Hoeveel veganisten zijn er eigenlijk?

12 maart 2019 | Thijs Jacobs

Goede vraag, want veganistisch aanbod krijgt steeds meer aandacht. Is dat wel terecht? Als we kijken naar het aandeel veganisten in Nederland, dan kunnen we concluderen dat de cijfers uitwijzen dat deze groep nog bijzonder klein is. Om daar een uniek horecaconcept voor in te richten lijkt nog wat voorbarig binnen de horeca. Overigens is het wel zo dat bijna 22 procent van de wereldbevolking geen vlees eet. En dan rekenen we de flexitariërs niet mee!

Veganisten zijn minder goed vertegenwoordigd; in 2010 bleek nog geen procent van de wereldbevolking veganist te zijn. Van na 2010 zijn geen mondiale cijfers bekend, maar dat veganisme groeit, is wel bekend. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme heeft ingeschat dat er in Nederland in 2018 zo’n 100.000 veganisten zijn. In 1996 waren dat er slechts 16.000 (een toename van 525 procent!).

Mannen moeten minder vlees eten

Het Voedingscentrum startte eind 2018 een campagne - met de naam ‘Er is meer dan vlees' - speciaal gericht op mannen. De gemiddelde man eet namelijk zo’n 900 gram vlees per week, terwijl maximaal 500 gram vlees per week wordt aanbevolen. Mannen worden door middel van de campagne verleid om alternatieven voor vlees te proberen. Met name het eten van peulvruchten, noten en ei levert winst op voor de gezondheid én het milieu. Het lijkt echter wel een zware opgave om mannelijk Nederland de helft minder vlees te laten consumeren…

De conclusie? Er zijn schijnbaar nog te weinig veganisten om er een succesvol horecaconcept op af te kunnen stemmen. Met name de mannen laten het nog afweten. Vegan lunchroom Your Foodprint in Gouda is onlangs al gesloten (te weinig animo) en biologisch restaurant GYS moest de vestiging in Rotterdam al kort na opening sluiten… In Utrecht blijkt de biologische, en deels vegan, hotspot wél succesvol.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h...

Opening Utrecht
Liemès Food District zoekt gepassioneerde chefs

Dit najaar opent Liemès Food District haar deuren in het iconische gebouw The Wall in Utrecht. Hier bereiden gepassioneerde chefs van elf verschillende keukens de lekkerste gerechten. Voor dit nieuwe horecaconcept is Liemès op zoek naar ambitieuze chefs met een passie voor goed eten. Z...

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: