Monique van Gevelt: Heb jij het in je?

15 november 2017 | Monique van Gevelt

Ondernemen voelt wel eens eenzaam. Je staat er vaak alleen voor in het nemen van beslissingen en het trekken van de kar. Waar ligt het aan dat de ene ondernemer het als een last ervaart, terwijl ondernemen voor de ander zijn lust en leven is?

Iedereen heeft perioden in zijn ondernemerschap waar het spannend is. Zenuwslopende momenten of zorgelijke gebeurtenissen waar je rusteloos van wordt. Niet iedereen kan hier goed mee omgaan. Om dit soort situaties het hoofd te bieden, moet je buiten je comfort zone treden en dat voelt niet aangenaam. Je hebt een bepaalde bagage nodig om uitdagingen aan te kunnen. Je moet een doorzetter zijn én risico’s durven nemen. Maar ook eigenschappen bezitten zoals overtuigingskracht, leiderschap, vindingrijkheid en resultaatgericht zijn. Om die spannende en soms bedreigende omstandigheden te pareren moet je je buiten de geijkte paden begeven. En dat is waar je kunt groeien. Als bedrijf én als mens.

Stormachtig ondernemerschap

Niets in het leven komt vanzelf. Wil je echt iets bereiken en het verschil maken, dan moet je ook bereid zijn om buiten je 'comfort zone' te opereren. Je moet keuzes maken en kwesties niet laten uitgroeien tot een probleem. Vaak stellen wij ongemakkelijke gesprekken uit, omdat we er eigenlijk een beetje tegenop zien. Zo wachten we te lang voordat wij die niet functionerende medewerker aanspreken of ontslaan. Of hebben we een slepende discussie met de accountant omdat die de cijfers niet op tijd wil of kan aanleveren.

De horeca staat onder druk. Of het nu door het veranderend gasten gedrag, toenemende concurrentie, technologische uitdagingen, gebrek aan medewerkers of regelgeving is. Er is altijd wel iets om je druk over te maken.

Dat is waar de ware horecaondernemer opstaat. Die laat zich niet uit het veld slaan en ziet die stip op de horizon waar het bedrijf naartoe moet. Want hoe uitdagend de weg daarnaar toe ook is, bijzaak en hoofdzaak moet je blijven scheiden.

Maar zelfs voor de beste leiders zijn de problemen soms te complex om alleen te tackelen. En wellicht heb je dan hulp nodig. Dat moet je durven vragen. Want ook een ras ondernemer gaat wel eens op zijn gezicht. Het gaat erom dat je er weer bovenop krabbelt en leert van wat je is overkomen.

Schaken

Heb je grote ambities met je restaurant? Dan moet je er tijd en energie in investeren. Jezelf continue verbeteren en je bedrijf langs de meetlat leggen. En dan helpt korte termijn denken en snel willen scoren niet. Ondernemerschap lijkt in de praktijk meer op een schaakspel. Het zijn namelijk die strategische mini stapjes, die je steeds dichter bij je einddoel brengen. Maar net als bij een schaakspel sta je niet alleen in het speelveld.

Bouwen aan de toekomst

De beslissingen die je maakt hebben immers niet alleen impact op je verlies en winstrekening. Jouw keuzes hebben invloed op de mensen die werken in je restaurant, je gasten, je gezin en je leveranciers. Je draagt een behoorlijke verantwoordelijkheid waar je integer mee moet omgaan. Hun mening is dan ook belangrijk en geeft koers en fundament aan jouw beslissingen. Betrek je omgeving daarom bij je bedrijf en laat je medewerkers verantwoordelijkheid dragen. Bouw een kernteam om je heen, waar je op terug kan vallen en waarmee je aan de toekomst kan bouwen.

Want hoe eenzaam je het ondernemen soms ook kan ervaren, het is zeker geen ‘one man show’.

Auteur: Monique van Gevelt
VanGevelt Strategisch Horeca Advies, www.vangevelt.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Horeca Alliantie demonstreert 7 december op Malieveld

Géén enkel horecabedrijf mag nog kopje onder gaan door gebrek aan coronasteun van de overheid. De steunmaatregelen mogen niet verder worden afgebouwd, maar moeten gemaximaliseerd worden! Juist nú, nu de horeca alle reserves heeft opgebruikt en niet langer overleven kan. Dit is d ...

Financieel Ondernemen Digitaal Ondernemen Horeca & Belasting
7 redenen waarom uw administratie digitaal moet

Digitaliseren is de afgelopen jaren een enorme trend. Alles moet tegenwoordig online en in de cloud. Daarnaast streven veel bedrijven naar een clean desk of een paperless office. Maar wat is er eigenlijk mis met een papieren administratie? Veel ondernemers werken nog met mappen. Inkomende facture ...

Hotelketens Gastronomie
Thuisbezorging door Van der Valk tijdens Kerst

Het is niemand ontgaan; de horeca gaat er inmiddels vanuit dat er geen massale openstelling komt deze Kerst. Ook op het Van der Valk concern heeft corona flinke impact. Hoewel overnachtende hotelgasten welkom zijn, ziet de Kerst er voor Nederlands grootste horecabedrijf dit jaar heel anders uit. Sti ...

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Fastservice
Horeca in Amsterdam The Style Outlets morgen geopend

HMSHost International en NEINVER openen met trots de eerste eet- en drinkgelegenheden in Amsterdam The Style Outlets, de nieuwste winkelbestemming van Nederland. Vanaf morgen kunnen bezoekers tijdens het winkelen genieten van Starbucks, Burger Federation en Pommes Frites. Hierdoor wordt de aanwezigh ...

Gastronomie Corona
Helft Nederlanders sinds maart niet meer uit eten geweest

De helft van de Nederlanders (49%) heeft geen bezoek meer gebracht aan een restaurant sinds de uitbraak van COVID-19. Dit in tegenstelling tot 2019, toen slechts 1 procent nooit uit eten ging. Het restaurantgedrag van de Nederlander is door de pandemie flink veranderd. Dit blijkt uit het onderzoek & ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: