Monique van Gevelt: Heb jij het in je?

15 november 2017 | Monique van Gevelt

Ondernemen voelt wel eens eenzaam. Je staat er vaak alleen voor in het nemen van beslissingen en het trekken van de kar. Waar ligt het aan dat de ene ondernemer het als een last ervaart, terwijl ondernemen voor de ander zijn lust en leven is?

Iedereen heeft perioden in zijn ondernemerschap waar het spannend is. Zenuwslopende momenten of zorgelijke gebeurtenissen waar je rusteloos van wordt. Niet iedereen kan hier goed mee omgaan. Om dit soort situaties het hoofd te bieden, moet je buiten je comfort zone treden en dat voelt niet aangenaam. Je hebt een bepaalde bagage nodig om uitdagingen aan te kunnen. Je moet een doorzetter zijn én risico’s durven nemen. Maar ook eigenschappen bezitten zoals overtuigingskracht, leiderschap, vindingrijkheid en resultaatgericht zijn. Om die spannende en soms bedreigende omstandigheden te pareren moet je je buiten de geijkte paden begeven. En dat is waar je kunt groeien. Als bedrijf én als mens.

Stormachtig ondernemerschap

Niets in het leven komt vanzelf. Wil je echt iets bereiken en het verschil maken, dan moet je ook bereid zijn om buiten je 'comfort zone' te opereren. Je moet keuzes maken en kwesties niet laten uitgroeien tot een probleem. Vaak stellen wij ongemakkelijke gesprekken uit, omdat we er eigenlijk een beetje tegenop zien. Zo wachten we te lang voordat wij die niet functionerende medewerker aanspreken of ontslaan. Of hebben we een slepende discussie met de accountant omdat die de cijfers niet op tijd wil of kan aanleveren.

De horeca staat onder druk. Of het nu door het veranderend gasten gedrag, toenemende concurrentie, technologische uitdagingen, gebrek aan medewerkers of regelgeving is. Er is altijd wel iets om je druk over te maken.

Dat is waar de ware horecaondernemer opstaat. Die laat zich niet uit het veld slaan en ziet die stip op de horizon waar het bedrijf naartoe moet. Want hoe uitdagend de weg daarnaar toe ook is, bijzaak en hoofdzaak moet je blijven scheiden.

Maar zelfs voor de beste leiders zijn de problemen soms te complex om alleen te tackelen. En wellicht heb je dan hulp nodig. Dat moet je durven vragen. Want ook een ras ondernemer gaat wel eens op zijn gezicht. Het gaat erom dat je er weer bovenop krabbelt en leert van wat je is overkomen.

Schaken

Heb je grote ambities met je restaurant? Dan moet je er tijd en energie in investeren. Jezelf continue verbeteren en je bedrijf langs de meetlat leggen. En dan helpt korte termijn denken en snel willen scoren niet. Ondernemerschap lijkt in de praktijk meer op een schaakspel. Het zijn namelijk die strategische mini stapjes, die je steeds dichter bij je einddoel brengen. Maar net als bij een schaakspel sta je niet alleen in het speelveld.

Bouwen aan de toekomst

De beslissingen die je maakt hebben immers niet alleen impact op je verlies en winstrekening. Jouw keuzes hebben invloed op de mensen die werken in je restaurant, je gasten, je gezin en je leveranciers. Je draagt een behoorlijke verantwoordelijkheid waar je integer mee moet omgaan. Hun mening is dan ook belangrijk en geeft koers en fundament aan jouw beslissingen. Betrek je omgeving daarom bij je bedrijf en laat je medewerkers verantwoordelijkheid dragen. Bouw een kernteam om je heen, waar je op terug kan vallen en waarmee je aan de toekomst kan bouwen.

Want hoe eenzaam je het ondernemen soms ook kan ervaren, het is zeker geen ‘one man show’.

Auteur: Monique van Gevelt
VanGevelt Strategisch Horeca Advies, www.vangevelt.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
61% van de Nederlanders wil met Kerst (verantwoord) buiten de deur eten

Uit het persmoment van dinsdag jl. is duidelijk geworden dat de horeca nog een tijd gesloten blijft. Hoelang is nog niet precies duidelijk. Hoopvol is de blik nu gericht op kerst. Nederlanders willen deze feestdagen weer genieten van quality time buiten de deur. Uit onderzoek van TheFork* blijkt dat ...

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: