Guerrilla-actie: Lekker onthult top-10

26 oktober 2011 |
Guerrilla-actie: Lekker onthult top-10<

Met een guerrilla-actie onthult de redactie van Lekker vandaag, 26 oktober, de top-10 van de nieuwe gids voor 2012. Vroeg in de ochtend togen Makkie Mulder en haar team in twee auto's richting de eerste twee adressen. De beste tien restaurants van het land moeten
tegen het einde van de dag bekend zijn. De top-10 wordt in willekeurig volgorde bezocht.

Da Vinci opnieuw in top-10
Giel Beelen van 3FM interviewde een trotse Margo Reuten die de top-10 opnieuw binnenkomt. De vrouwelijke chef met twee Michelinsterren uit Maasbracht klimt van plek 12 naar nummer 9.

De Leest en Beluga zakken
De Leest in Vaassen valt dit jaar buiten de top-3. De zaak van Jacob Jan Boerma en Kim Veenstra daalt van plek 3 naar 5. Hans van Wolde moet met Beluga een positie toestaan. Hij zakt van nummer 5 naar nummer 6. De Librije staat dit jaar weer alleen op de derde positie. In de editie van 2011 werd deze plek nog gedeeld met De Leest.

Niet verrassend, wederom verdiend
Halverwege de middag is bekend geworden dat Sergio Herman met zijn restaurant Oud Sluis opnieuw de ranglijst aanvoert. De driesterrenzaak stond (met de nieuwste notering erbij) de afgelopen acht edities zeven maal op de hoogste trede van het ereschavot. In een reactie laat Sergio Herman weten dat de nummer een positie vanwege de kritiek vorig jaar van hoofdinspecteur Wynand Vogel extra hard is bevochten.

Inter Scaldes uit top-3
Inter Scaldes heeft maar kort mogen genieten van de roem van de top-3. Het restaurant van Jannis en Claudia Brevet uit Kruiningen dat vorig jaar vier plaatsen steeg tot nummer twee is teruggezet door Lekker naar plaats vier.

Uitlekken en geruchten
Een paar jaar geleden lekte de top-10 van restaurantgids Lekker 'zomaar' uit op internet en in de wandelgangen gingen de geruchten dat de topchefs geen trek meer hebben in de gezamenlijke bijeenkomsten waarop de gids in het verleden werd gepresenteerd.

Uit een ander vaatje tappen
Om lekken te voorkomen en om de de aandacht van heel culinair Nederland op zich te richten lijkt er nu bewust gekozen voor deze guerrilla-actie.

Gids ook veel eerder in de winkel
De gids ligt dan ook morgen, 27 oktober, in de winkels. De presentatie en de start van de verkoop stonden eerder gepland op respectievelijk 14 en 15 november.

Met deze actie heeft Lekker een klip en klaar startschot gegeven van het nieuwe gidsenseizoen.

De top-10 van Lekker 2012 (update tot 16.00 uur)
1) Oud Sluis, Sluis, Sergio Herman (1)
2) De Zwetheul, Schipluiden, Mario Ridder (6)
3) De Librije, Zwolle, Jonnie en Thérèse Boer (3)
4) Inter Scaldes, Kruiningen, Jannis en Claudia Brevet (2)
5) De Leest Vaassen, Jacob Jan Boerma en Kim Veenstra (3)
6) Beluga, Maastricht, Hans van Wolde (5)
7) Ivy, Rotterdam, Francois Geurds (7)
8) La Rive, Amsterdam, Roger Rassin (8)
9) Da Vinci, Maasbracht, Margo Reuten en Peter Kools (12)
10) De Bokkedoorns, Overveen, Lucas Rive (9)
Tussen haakjes de vermelding in Lekker 2011

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Columns Starten in de horeca
Column: wat is jouw toekomstperspectief?

Is het in jouw horecabedrijf weer 'business as usual'? Vermoedelijk niet. Ook al ziet de zomer er voor velen niet slecht uit, één derde van de horecaondernemers denkt het niet te redden dit jaar. Het is een tijd waar het neerkomt op uitzonderlijk ondernemerschap, een hele lange...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: