Hoeveel veganisten zijn er eigenlijk?

12 maart 2019 | Thijs Jacobs

Goede vraag, want veganistisch aanbod krijgt steeds meer aandacht. Is dat wel terecht? Als we kijken naar het aandeel veganisten in Nederland, dan kunnen we concluderen dat de cijfers uitwijzen dat deze groep nog bijzonder klein is. Om daar een uniek horecaconcept voor in te richten lijkt nog wat voorbarig binnen de horeca. Overigens is het wel zo dat bijna 22 procent van de wereldbevolking geen vlees eet. En dan rekenen we de flexitariërs niet mee!

Veganisten zijn minder goed vertegenwoordigd; in 2010 bleek nog geen procent van de wereldbevolking veganist te zijn. Van na 2010 zijn geen mondiale cijfers bekend, maar dat veganisme groeit, is wel bekend. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme heeft ingeschat dat er in Nederland in 2018 zo’n 100.000 veganisten zijn. In 1996 waren dat er slechts 16.000 (een toename van 525 procent!).

Mannen moeten minder vlees eten

Het Voedingscentrum startte eind 2018 een campagne - met de naam ‘Er is meer dan vlees' - speciaal gericht op mannen. De gemiddelde man eet namelijk zo’n 900 gram vlees per week, terwijl maximaal 500 gram vlees per week wordt aanbevolen. Mannen worden door middel van de campagne verleid om alternatieven voor vlees te proberen. Met name het eten van peulvruchten, noten en ei levert winst op voor de gezondheid én het milieu. Het lijkt echter wel een zware opgave om mannelijk Nederland de helft minder vlees te laten consumeren…

De conclusie? Er zijn schijnbaar nog te weinig veganisten om er een succesvol horecaconcept op af te kunnen stemmen. Met name de mannen laten het nog afweten. Vegan lunchroom Your Foodprint in Gouda is onlangs al gesloten (te weinig animo) en biologisch restaurant GYS moest de vestiging in Rotterdam al kort na opening sluiten… In Utrecht blijkt de biologische, en deels vegan, hotspot wél succesvol.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Culinair Coronacrisis
Wellnessboot: van badjassenparadijs naar smaakvol pop-up restaurant

Een fijne cruise maken zit er vanwege de coronacrisis momenteel niet in. Maar wie toch een avondje dat heerlijke vakantiegevoel wil ervaren en tegelijkertijd wil genieten van een heerlijk diner kan vanaf 1 juni terecht op de Wellnessboot bij City Resort Hotel Mill. De Wellnessboot is normaal gezien ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

KHN Coronacrisis
KHN: Horeca mag voorzichtig open, steunpakket blijft noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de eerste stap richting de heropening van de horeca is gezet. De gisteren aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet bieden een bescheiden perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente loc...

Coronacrisis
Horeca per 1 juni open: dertig mensen exclusief personeel weer welkom

De horeca in Nederland mag op 1 juni vanaf 12.00 uur weer open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. In tegenstelling tot de eerder afgekondigde versoepelingen van de maatregelen, worden personeelsleden niet meegetelt in de '30-mensenregel'. Dat betekent dat er...

Economie Coronacrisis
Horecaondernemers verliezen 39% van de inkomsten tijdens lockdown

Kleine ondernemers in de horeca zagen hun inkomsten flink teruglopen sinds de eerste coronamaatregelen. Horecaondernemers moesten genoegen nemen met 39% minder inkomsten. Dit en meer blijkt uit een onderzoek door Knab, op basis van geanonimiseerde transactiedata van ruim 150.000 eenmanszaken en bv&r...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: