Hoeveel veganisten zijn er eigenlijk?

12 maart 2019 | Thijs Jacobs

Goede vraag, want veganistisch aanbod krijgt steeds meer aandacht. Is dat wel terecht? Als we kijken naar het aandeel veganisten in Nederland, dan kunnen we concluderen dat de cijfers uitwijzen dat deze groep nog bijzonder klein is. Om daar een uniek horecaconcept voor in te richten lijkt nog wat voorbarig binnen de horeca. Overigens is het wel zo dat bijna 22 procent van de wereldbevolking geen vlees eet. En dan rekenen we de flexitariërs niet mee!

Veganisten zijn minder goed vertegenwoordigd; in 2010 bleek nog geen procent van de wereldbevolking veganist te zijn. Van na 2010 zijn geen mondiale cijfers bekend, maar dat veganisme groeit, is wel bekend. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme heeft ingeschat dat er in Nederland in 2018 zo’n 100.000 veganisten zijn. In 1996 waren dat er slechts 16.000 (een toename van 525 procent!).

Mannen moeten minder vlees eten

Het Voedingscentrum startte eind 2018 een campagne - met de naam ‘Er is meer dan vlees' - speciaal gericht op mannen. De gemiddelde man eet namelijk zo’n 900 gram vlees per week, terwijl maximaal 500 gram vlees per week wordt aanbevolen. Mannen worden door middel van de campagne verleid om alternatieven voor vlees te proberen. Met name het eten van peulvruchten, noten en ei levert winst op voor de gezondheid én het milieu. Het lijkt echter wel een zware opgave om mannelijk Nederland de helft minder vlees te laten consumeren…

De conclusie? Er zijn schijnbaar nog te weinig veganisten om er een succesvol horecaconcept op af te kunnen stemmen. Met name de mannen laten het nog afweten. Vegan lunchroom Your Foodprint in Gouda is onlangs al gesloten (te weinig animo) en biologisch restaurant GYS moest de vestiging in Rotterdam al kort na opening sluiten… In Utrecht blijkt de biologische, en deels vegan, hotspot wél succesvol.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: wordt de horeca eindelijk onderdeel van de oplossing?

Door het mooie weer van vorige week zijn de schellen van de ogen gevallen bij een deel van de burgemeesters, OMT-leden en politiek. Wat wij al lang wisten en verkondigden is waarheid geworden. Bij mooi weer en na een zware winter is er geen houden meer aan en moet de mens eruit. Wij kennen de mens n ...

Corona
‘Gastvrij Arnhem’ eerste centrale registratie tool voor horeca

Bij heropening van de horeca zijn ondernemers verplicht om een gezondheidscheck en registratie van bezoekers te regelen, om deze bij een contactonderzoek aan de GGD beschikbaar te stellen. Om horecaondernemers hierbij te ondersteunen presenteerde Arnhem zich vandaag als eerste gemeente van Nederl ...

Corona
'Kabinet wil terrassen openen op 21 april'

Het kabinet wil de terrassen op 21 april openen. Ook wil de regering de winkels weer openen. Aanstaande vrijdag buigt het OMT zich over de kwestie. Ook het schrappen van de avondklok ligt op tafel. Dat bevestigen Haagse bronnen tegenover verschillende landelijke media. De versoepelingen hangen a ...

Economie Corona
Aantal opgeheven horecavestigingen in 2020 hoger dan ooit

In de Randstad zijn in 2020 relatief veel vestigingen van bedrijven opgeheven. In de regio’s Haarlem en Groot-Amsterdam ging het om ruim 6,5 procent van alle bedrijfsvestigingen. In 2020 was zowel het aantal opheffingen als oprichtingen van bedrijfsvestigingen het hoogst sinds het begin van de ...

Interview
E-mailmarketing in de horeca: personalisatie is 'key'

Communiceren met gasten is in de horeca essentieel. Nu de branche nog altijd gebukt gaat onder de coronamaatregelen is communiceren via digitale kanalen van groot belang. Voor nieuwe gasten, maar ook voor terugkerende gasten. E-mailmarketing is daarin essentieel. Het verzamelen van e-mailadressen ...

Wet- en regelgeving Corona
Burgemeesters willen terrassen graag weer openen

Steeds meer burgemeesters scharen zich achter de oproep van burgemeester Halsema (Amsterdam) om de terrassen weer te openen. Dit zou het beter mogelijk maken om de buitenruimte optimaal en gecontroleerd te kunnen gebruiken, met inachtneming van de coronamaatregelen. In veel steden werd het de afg ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: