Heel Nederland geschikt voor wijnteelt

16 november 2015
Heel Nederland geschikt voor wijnteelt

Goed nieuws voor wijnbouwers: bijna alle Nederlandse bodems zijn geschikt voor druiventeelt. Uit onderzoek van TNO blijkt dat
het voor de smaak niet uitmaakt of de wijngaarden zich in Groningen of Zeeland bevinden.

*In alle provincies wijnteelt*
Afgelopen tien jaar heeft wijnbouw in Nederland een vlucht genomen en inmiddels zijn er in alle provincies druivengaarden. Dat is opvallend, want ons land heeft vele grondsoorten en kenners denken vaak dat het soort bodem van groot belang is voor de smaak.

*Wijninstituut*
Voor het experiment werden druivenrassen geoogst van verschillende bodems in Zuid-Limburg en de Achterhoek, waar de meeste wijngaarden gevestigd zijn. Daarvan werd op gecontroleerde identieke wijze de drank gemaakt. In het wijninstituut in het Duitse Neustadt zijn de geur- en smaakkarakteristieken bepaald.

*Geen verschil*
Uit onderzoek blijkt nu dat de Johanniter-druif van de Zuid-Limburgse löss niet wezenlijk anders is dan van de Achterhoekse rivierklei, schrijft De Geologische Dienst Nederland van het onderzoeksinstituut in het boek 'Wijn van Nederlandse bodem'. Ook is er geen verschil tussen kalksteen of zandgrond. De invloed van rijpheid en het gebruikte gist zijn veel groter, dan het effect van de bodem. Dat betekent dus dat bijna alle Nederlandse gronden geschikt zijn voor wijnbouw.

~Christel Tuin~

Overig nieuws