Horeca Academie biedt studiebeurs koksopleiding voor vluchtelingen

25 juli 2017 | Roy Spijker
Horeca Academie biedt studiebeurs koksopleiding voor vluchtelingen<

De Horeca Academie wil een blijvende positieve bijdrage leveren aan de succesvolle integratie van nieuwkomers in Nederland. Daarom biedt zij per september 2017 opnieuw een statushouder de kans om een studiebeurs te krijgen voor een opleiding aan de particuliere Horeca Academie in Den Haag.

Volgens VluchtelingenWerk Nederland is het voor vluchtelingen moeilijk om een nieuw bestaan op te bouwen en om zich thuis te voelen in Nederland. Het risico is groot dat de talenten van vluchtelingen onbenut blijven, terwijl zij juist erg gemotiveerd zijn om een bijdrage te leveren aan de Nederlandse samenleving.

Eerder heeft de Horeca Academie ervaring op gedaan met het opleiden van statushouders. Tijdens een samenwerkingsproject van de Horeca Academie en ZonMW om voor en mét de vluchtelingen (die tijdelijk huisvesting kregen in het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) te koken, sprong het enthousiasme en talent van Tarek Karim uit Syrië in het oog bij Antoine Defesche, de directeur van de Horeca Academie. Antoine Defesche heeft Tarek direct hierna een studiebeurs aangeboden op de Horeca Academie, zodat hij zijn passie ook in Nederland kon voortzetten. Tarek heeft inmiddels zijn koksdiploma op zak en kan in Nederland aan het werk als kok. Ook in de beheersing van de Nederlandse taal heeft Tarek door het contact met collega’s, docenten en medestudenten hele grote sprongen gemaakt.

Met het oog op maatschappelijk verantwoord ondernemen én opleidingen als middel voor succesvolle integratie, heeft de Horeca Academie nog twee Syriërs een opleiding aangeboden. Zij heeft hiervoor sponsoring aangevraagd bij ZONMW, NWO en AT&amp;T. Daarnaast kon de Horeca Academie organiseren dat de twee Syrische broers aan de slag konden in restaurant Rebelz aan de Rotte in Rotterdam. Ook zij gaan binnenkort examen doen en beheersen inmiddels de Nederlandse taal erg goed.

Wegens het succes van dit initiatief, wil de Horeca Academie aankomend jaar weer een studiebeurs aanbieden aan een gemotiveerde statushouder. Er is een aantal spelregels verbonden aan het winnen van deze beurs. De Horeca Academie zoekt naar een:
'
Enthousiaste nieuwkomer die:

- Gek is op koken of zelfs al ervaring heeft als kok.
- Een geldige verblijfstatus heeft.
- De mogelijkheid heeft om één keer in de week te reizen naar Den Haag voor de lesdag.
- Bij voorkeur al ergens aan de slag kan in een restaurant kan. (zo niet, dan kan de Horeca Academie hier altijd in meedenken)
- Een redelijke beheersing van de Nederlandse taal heeft.

Het is de bedoeling dat hij of zij op een creatieve manier het enthousiasme voor koken duidelijk maakt. Bijvoorbeeld door middel van een filmpje, fotoserie of op een andere wijze. Door deze te sturen naar info@horecaacademie vóór 20 augustus 2017, maakt hij of zij kans op de studiebeurs voor de éénjarige koksopleiding ter waarde van € 3.350.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse...

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije* (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ne...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: