Monique van Gevelt: Heb jij het in je?

15 november 2017 | Monique van Gevelt

Ondernemen voelt wel eens eenzaam. Je staat er vaak alleen voor in het nemen van beslissingen en het trekken van de kar. Waar ligt het aan dat de ene ondernemer het als een last ervaart, terwijl ondernemen voor de ander zijn lust en leven is?

Iedereen heeft perioden in zijn ondernemerschap waar het spannend is. Zenuwslopende momenten of zorgelijke gebeurtenissen waar je rusteloos van wordt. Niet iedereen kan hier goed mee omgaan. Om dit soort situaties het hoofd te bieden, moet je buiten je comfort zone treden en dat voelt niet aangenaam. Je hebt een bepaalde bagage nodig om uitdagingen aan te kunnen. Je moet een doorzetter zijn én risico’s durven nemen. Maar ook eigenschappen bezitten zoals overtuigingskracht, leiderschap, vindingrijkheid en resultaatgericht zijn. Om die spannende en soms bedreigende omstandigheden te pareren moet je je buiten de geijkte paden begeven. En dat is waar je kunt groeien. Als bedrijf én als mens.

Stormachtig ondernemerschap

Niets in het leven komt vanzelf. Wil je echt iets bereiken en het verschil maken, dan moet je ook bereid zijn om buiten je 'comfort zone' te opereren. Je moet keuzes maken en kwesties niet laten uitgroeien tot een probleem. Vaak stellen wij ongemakkelijke gesprekken uit, omdat we er eigenlijk een beetje tegenop zien. Zo wachten we te lang voordat wij die niet functionerende medewerker aanspreken of ontslaan. Of hebben we een slepende discussie met de accountant omdat die de cijfers niet op tijd wil of kan aanleveren.

De horeca staat onder druk. Of het nu door het veranderend gasten gedrag, toenemende concurrentie, technologische uitdagingen, gebrek aan medewerkers of regelgeving is. Er is altijd wel iets om je druk over te maken.

Dat is waar de ware horecaondernemer opstaat. Die laat zich niet uit het veld slaan en ziet die stip op de horizon waar het bedrijf naartoe moet. Want hoe uitdagend de weg daarnaar toe ook is, bijzaak en hoofdzaak moet je blijven scheiden.

Maar zelfs voor de beste leiders zijn de problemen soms te complex om alleen te tackelen. En wellicht heb je dan hulp nodig. Dat moet je durven vragen. Want ook een ras ondernemer gaat wel eens op zijn gezicht. Het gaat erom dat je er weer bovenop krabbelt en leert van wat je is overkomen.

Schaken

Heb je grote ambities met je restaurant? Dan moet je er tijd en energie in investeren. Jezelf continue verbeteren en je bedrijf langs de meetlat leggen. En dan helpt korte termijn denken en snel willen scoren niet. Ondernemerschap lijkt in de praktijk meer op een schaakspel. Het zijn namelijk die strategische mini stapjes, die je steeds dichter bij je einddoel brengen. Maar net als bij een schaakspel sta je niet alleen in het speelveld.

Bouwen aan de toekomst

De beslissingen die je maakt hebben immers niet alleen impact op je verlies en winstrekening. Jouw keuzes hebben invloed op de mensen die werken in je restaurant, je gasten, je gezin en je leveranciers. Je draagt een behoorlijke verantwoordelijkheid waar je integer mee moet omgaan. Hun mening is dan ook belangrijk en geeft koers en fundament aan jouw beslissingen. Betrek je omgeving daarom bij je bedrijf en laat je medewerkers verantwoordelijkheid dragen. Bouw een kernteam om je heen, waar je op terug kan vallen en waarmee je aan de toekomst kan bouwen.

Want hoe eenzaam je het ondernemen soms ook kan ervaren, het is zeker geen ‘one man show’.

Auteur: Monique van Gevelt
VanGevelt Strategisch Horeca Advies, www.vangevelt.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije* (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ne...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: