Monique van Gevelt: Heb jij het in je?

15 november 2017 | Monique van Gevelt

Ondernemen voelt wel eens eenzaam. Je staat er vaak alleen voor in het nemen van beslissingen en het trekken van de kar. Waar ligt het aan dat de ene ondernemer het als een last ervaart, terwijl ondernemen voor de ander zijn lust en leven is?

Iedereen heeft perioden in zijn ondernemerschap waar het spannend is. Zenuwslopende momenten of zorgelijke gebeurtenissen waar je rusteloos van wordt. Niet iedereen kan hier goed mee omgaan. Om dit soort situaties het hoofd te bieden, moet je buiten je comfort zone treden en dat voelt niet aangenaam. Je hebt een bepaalde bagage nodig om uitdagingen aan te kunnen. Je moet een doorzetter zijn én risico’s durven nemen. Maar ook eigenschappen bezitten zoals overtuigingskracht, leiderschap, vindingrijkheid en resultaatgericht zijn. Om die spannende en soms bedreigende omstandigheden te pareren moet je je buiten de geijkte paden begeven. En dat is waar je kunt groeien. Als bedrijf én als mens.

Stormachtig ondernemerschap

Niets in het leven komt vanzelf. Wil je echt iets bereiken en het verschil maken, dan moet je ook bereid zijn om buiten je 'comfort zone' te opereren. Je moet keuzes maken en kwesties niet laten uitgroeien tot een probleem. Vaak stellen wij ongemakkelijke gesprekken uit, omdat we er eigenlijk een beetje tegenop zien. Zo wachten we te lang voordat wij die niet functionerende medewerker aanspreken of ontslaan. Of hebben we een slepende discussie met de accountant omdat die de cijfers niet op tijd wil of kan aanleveren.

De horeca staat onder druk. Of het nu door het veranderend gasten gedrag, toenemende concurrentie, technologische uitdagingen, gebrek aan medewerkers of regelgeving is. Er is altijd wel iets om je druk over te maken.

Dat is waar de ware horecaondernemer opstaat. Die laat zich niet uit het veld slaan en ziet die stip op de horizon waar het bedrijf naartoe moet. Want hoe uitdagend de weg daarnaar toe ook is, bijzaak en hoofdzaak moet je blijven scheiden.

Maar zelfs voor de beste leiders zijn de problemen soms te complex om alleen te tackelen. En wellicht heb je dan hulp nodig. Dat moet je durven vragen. Want ook een ras ondernemer gaat wel eens op zijn gezicht. Het gaat erom dat je er weer bovenop krabbelt en leert van wat je is overkomen.

Schaken

Heb je grote ambities met je restaurant? Dan moet je er tijd en energie in investeren. Jezelf continue verbeteren en je bedrijf langs de meetlat leggen. En dan helpt korte termijn denken en snel willen scoren niet. Ondernemerschap lijkt in de praktijk meer op een schaakspel. Het zijn namelijk die strategische mini stapjes, die je steeds dichter bij je einddoel brengen. Maar net als bij een schaakspel sta je niet alleen in het speelveld.

Bouwen aan de toekomst

De beslissingen die je maakt hebben immers niet alleen impact op je verlies en winstrekening. Jouw keuzes hebben invloed op de mensen die werken in je restaurant, je gasten, je gezin en je leveranciers. Je draagt een behoorlijke verantwoordelijkheid waar je integer mee moet omgaan. Hun mening is dan ook belangrijk en geeft koers en fundament aan jouw beslissingen. Betrek je omgeving daarom bij je bedrijf en laat je medewerkers verantwoordelijkheid dragen. Bouw een kernteam om je heen, waar je op terug kan vallen en waarmee je aan de toekomst kan bouwen.

Want hoe eenzaam je het ondernemen soms ook kan ervaren, het is zeker geen ‘one man show’.

Auteur: Monique van Gevelt
VanGevelt Strategisch Horeca Advies, www.vangevelt.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Coronacrisis
Tips voor restaurants: Zo ga je de crisis te lijf [Liveblog]

Alle drink,- en eetgelegenheden in Nederland zijn minstens tot en met 6 april 2020 gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. ...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. In de &...

Columns
Column Sico de Moel: We gaan weer open

We gaan weer open! 3 weken gesloten kunnen we nog wel trekken, maar de verplichte sluiting lijkt nu toch langer te gaan duren. Mijn koks worden gek thuis. We willen weer aan de slag. We hebben dus een speciaal menu voor thuis ontwikkeld. Met mooie lokale produkten van onze eigen lokale boeren....

Coronacrisis
Young Creators Group start HorecaTegoed

Om de horeca een hart onder de riem te steken, is Young Creators Group, een community voor jonge ondernemers en makers onder leiding van ondernemer Edwin de Jong, op eigen initiatief gestart met HorecaTegoed. HorecaTegoed is een initiatief waar je een gift aan jouw favoriete horecagelegenheid kunt g...

Coronacrisis
"Kabinet verlengt coronamaatregelen die gelden tot 6 april "

Het kabinet besluit aanstaande dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en musea, worden dan verder besproken. Verschillende landelijke media, waaronder NU.nl en ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: