Hobbykoks worden sterrenchefs voor een dag

3 november 2015 |
Hobbykoks worden sterrenchefs voor een dag

Meekoken in een sterrenrestaurant, daarvoor hoeven kookliehebbers niet meer per se mee te doen aan een tv- programma. Via
Gastkok.nl kunnen hobbykoks een dag meedraaien in de keuken van onder meer het Rotterdamse restaurant Amarone. Gert Blom, chef-kok van het Michelinsterrestaurant, is zo enthousiast over het initiatief, dat hij een jaar lang ambassadeur ervoor is. "Ik vind het oprecht leuk om hobbykoks te laten meedraaien en zo te laten zien wat wij nu doen en met hoeveel liefde en toewijding wij aan het werk zijn."

Foto: Chef-kok Gert Blom

Kijkje in culinaire wereld
Vanaf het moment dat Gert werd gevraagd voor Gastkok.nl, zag hij het als een prachtkans om een kijkje in zijn culinaire wereld te geven. Via Gastkok.nl kunnen mensen een dag lang aan de slag in de keuken van een professioneel restaurant. De Rotterdamse chef wil laten zien wat er nu echt gebeurt achter de schermen van een restaurant. "Mensen hebben vaak geen idee wat wij precies doen. Ik wil het algemeen besef doen groeien wat koken op ons niveau inhoudt, hoeveel tijd en liefde wij daar in steken. Gasten realiseren zich bijvoorbeeld niet dat wij van half negen ’s ochtends tot half twaalf ’s avonds in touw zijn. Op die manier krijg je vanzelf meer waardering voor arbeidsintensieve gerechten die met mooie ingrediënten bereid zijn."

Culinair Ambassadeur
Gastkok.nl is het culinaire concept van Hans Zwart. Nadat een vriend werd gevraagd om tijdens een druk weekend in een restaurantkeuken mee te draaien, bedachten ze samen dat er vast meer kookliefhebbers zijn die de kunst willen afkijken van de echte chefs. Niet lang daarna was Gastkok.nl een feit en sloten de eerste restaurants zich aan. Inmiddels kunnen keukenprinsen en –prinsessen bij veertien gerenommeerde restaurants aan de slag, waarvan Amarone tot nu toe het enige restaurant met een Michelinster is. Niet voor niets vroeg Hans Zwart de Rotterdamse chef-kok om ambassadeur te worden voor zijn concept. "De ambassadeur moest een kok zijn met een goede naam in het vak en onder gasten.
Het enthousiasme van Gert en zijn inbreng maakt hem tot de aangewezen persoon. Hij is een man van beleving en wil er voor de hulpkoks echt een leuke dag van maken."



Interesse is voldoende
Hobbykoks die zich via Gastkok.nl aanmelden (of een dag cadeau krijgen), draaien mee als (bijna) volwaardige kracht. Gert: "Ze krijgen echt een taak, het is niet zo dat ze met de armen over elkaar een beetje toe komen kijken. Vaak zijn het vrij ervaren hobbykoks, al is dat geen vereiste om mee te draaien. Het enige vereiste is enthousiasme en interesse. Ze mogen ons dan ook alles vragen. Ik geniet daar van. Ik houd van mijn vak en geef het graag door aan anderen. Uit eten gaan is bij Amarone nu nog meer een totaalbeleving. Mensen laten genieten is ons vak, nu ook in de keuken."
Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: