Horeca wil net als bouw lagere BTW

29 september 2010 |
Horeca wil net als bouw lagere BTW<

Horecabedrijven die drank verstrekken willen net als de bouwsector ook een verlaagd btw-tarief van 6 procent. De sector drank-verstrekkende bedrijven van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat het landelijk bestuur dit in Den Haag aankaart. Het idee komt van de Brabantse horecatycoon Laurens Meyer, die rond de 50 horecazaken door heel Nederland exploiteert.

Wel voor de bouw, (nog) niet voor de horeca
Sectorvoorzitter Remco Glas van de sector Drankverstrekkende bedrijven bij KHN: "Het is een drama in de horeca. Dan is het schandalig dat er voor de bouw wel steunmaatregelen zijn en voor horeca niet." Glas verwijst naar de recent afgekondigde (tijdelijke) maatregel voor de bouwsector. Daarbij wordt bij verbouwing of renovatie slechts 6 procent btw gerekend op arbeidsloon, in plaats van de gebruikelijke 19 procent.

Lucht geven
"Voor restaurants, kroegen, disco's en hotels zou dit enigszins lucht geven. Wel vragen we de btw-verlaging voor de hele omzet. Want uiteindelijk gaat het om werkgelegenheid", aldus Glas. De sectorvoorzitter hoopt dat het verzoek zo spoedig mogelijk naar het ministerie van Economische Zaken gaat. Hij verwacht dat Horeca Nederland het voorstel steunt.

Geen spek op de botten
Meyer licht de huidige economische situatie in de horeca toe: "Er zit geen vet op de botten. De helft van je omzet ben je kwijt aan arbeidskosten. Dertig procent aan inkoop. Dan blijft er nog twintig procent over en daar moet je rest mee doen."

Financiële nood
Meyer zegt veel verhalen te horen van ondernemers die het water tot aan de lippen staat, die klagen dat ze rekeningen niet meer kunnen betalen; de leegstand neemt toe. Voor eten, fris, koffie en thee geldt al een tarief van 6 procent. Op alcoholische dranken en mix-dranken staat nog wel een tarief van 19 procent.

BTW op 'borrels' omlaag
Meyer: "In een grand café bestaat 30 tot 40 procent van de drankomzet uit alcoholische dranken. Het scheelt een slok op een borrel als dat van 19 naar 6 procent wordt verlaagd."


Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Personalia Culinair
Prins Mauritshuis Blokzijl heeft nieuwe 'aanvoerder'

Net voor het sluiten van de transfermarkt op 2 september 2019 heeft het ‘kookteam Oranje’ zich versterkt met Seb Smit! Het huidige team van chefs komt onder zijn algehele leiding te staan en zal de verdere groei na de intensieve verbouw van het Prins Mauritshuis in smakelijke banen leide...

Food Awards
Soup & Bakery by De Verspillingsfabriek wint ABN AMRO Best Newcomer Retail Award

Soup & Bakery by De Verspillingsfabriek heeft op dinsdag 17 september de ‘ABN AMRO Best Newcomer Retail Award’ gewonnen. “Wat een fantastisch nieuws”, zegt Eric Habraken van De Verspillingsfabriek. “Ook voor HMSHost International en Amsterdam Airport Schiphol natuur...

Amsterdam Bezorgen
Welk eten bestellen Amsterdammers online? Check de lijst!

Deze week viert Deliveroo zijn vierde Nederlandse verjaardag. In 2015 werd het maaltijdplatform geïntroduceerd in Nederland en in september van dat jaar startte Deliveroo met het bezorgen van maaltijden in Amsterdam. Het gaf restaurants die geen eigen bezorgservice hadden de mogelijkheid om ...

Hotel Opening
Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum heeft een vernieuwd restaurant

Het is de natuur van Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum om verrassend en uniek te zijn voor al haar gasten. Deze keer was het tijd om het ontbijt- & lunchrestaurant van Woudschoten aan te pakken. Het restaurant heeft een eerlijk & puur restaurantconcept gekregen. Er is gebruik gemaak...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: