Horeca verder zonder cao

19 april 2012 |
Horeca verder zonder cao<

De horecabranche gaat verder zonder een cao. Vakbonden en Koninklijke Horeca Nederland concluderen dat er geen overeenstemming bereikt is.

Cao-loze periode
De cao voor de horecabranche eindigde op 1 april van dit jaar. Er is een cao-loze periode. Op 19 april is het gesprek tussen KHN en de vakbonden voortgezet. Ook deze poging heeft niet geleid tot overeenstemming.

Onderhandelingen
De delegaties van Koninklijke Horeca Nederland, FNV Horeca, CNV Horeca en De Unie hebben na verschillende onderhandelingsrondes geen resultaat bereikt. Partijen konden het niet eens worden over de uitgangspunten voor het vakvolwassen zijn met een volwassen beloning, zonder onderscheid naar leeftijd.

Vakvolwassenheid
Partijen konden het ook niet eens worden over de regels voor ontwikkeling en beloning van vakvolwassen werknemers en dus ook niet over beloning van werknemers die nog niet vakvolwassen zijn. Vervolgens waren partijen het ook niet eens over bij cao afwijken van de wet op de reeks van 3 contracten voor bepaalde tijd in 3 jaren.

Wettelijke afspraken
Voor werkgevers en werknemers gelden nu de afspraken die in de wet zijn vastgelegd. Zonder zicht op overeenstemming over wat vastgelegd kan worden in een cao als minimum of als basis, kan geen nieuwe cao worden vastgesteld. Een cao is dan geen effectief middel meer.

Onderlinge regelingen
De cao-loze periode is ingegaan op 1 april 2012 en wordt voortgezet. In deze periode gelden uitsluitend de wettelijke regelingen. Dat geldt voor alle afspraken die werkgevers en werknemers met elkaar maken, ook bij ziekte en vakantie.

Contractverlenging
Voor werknemers die in dienst zijn gekomen op 31 maart 2012 blijft er de 'nawerking van de oude cao'. Behalve de afspraken die het afmaken van de oude contractenreeks bepalen. Na het eindigen van het lopende contract voor bepaalde tijd geldt voor een opvolgend contract de wettelijke regeling van drie contracten in drie jaren. Elk vierde of latere contract is dan van rechtswege voor onbepaalde tijd. Ook waar eerder in de cao is afgeweken, zoals bij het aantal mogelijke contracten voor bepaalde tijd (cao was 6 naar 3 volgens BW) en de lengte van de maximale proeftijd.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: Michelin

"Waarin Nederland zich als gastronomisch land onderscheidt is duurzaamheid, de aandacht voor lokale producten, duurzame vis en eerlijk vlees. Daarin loopt Nederland echt een stapje voor op de buurlanden", aldus Michelin hoofdinspecteur Loens dit jaar tijdens de uitreiking van de sterren. ...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Culinair
Vis roken doe je zo

Het roken van voedsel is een kooktechniek waarbij voedsel in rook van smeulend hout wordt gehangen of gelegd. Van oudsher werd deze kooktechniek toegepast om voedsel te conserveren, waardoor het langer houdbaar was. Tegenwoordig gebeurt roken voornamelijk om de expliciete smaak over te brengen. Voor...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020

Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Sweet fries of mine' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Mitch werkt bij Ter Marsch&Co uit Amsterdam en hij liet met zijn creatie zien wat er allemaal mogelijk is met zoeteaardap...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: