Horeca maakt zich winterklaar

18 november 2011 |
Horeca maakt zich winterklaar

Winterse weersomstandigheden hebben een negatief effect op de omzet in de horecasector. Ondernemers doen er goed aan nu al voorbereidingen te treffen om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Dat concludeert Best Western Hotels Nederland na
een inventarisatie van de omzet in voorgaande winters.

Strenge winter verwacht
Onlangs voorspelde Meteoconsult een extreem koude winter. Kijkend naar voorgaande jaren is te zien dat barre winters niet bijdragen aan de omzet.

Barometers economie en weer dalen
Wytze van den Berg, directeur van Best Western Hotels Nederland: "Naast de weersvoorspelling, is ook de economische voorspelling nog steeds niet al te rooskleurig. Horecaondernemers moeten zich daarom goed indekken waar ze kunnen en daar hoort een goede voorbereiding voor de winter bij. Zo kunnen ze de klappen opvangen."

Flexibel personeel
Ondernemers in de horecabranche moeten rekening houden met de volgende zaken, willen zij goed voorbereid zijn:
• Maak flexibele personeelsroosters en werk zoveel mogelijk op oproepbasis. In dat geval hoef je op rustige dagen geen overbodig personeel uit te betalen.
• Regel flexibele inkoopregelingen. Zorg voor voldoende voorraad van houdbare producten, zodat gasten die vanwege extreem weer langer moeten blijven wel een goede maaltijd kunnen krijgen. Koop verse producten juist zo laat mogelijk in om overschotten op rustige dagen te voorkomen.
• Onderwerp het pand tijdig aan een onderhoudsbeurt om het ‘winterklaar’ te maken. Controleer daarbij onder andere de leidingen en kachels en zorg dat de locatie altijd goed bereikbaar is. Bij insneeuwen is niets zo vervelend voor gasten als kachels die niet werken door een gesprongen leiding.
• Verzamel tijdig voldoende strooizout, startkabels, ijskrabbers, handschoenen, sneeuwschuivers en andere benodigdheden, om ervoor te zorgen dat gasten kunnen arriveren en vertrekken wanneer zij dat wensen.
• Bereid alvast themaperiodes en –dagen voor en betrek naast de gasten ook omwonenden bij de winteractiviteiten. Wanneer gasten vanwege het slechte weer niet kunnen komen, kunnen omwonenden waarschijnlijk ook niet weg naar elders in het land. Maak daar gebruik van. Organiseer bijvoorbeeld een buurtdiner met typisch Nederlandse gerechten of een kerstmarkt.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
Deze brasserie opent het terras niet: ''Het zet geen zoden aan de dijk''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: