Horeca naar de stembus deel vijf; D66

4 maart 2021 | David Bakker
Horeca naar de stembus deel vijf; D66

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers. 

Benieuwd naar de andere politieke partijen? Lees hier de andere partijprogramma's

In deze rubriek laten wij aspecten uit het verkiezingsprogramma terugkeren die van toepassing zijn op het ondernemerschap: belastingen, arbeidsmarkt, onderwijs en het ondernemerschap. Alle andere aspecten laten we buiten beschouwing. Kijk voor de volledig verkiezingsprogramma’s op de website van de politieke partij. In de vierde aflevering van deze serie; D66.

De partij van lijsttrekker Sigrid Kaag wil ruim baan voor een waardevol bedrijfsleven. De partij ziet dat de economie flinke klappen heeft gekregen door de coronacrisis. Om daar bovenop te komen zet D66 in op een beter geschoolde beroepsbevolking, wil het investeren in infrastructuur, een eenvoudig belastingstelsel, een evenwichtige arbeidsmarkt en streeft het naar een overheid dat een partner van het bedrijfsleven wordt.

Ondernemerschap 

De partij van Sigrid Kaag wil bouwen op de lessen van de coronacrisis. De democraten willen besluitvormprocedures van de overheid versnellen, zonder dat dit ten koste gaat van duurzaamheid en kwaliteit. Bijvoorbeeld bij het verlenen van een vergunning of aanbesteding. 

Als het aan D66 ligt dan krijgt toerisme een volwaardige plaats binnen het economisch beleid. Om problemen met massatoerisme in stadscentra en kustplaatsen te verhelpen, is het volgens de partij noodzakelijk om de toeristen meer te verspreiden door heel Nederland. Daarin is een landelijke aanpak nodig omdat gemeenten en provincies beperkte middelen hebben om hierop te sturen.

D66 wil investeren in de economie. De partij wil stimuleringsfondsen effectiever inzetten. Zo willen de democraten dat er meer geld beschikbaar komt voor gerichte innovatie en digitalisering. Als het aan D66 ligt, krijgen ook venture capitals, start-ups, scale-ups en innovatieve mkb-bedrijven makkelijker toegang tot deze fondsen.

Voor D66 is de markt een effectief middel om vrijheid en ondernemerschap te stimuleren. Tegelijkertijd vindt de partij dat producten en diensten die belangrijk zijn voor iedere burger – zoals gezondheidszorg, elektriciteit, openbaar vervoer en financiële diensten – een goede balans moeten vinden tussen kracht van het private initiatief en het waarborgen van het algemeen belang.

Arbeidsmarkt

D66 wil de arbeidsmarkt hervormen. De partij heeft gezien dat ten tijde van corona voornamelijk flexwerkers de dupe werden van de reorganisaties bij bedrijven. De partij wil daarom de groei van het aantal flexcontracten bestrijden. D66 wil dat het voor werkgevers aantrekkelijker wordt mensen in vaste dienst te nemen. 

De partij van Sigrid Kaag wil het minimumloon met 10 procent verhogen. De aan het minimumloon gerelateerde uitkeringen, zoals de bijstand en de AOW, wil D66 deels mee laten groeien.

De democraten willen de termijn van loonbetalingen bij ziekte voor kleine en middelgrote werkgevers verkorten naar één jaar. Het tweede jaar wil de partij collectief verzekeren. 

De partij wil werkgeverspremies verlagen voor de laagste inkomens zodat het aantrekkelijker wordt voor werkgevers om mensen die moeilijk aan het werk komen in dienst te nemen.

Onderwijs

D66 wil een hechtere samenwerking tussen verschillende scholengemeenschappen, zowel vanuit het regulier als speciaal onderwijs en mbo-instellingen. De democraten willen leerroutes vanuit voortgezet (speciaal) onderwijs naar mbo niveau 3 en 4 krijgen met meer aandacht en ondersteuning via een beroepsgerichte leerlijn, die beter aansluit op de arbeidsmarkt.

Bedrijven, scholen, onderzoeksinstellingen en overheid zijn samen verantwoordelijk voor de juiste aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Wie van een beroepsopleiding komt, moet een fatsoenlijke kans hebben op werk, vindt D66. Daarom wil de partij regionale samenwerkingen stimuleren tussen mbo-opleidingen en bedrijven om demografische krimp op te vangen, tekorten op de arbeidsmarkt op te lossen en studenten een duurzaam arbeidsperspectief te bieden

De partij van Sigrid Kaag wil de samenwerking tussen mbo-instellingen en het voortgezet onderwijs en hbo versterken. Door een nauwere samenwerking wordt de overstap voor studenten gemakkelijker, voorziet D66.

Belastingen

D66 stelt dat bedrijven zorgen voor welvaart en banen en een belangrijke motor zijn van onze economie. Bedrijven gebruiken net als iedereen publieke voorzieningen en profiteren bijvoorbeeld van investeringen in onderwijs en een prettige leefomgeving. Daarom wil D66 dat bedrijven ook hun eerlijke deel aan belasting betalen.

D66 zet zich, door middel van fiscale voordelen, in voor een groenere toekomst.

D66 neemt de adviezen van de Adviescommissie belastingheffing multinationals over. Daarmee gaan grote internationale bedrijven eerlijker bijdragen.

De partij wil het voor bedrijven aantrekkelijker maken om zich voor een groter deel met eigen vermogen te financieren. Te veel schulden maken bedrijven financieel kwetsbaar als het economisch tegenzit.

Als het aan D66 ligt gaan consumenten een andere prijs betalen voor hun voedsel via een duurzaamheidsheffing op vlees. In deze duurzaamheidsheffingen worden de kosten voor het milieu, de natuur en de luchtkwaliteit meegerekend in de prijs. Met de opbrengsten wil de partij de omslag naar kringlooplandbouw en een gezond voedingspatroon stimuleren.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
''De eerste doorgroeimogelijkheid is een feit''

Familierestaurant Midas uit Woerden heeft de knop omgezet en is in deze tijd volledig gaan bezorgen naar particulieren via hun cateringlocatie. Nieuwe fietsen en auto’s erbij én een nieuw filiaal in Berkel en Rodenrijs. Door een nieuw filiaal te openen en een kleine steun van de overhei ...

Achtergronden Internationaal
Just Eat Takeaway gaat supermarktartikelen leveren

Lieferando.de opent zijn deuren voor de levering van supermarkten. Hierdoor is het voor meer dan 12 miljoen gebruikers mogelijk om bijna alles met betrekking tot voedsel en geselecteerde supermarktartikelen te bestellen. Verwacht wordt dat de leveringen gemiddeld 20-30 minuten zullen duren. Het bedr ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: voorsorteren op de toekomst

Ik ben druk met offertes opvragen. Voor een klant die een complexe website moet laten bouwen. En voor wat renovatiewerk aan een ‘oude dame’, een huis uit 1906. Het is een pittige zoektocht om de juiste leveranciers te vinden die de klus kunnen klaren. Je komt de gekste dingen tegen al ...

Gastronomie
Restaurant Intens haalt sterrenkwaliteit in huis

Positieve energie doorgeven en in verbinding blijven met je medewerkers en je gasten. Dát is in coronatijd, als je hotel en restaurant gesloten is, best een uitdaging. Je kunt er dan voor kiezen om bij de pakken neer te gaan zitten óf je denkt in kansen en mogelijkheden. Restaurant Int ...

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Interview
''Positief vooruit blijven kijken naar de toekomst''

Pablo van Dick (openingsfoto), Linda Hogerhorst en Hertzog Olivier (foto onderaan artikel) runnen het restaurant Eet-Lokaal aan de Markt-Wittenburgstraat in Zevenaar. De horeca, die voor een lange tijd gesloten was, mag sinds 28 april 2021 weer gedeeltelijk open. Pablo van Dick en Hertzog Olivier ve ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: