Hoe ga je om met drugs op de werkvloer?

23 februari 2018 | Marijke Stevens

Alcohol en inmiddels ook drugs komen frequent voor binnen de horeca. Niet alleen gasten nuttigen het een en ander, personeelsleden soms net zo. Een aantal jaren geleden was er een serveerster, werkzaam in een hotel op Aruba, die in haar vrije tijd cocaïne had genuttigd. De dag erop moest zij een drugstest ondergaan in het kader van het antidrugsbeleid van de werkgever. Zij testte positief. De werkneemster weigerde een rehabilitatieprogramma te volgen, waarna ontslag volgde. Terecht? Of toch niet? Het ging toch om gebruik in de privétijd en daar heeft een werkgever toch niets mee te maken?

Duidelijk beleid

De hoogste rechter oordeelde dat het ontslag in stand bleef. Vast was komen te staan dat de serveerster het antidrugsbeleid van de hotelketen goed had begrepen. Het hotel had een duidelijk beleid, waardoor duidelijk was dat ook drugsgebruik in de vrije tijd tot ontslag zou kunnen leiden, ongeacht of het gebruik een negatief effect op het werk had. De rechter kwam tot een belangenafweging en heeft meer waarde gehecht aan het belang van werkgever tot behoud van de goede naam en aantrekkelijkheid voor de gasten van het hotel, dan aan het belang van de werkneemster om in de privésfeer cocaïne te gebruiken.

Hoe zit het dan met de privacy van een werknemer?

Dat is een zeer actuele vraag, gelet op de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming per 25 mei 2018. Uit deze verordening is op te maken dat een werkgever onder omstandigheden een drugs- of alcoholtest mag afnemen, maar het niet wordt toegestaan - behoudens wettelijke uitzondering - de gegevens te verwerken. Het gaat volgens de Autoriteit Persoonsgegevens namelijk om gezondheidsgegevens en die mogen - behoudens wettelijke uitzondering - niet door een werkgever verwerkt worden.

Testen heeft dus weinig zin indien de gegevens niet gebruikt mogen worden. Dit geldt niet alleen voor ad random testen maar ook voor testen die worden gedaan in geval van een vermoeden van bijvoorbeeld drugsgebruik. Stel dat een werknemer nu met een beroep op privacyregels testresultaten aanvecht, dan is het afwachten of een rechter dat resultaat als bewijs toelaat. Tot nu toe was dat vaak wel het geval, maar het is afwachten of dat na 25 mei ook nog zo zal zijn. Het is in ieder geval aan de wetgever om wetgeving te maken op basis waarvan het werkgevers wordt toegestaan beleid te ontwikkelen om niet alleen testen af te mogen nemen, maar ook om de resultaten ervan te mogen gebruiken. De kwestie die speelde op Aruba had dan ook anders kunnen aflopen.

Marijke Stevens
Advocaat arbeidsrecht bij Immix advocaten mediators in Zeist
www.immix.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personalia Michelin
Sommelier Koen van der Plas van Inter Scaldes naar Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 maakt hoofdsommelier Koen van der Plas de overstap van Inter Scaldes naar Kasteel Heemstede. Hij gaat daar het team van chefkok Ollie Schuiling versterken, die samen met Frans den Boer de nieuwe eigenaar wordt van het bekende sterrenrestaurant in Houten. De 27-jarige V...

Personalia
Joey de Kruijf geslaagd voor Meesterproef SVH Meestergastheer

Op woensdag 17 april jongstleden is Joey de Kruijf, General Manager en Maître bij Central Park in Voorburg, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meestergastheer. Binnenkort wordt Joey als 44ste SVH Meestergastheer geïnaugureerd en treedt hij officieel toe tot de SVH Meesterfamilie. SV...

Events KHN
SVH officieel partner eerste editie Nationale Horecadag

Dinsdag 21 mei vindt voor het eerst de Nationale Horecadag plaats. Stichting Vakbekwaamheid Horeca is officieel partner geworden van dit evenement. Samen met initiatiefnemer Lennart Maas, manager van hotel Park Plaza Victoria Amsterdam, organiseren Koninklijke Horeca Nederland en SVH deze grootste o...

Bezorgen Interview Longread
Interview Jitse Groen, oprichter Takeaway.com: "Wij zijn een goudmijn voor restaurants"

Lunchbezorging groeit. Eigenlijk groeit de hele bezorgsector van food. Takeaway.com liet onlangs dan ook imposante groeicijfers zien: een toename van 51 procent van het aantal bezorgingen. Jitse Groen (41 jaar oud), oprichter en CEO van het bedrijf, nam de tijd om ons bij te praten over het reilen e...

Opening
Nieuwste Amsterdamse foodhal opent deuren in Magna Plaza

Vanaf vandaag blaast The Food Department officieel nieuw - culinair - leven in het iconische Magna Plaza. Amsterdams nieuwste foodhal in het centrum van de hoofdstad brengt 14 foodstands en 3 bars naar de tweede verdieping van het historische pand. Het menu: een mix van gerenommeerde namen, Amsterda...

Awards Chefs
Deze drie chefs dragen titel 'New Chef on the Block'

Vandaag kennen Gault&Millau en Food Reporter de titel New Chef on the Block toe aan drie jonge, getalenteerde chefs. Alice Colombari van Restaurant Alice, Alex Haupt van 101 Gowrie en Marijn van de Worp van Restaurant Fizzy zijn de eerste drie chefs die de titel mogen dragen. De bekendmaking von...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: