Hoeveel veganisten zijn er eigenlijk?

12 maart 2019 | Thijs Jacobs

Goede vraag, want veganistisch aanbod krijgt steeds meer aandacht. Is dat wel terecht? Als we kijken naar het aandeel veganisten in Nederland, dan kunnen we concluderen dat de cijfers uitwijzen dat deze groep nog bijzonder klein is. Om daar een uniek horecaconcept voor in te richten lijkt nog wat voorbarig binnen de horeca. Overigens is het wel zo dat bijna 22 procent van de wereldbevolking geen vlees eet. En dan rekenen we de flexitariërs niet mee!

Veganisten zijn minder goed vertegenwoordigd; in 2010 bleek nog geen procent van de wereldbevolking veganist te zijn. Van na 2010 zijn geen mondiale cijfers bekend, maar dat veganisme groeit, is wel bekend. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme heeft ingeschat dat er in Nederland in 2018 zo’n 100.000 veganisten zijn. In 1996 waren dat er slechts 16.000 (een toename van 525 procent!).

Mannen moeten minder vlees eten

Het Voedingscentrum startte eind 2018 een campagne - met de naam ‘Er is meer dan vlees' - speciaal gericht op mannen. De gemiddelde man eet namelijk zo’n 900 gram vlees per week, terwijl maximaal 500 gram vlees per week wordt aanbevolen. Mannen worden door middel van de campagne verleid om alternatieven voor vlees te proberen. Met name het eten van peulvruchten, noten en ei levert winst op voor de gezondheid én het milieu. Het lijkt echter wel een zware opgave om mannelijk Nederland de helft minder vlees te laten consumeren…

De conclusie? Er zijn schijnbaar nog te weinig veganisten om er een succesvol horecaconcept op af te kunnen stemmen. Met name de mannen laten het nog afweten. Vegan lunchroom Your Foodprint in Gouda is onlangs al gesloten (te weinig animo) en biologisch restaurant GYS moest de vestiging in Rotterdam al kort na opening sluiten… In Utrecht blijkt de biologische, en deels vegan, hotspot wél succesvol.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Omzet horeca stijgt 1,6 procent in vierde kwartaal

De omzet van de horeca steeg in het vierde kwartaal van 2019 met 1,6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam met 1,4 procent toe. De omzet van logiesverstrekking steeg met 1,2 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 1,7 procent. Al bijna zeven jaar nee...

Chefs Culinair
Nieuwe docu-serie met Nederlandse sterrenchefs

De kook-tv-zender njam! lanceert op de Nederlandse televisie een unieke serie over Nederlandse sterrenchefs: De Sterrenkaart. De serie trapt af op zondag 1 maart met de eerste aflevering met Joris Bijdendijk, chefkok van het veelgelauwerde restaurant RIJKS. Mix van chefs In elke aflevering sta...

Bier Achtergronden
Alcoholvrij bier en speciaalbier voor tiende jaar op rij in de lift

De consumptie van speciaalbier en alcoholvrij bier laat voor het tiende jaar op rij groei zien. Pils blijft veruit de grootste biercategorie en is net zoals de totale markt stabiel ten opzichte van 2018. Consumenten variëren tegenwoordig veel meer in hun bierkeuze. Speciaalbier is in vele smake...

Fastservice Vega
KFC gaat een week lang 'kiploos' door het leven

Het Kentucky Fried Chicken restaurant aan het Binnenwegplein in Rotterdam verruilt van 9 t/m 15 maart, tijdens de Nationale Week Zonder Vlees, een week lang alle kip op het menu voor vegetarische opties. Dit wereldwijde historische moment voor KFC is tevens het startschot van de landelijke introduct...

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Drinks Marketing
Wat doe jij met Wereld Whisky dag?

Op vrijdag 27 maart vieren wij met z’n allen ‘Wereld Whisky Dag’. De dag waarop wij onze tulpvormige glazen uit de kast halen, halfvol schenken om vervolgens te proosten met elkaar. Overal op de wereld vinden er evenementen plaats, ook in Nederland dus. Dit evenement kun je zelf or...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: