KHN staat lijnrecht tegenover kabinet; perspectief blijft uit!

11 juni 2020 | Redactie
KHN staat lijnrecht tegenover kabinet; perspectief blijft uit!<

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet ook na de heropening de zorgen onder horecaondernemers in rap tempo toenemen. Daarom ging KHN op woensdag 10 juni jl. opnieuw in gesprek met minister Grapperhaus (J&V), twee burgemeesters

namens de VNG en topambtenaren van VWS en EZK. Hierin drong KHN aan op noodzakelijke versoepelingen van de coronamaatregelen voor de horeca. De bedrijfsvoering is in de huidige situatie voor veel horecaondernemers niet rendabel te krijgen. Daarom zet KHN in op het per direct opheffen van restricties ten aanzien van de inrichting van terrassen en het versneld versoepelen van de overige restricties, in ieder geval per 1 augustus; uiteraard met inachtneming van de volksgezondheid. Echter geeft het kabinet aan dat deze versoepelingen niet mogelijk zijn. KHN is van mening dat er nu echt perspectief geboden moet worden, anders zullen veel horecaondernemers op korte termijn de deuren moeten sluiten.

Eerste ervaringen na 1 juni; het loont vrijwel niet

De aanvankelijke blijdschap van ondernemers heeft snel plaats heeft gemaakt voor blijvende zorgen. Met het omslaan van het weer zijn ondernemers op de exploitatie binnen aangewezen en dit bevestigt opnieuw dat het runnen van een horecazaak onder de huidige restricties een verliesgevende situatie is. Bovendien wordt de sfeer en het hart uit de horeca gerukt; het is moeilijk om er iets gezelligs van te maken. Daarnaast ziet KHN het gedrag binnen de samenleving per week veranderen; het draagvlak voor de restricties neemt bij zowel ondernemers als gasten in rap tempo af. Een logische ontwikkeling als men kijkt naar de realiteit in het straatbeeld en de vrijheden welke in andere branches wel zijn toegestaan. Het is niet meer uit leggen dat de horeca nog steeds te maken heeft met deze verregaande restricties en het ondernemersvertrouwen is in een week tijd dan ook sterk gedaald. Daarom heeft KHN tijdens dit overleg ingezet op meer & snellere verruiming van de mogelijkheden die recht doen aan de huidige maatschappelijke situatie.

Overleg KHN-Kabinet op kritiek punt

Vanaf het begin van de coronacrisis heeft KHN zich constructief en positief opgesteld om in overleg met het kabinet de horecabranche zo goed mogelijk door de crisis te loodsen. De nood bij horecaondernemers is ook na de heropening hoog. Om een verregaande versoepeling van de maatregelen in werking te zetten, heeft KHN daarom dan ook constructieve en concrete voorstellen ingediend. Daarnaast heeft KHN voorgesteld om samen met de overheid te werken aan een roadmap waarmee zo snel mogelijk perspectief wordt geboden en gewerkt wordt aan een terugkeer naar ‘het oude normaal’. Echter komt de goede werkrelatie nu onder druk te staan; het kabinet biedt geen perspectief en ziet voorlopig geen extra mogelijkheden.

Wel is er gesproken om plexiglas/kunststof schermen in te zetten per 1 juli, mits de pilot succesvol is. Daarnaast is de eerder aangekondigde ophoging van het aantal gasten van 30 binnen naar 100 per 1 juli besproken en kan er eventueel worden toegewerkt naar een maximum van 30 personen per ruimte, in plaats van per gebouw. Echter is de uitbreiding van het aantal gasten aan tafel onbespreekbaar en wil het kabinet ook geen toezeggingen doen voor verdere versoepelingen. Hoezeer KHN de versoepelingen per 1 juli ook waardeert, het is te weinig en het gaat te langzaam. De verhoging van 30 naar 100 personen is voor de meeste horecazaken een theoretische verbetering, aangezien die nu vaak al 30 personen niet kunnen accommoderen. KHN ervaart dat het kabinet keuzes maakt op gegevens uit het verleden en het niet aandurft om (verder) vooruit te kijken. Juist nú is perspectief voor zowel de korte als lange termijn nodig; ondernemers willen vooruitkijken en hun gasten weer op een normale manier verwelkomen, maar zoals het er nu naar uitziet zullen veel zaken op korte termijn hun deuren moeten sluiten.

Aanvullende steun noodzakelijk als perspectief uitblijft

Horeca ondernemers willen niet aan het overheidsinfuus blijven hangen en het liefst op eigen kracht verder. Maar als er op korte termijn geen verantwoorde versoepeling van de restricties komt, dan is aanvullende steun keihard nodig om te voorkomen dat alsnog 50% van de horecazaken uit het straatbeeld verdwijnt. KHN heeft dan ook aangegeven dat als op korte termijn volwaardig ondernemen in de horeca geen optie is, er extra specifieke steunmaatregelen voor de horeca moeten komen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Awards Culinair
Tess de Groot wint Cas Spijkers Academie Trofee

Tess de Groot (22), examenstudent van de Cas Spijkers Academie vestiging Nijmegen, heeft als eerste vrouwelijke aankomend chef de Cas Spijkers Academie Trofee gewonnen. De uitreiking van de trofee vond plaats op dinsdag 30 juni bij Restaurant Witlof in Nijmegen en kwam als een verrassing. De wi...

Columns
Kan ik niet meedoen met die duurzame wijngaard van je?

Hoe vaak ik deze vraag afgelopen week niet heb gekregen... er is voldoende ruimte op Domein Bergen, en met meer stokken zouden we meer kunnen investeren in duurzaamheid en kwaliteit. En samen mooie dingen doen is natuurlijk veel leuker. We gaan dus in april 2021 een tweede wijngaard planten wa...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: