Horeca maakt zich winterklaar

18 november 2011 |
Horeca maakt zich winterklaar

Winterse weersomstandigheden hebben een negatief effect op de omzet in de horecasector. Ondernemers doen er goed aan nu al voorbereidingen te treffen om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Dat concludeert Best Western Hotels Nederland na
een inventarisatie van de omzet in voorgaande winters.

Strenge winter verwacht
Onlangs voorspelde Meteoconsult een extreem koude winter. Kijkend naar voorgaande jaren is te zien dat barre winters niet bijdragen aan de omzet.

Barometers economie en weer dalen
Wytze van den Berg, directeur van Best Western Hotels Nederland: "Naast de weersvoorspelling, is ook de economische voorspelling nog steeds niet al te rooskleurig. Horecaondernemers moeten zich daarom goed indekken waar ze kunnen en daar hoort een goede voorbereiding voor de winter bij. Zo kunnen ze de klappen opvangen."

Flexibel personeel
Ondernemers in de horecabranche moeten rekening houden met de volgende zaken, willen zij goed voorbereid zijn:
• Maak flexibele personeelsroosters en werk zoveel mogelijk op oproepbasis. In dat geval hoef je op rustige dagen geen overbodig personeel uit te betalen.
• Regel flexibele inkoopregelingen. Zorg voor voldoende voorraad van houdbare producten, zodat gasten die vanwege extreem weer langer moeten blijven wel een goede maaltijd kunnen krijgen. Koop verse producten juist zo laat mogelijk in om overschotten op rustige dagen te voorkomen.
• Onderwerp het pand tijdig aan een onderhoudsbeurt om het ‘winterklaar’ te maken. Controleer daarbij onder andere de leidingen en kachels en zorg dat de locatie altijd goed bereikbaar is. Bij insneeuwen is niets zo vervelend voor gasten als kachels die niet werken door een gesprongen leiding.
• Verzamel tijdig voldoende strooizout, startkabels, ijskrabbers, handschoenen, sneeuwschuivers en andere benodigdheden, om ervoor te zorgen dat gasten kunnen arriveren en vertrekken wanneer zij dat wensen.
• Bereid alvast themaperiodes en –dagen voor en betrek naast de gasten ook omwonenden bij de winteractiviteiten. Wanneer gasten vanwege het slechte weer niet kunnen komen, kunnen omwonenden waarschijnlijk ook niet weg naar elders in het land. Maak daar gebruik van. Organiseer bijvoorbeeld een buurtdiner met typisch Nederlandse gerechten of een kerstmarkt.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Awards Culinair
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start 'restaurant take over'

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: