dranken. Het scheelt een slok op een borrel als dat van 19 naar 6 procent wordt verlaagd."


Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: