Horeca Academie laat zien hoe mooi het horecavak is

8 maart 2019 | Thijs Jacobs

Werken in de horeca heeft door de jaren heen een negatieve reputatie gekregen. Ondanks dat je in de horeca veel vrijheid en variatie in dagelijkse taken en werkzaamheden hebt, is het vak niet voor iedereen aantrekkelijk. Dit gegeven, en de groei in het aantal horecazaken in Nederland, leidt tot het tekort aan horecamedewerkers. Het is tijd dat werken in de horeca een positieve boost gaat krijgen.

De Horeca Academie in Den Haag organiseert op dinsdag 26 maart een open dag. Je kunt een gratis training wijn-spijscombinaties volgen, verschillende snijtechnieken en bereidingswijzen oefenen tijdens een kookworkshop óf je leiderschapsstijl (in de horeca) ontdekken tijdens de mini-training professioneel leidinggeven. “Het horecavak is een prachtig vak en dat moet iedereen weten”, zegt de directeur van de Horeca Academie Antoine Defesche.  

Droombaan in de horeca

Ondanks de negatieve reputatie is  werken in de horeca voor veel mensen een droombaan. Omscholers komen vaak bij de Horeca Academie terecht. Veel studenten zijn relatief ouder dan studenten bij een ROC. Doordat je in de praktijk aan het werk gaat, heb je direct een salaris. Voor ondernemers is het ook steeds aantrekkelijker om leerlingen aan te nemen of zelfs de opleiding aan te bieden in het wervingsproces. Als je wilt weten wat je tijdens een horeca-opleiding leert en nadenkt om je eventueel (om) te scholen dan is de open dag op 26 maart de uitgewezen kans om daarachter te komen.

In de afgelopen vijf jaar zijn er in de Nederlandse horecasector 80.000 banen bijgekomen en er wordt verwacht dat dit voor de komende vijf jaar nog een keer 80.000 meer worden. Een onderzoek van KHN in januari 2019 gaf aan dat de grootste zorg van veel horeca ondernemers het personeelstekort is door dit grote aantal werplekken. Deze enorme hoeveelheid werkplekken kunnen we natuurlijk positief benaderen. Waar andere beroepen misschien zullen verdwijnen door robotisering, zal de horeca hierdoor minder snel getroffen worden. Persoonlijke aandacht, menselijk contact en vakkennis die je als horecamedewerker moet hebben is niet altijd even makkelijk te vervangen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sluiting Michelin
Voormalig sterrenrestaurant O Mundo in Hotel De Wereld sluit

Restaurant O Mundo, gevestigd in Hotel De Wereld in Wageningen, gaat definitief dicht. Omdat de bedrijfsresultaten van het restaurant tegenvallen, heeft Hotel De Wereld besloten om het aantal hotelkamers uit te breiden ten koste van het restaurant. De sluiting is al in november. Hiermee verliest ...

Personeel Culinair
Ook de veeleisende gast vormt een uitdaging binnen de horeca

Horeca- en cateringbedrijven ervaren financieel pittige tijden. Omzet- en rendementsverhogen en het verlagen van de kosten vormen een grote uitdaging. Dit blijkt uit onderzoek van GROUP7 met Het Nederlands Kokspanel onder ruim 500 horeca- en cateringprofessionals, dat afgelopen voorjaar werd gehoude...

Events
Thérèse Boer en Herman den Blijker openen Gastvrij Rotterdam 2019

Gastvrij Rotterdam opent op 23 september om 11.30 uur met een bijzonder gelegenheidsduo; niemand minder dan Thérèse Boer, driesterren gastvrouw en sommelier van De Librije, en Herman den Blijker, chef-kok en presentator, zullen de presentatie van het openingsprogramma voor hun rekening...

Bocuse d'Or
Jan Sobecki en Jannis Brevet in jury Bocuse d'Or

Voorzitter Soenil Bahadoer, chefkok Moshik Roth, chefkok Jarno Eggen en executive chef Sidney Schutte. Alle vier chefs die op topniveau koken. Bovendien nemen zij op maandag 23 september plaats aan de jurytafel bij de Nederlandse finale van Bocuse d'Or in de WedstrijdArena van Gastvrij Rotterdam...

Columns Blog
De jongeren van tegenwoordig

Mijn dochter is begonnen met vioolles. Al direct na de eerste les werd thuis de viool voorzichtig uit het kistje gehaald en begon ze er driftig op te tokkelen. In dit stadium kan ik er nog geen melodie in bespeuren, maar hey, wij hebben een instrument in huis dus het begin is gemaakt. Ze wist mij ze...

Interview Aardappel
Interview Garry de Boer: "De aardappel wordt culinair herontdekt"

Garry de Boer is al jaren culinair marketing manager van Hanos en inspireert met zijn gerechten honderden chefs in Nederland. Samen met hoofd inkoop dagvers Marcel Coulier bepaalt hij (deels) wat er bij talloze restaurants iedere dag aan producten binnenkomen. Aan de hand van een vijftal stellingen ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: