Horeca Academie laat zien hoe mooi het horecavak is

8 maart 2019 | Thijs Jacobs

Werken in de horeca heeft door de jaren heen een negatieve reputatie gekregen. Ondanks dat je in de horeca veel vrijheid en variatie in dagelijkse taken en werkzaamheden hebt, is het vak niet voor iedereen aantrekkelijk. Dit gegeven, en de groei in het aantal horecazaken in Nederland, leidt tot het tekort aan horecamedewerkers. Het is tijd dat werken in de horeca een positieve boost gaat krijgen.

De Horeca Academie in Den Haag organiseert op dinsdag 26 maart een open dag. Je kunt een gratis training wijn-spijscombinaties volgen, verschillende snijtechnieken en bereidingswijzen oefenen tijdens een kookworkshop óf je leiderschapsstijl (in de horeca) ontdekken tijdens de mini-training professioneel leidinggeven. “Het horecavak is een prachtig vak en dat moet iedereen weten”, zegt de directeur van de Horeca Academie Antoine Defesche.  

Droombaan in de horeca

Ondanks de negatieve reputatie is  werken in de horeca voor veel mensen een droombaan. Omscholers komen vaak bij de Horeca Academie terecht. Veel studenten zijn relatief ouder dan studenten bij een ROC. Doordat je in de praktijk aan het werk gaat, heb je direct een salaris. Voor ondernemers is het ook steeds aantrekkelijker om leerlingen aan te nemen of zelfs de opleiding aan te bieden in het wervingsproces. Als je wilt weten wat je tijdens een horeca-opleiding leert en nadenkt om je eventueel (om) te scholen dan is de open dag op 26 maart de uitgewezen kans om daarachter te komen.

In de afgelopen vijf jaar zijn er in de Nederlandse horecasector 80.000 banen bijgekomen en er wordt verwacht dat dit voor de komende vijf jaar nog een keer 80.000 meer worden. Een onderzoek van KHN in januari 2019 gaf aan dat de grootste zorg van veel horeca ondernemers het personeelstekort is door dit grote aantal werplekken. Deze enorme hoeveelheid werkplekken kunnen we natuurlijk positief benaderen. Waar andere beroepen misschien zullen verdwijnen door robotisering, zal de horeca hierdoor minder snel getroffen worden. Persoonlijke aandacht, menselijk contact en vakkennis die je als horecamedewerker moet hebben is niet altijd even makkelijk te vervangen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Chefs
Restaurant ‘t Amsterdammertje wint Slag op de Schelde 2019

De vijfde editie van kookwedstrijd Slag op de Schelde is gewonnen door het team van sterrenrestaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. De persprijs van deze unieke jaarlijkse kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde ging naar restaurant De Sjalot in Nijmegen. ...

Verbouwen
WOK& maakt nieuwe start met vernieuwd concept

De Aziatische fast service formule WOK& maakt plaats voor een nieuw concept met een andere naam. JAMe serveert gerechten uit de wereldkeuken die vooral natuurlijk, vegetarisch en veganistisch zijn. ‘The healthiest place on earth’ is de slogan van de formule waarvan de eerste winkel i...

Culinair Internationaal
Imperium Jamie Oliver staat op omvallen

Ne eerdere berichtgeving in de Britse media heeft het bedrijf van Jamie Oliver bevestigd dat uitstel van betaling is aangevraagd. Dikwijls is dit de voorbode van een faillissement. Het gaat in dit geval om 25 restaurants, waarvan 23 Jamie's Italian restaurants. De lijst wordt gecompleteerd door ...

Opening
Indonesia breidt uit met franchiseformule en bezorgdienst

Nadat Wai Man Lo de Satebar-formule verkocht in 2016, richtte hij zich na een rustperiode in 2018 volledig op de herintroductie van het familierestaurant van zijn vader. Restaurant Indonesia kreeg een pop-uplocatie aan de Coolsingel in Rotterdam en een stek in de Foodhallen. Nu heeft het restaurant ...

Events
Kookgoot en GastRO 2019: culinair stadsfestival Rotterdam

In het weekend van 24, 25 en 26 mei staat de bekendste goot van Nederland weer volop in het culinaire zonnetje. De Rotterdamse Koopgoot wordt drie dagen lang gevuld met pittoreske terrassen, pop-up keukens en gastronomische hoogstandjes. Het evenement Kookgoot is dit jaar onderdeel van GastRO, het n...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: Mijn Frenkie

De spelers van Ajax zijn populairder dan ooit. Europese topclubs azen op de jonge spelers die met Amsterdamse bravoure zoveel harten hebben gestolen. Het is een illusie om te denken dat je deze topspelers zou kunnen vasthouden. "Ajax is een fantastiche club, maar deze kans kan ik natuurlijk...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: