Horeca Academie laat zien hoe mooi het horecavak is

8 maart 2019 | Thijs Jacobs

Werken in de horeca heeft door de jaren heen een negatieve reputatie gekregen. Ondanks dat je in de horeca veel vrijheid en variatie in dagelijkse taken en werkzaamheden hebt, is het vak niet voor iedereen aantrekkelijk. Dit gegeven, en de groei in het aantal horecazaken in Nederland, leidt tot het tekort aan horecamedewerkers. Het is tijd dat werken in de horeca een positieve boost gaat krijgen.

De Horeca Academie in Den Haag organiseert op dinsdag 26 maart een open dag. Je kunt een gratis training wijn-spijscombinaties volgen, verschillende snijtechnieken en bereidingswijzen oefenen tijdens een kookworkshop óf je leiderschapsstijl (in de horeca) ontdekken tijdens de mini-training professioneel leidinggeven. “Het horecavak is een prachtig vak en dat moet iedereen weten”, zegt de directeur van de Horeca Academie Antoine Defesche.  

Droombaan in de horeca

Ondanks de negatieve reputatie is  werken in de horeca voor veel mensen een droombaan. Omscholers komen vaak bij de Horeca Academie terecht. Veel studenten zijn relatief ouder dan studenten bij een ROC. Doordat je in de praktijk aan het werk gaat, heb je direct een salaris. Voor ondernemers is het ook steeds aantrekkelijker om leerlingen aan te nemen of zelfs de opleiding aan te bieden in het wervingsproces. Als je wilt weten wat je tijdens een horeca-opleiding leert en nadenkt om je eventueel (om) te scholen dan is de open dag op 26 maart de uitgewezen kans om daarachter te komen.

In de afgelopen vijf jaar zijn er in de Nederlandse horecasector 80.000 banen bijgekomen en er wordt verwacht dat dit voor de komende vijf jaar nog een keer 80.000 meer worden. Een onderzoek van KHN in januari 2019 gaf aan dat de grootste zorg van veel horeca ondernemers het personeelstekort is door dit grote aantal werplekken. Deze enorme hoeveelheid werkplekken kunnen we natuurlijk positief benaderen. Waar andere beroepen misschien zullen verdwijnen door robotisering, zal de horeca hierdoor minder snel getroffen worden. Persoonlijke aandacht, menselijk contact en vakkennis die je als horecamedewerker moet hebben is niet altijd even makkelijk te vervangen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: