Guerrilla-actie: Lekker onthult top-10

26 oktober 2011 |
Guerrilla-actie: Lekker onthult top-10

Met een guerrilla-actie onthult de redactie van Lekker vandaag, 26 oktober, de top-10 van de nieuwe gids voor 2012. Vroeg in de ochtend togen Makkie Mulder en haar team in twee auto's richting de eerste twee adressen. De beste tien restaurants van het land moeten
tegen het einde van de dag bekend zijn. De top-10 wordt in willekeurig volgorde bezocht.

Da Vinci opnieuw in top-10
Giel Beelen van 3FM interviewde een trotse Margo Reuten die de top-10 opnieuw binnenkomt. De vrouwelijke chef met twee Michelinsterren uit Maasbracht klimt van plek 12 naar nummer 9.

De Leest en Beluga zakken
De Leest in Vaassen valt dit jaar buiten de top-3. De zaak van Jacob Jan Boerma en Kim Veenstra daalt van plek 3 naar 5. Hans van Wolde moet met Beluga een positie toestaan. Hij zakt van nummer 5 naar nummer 6. De Librije staat dit jaar weer alleen op de derde positie. In de editie van 2011 werd deze plek nog gedeeld met De Leest.

Niet verrassend, wederom verdiend
Halverwege de middag is bekend geworden dat Sergio Herman met zijn restaurant Oud Sluis opnieuw de ranglijst aanvoert. De driesterrenzaak stond (met de nieuwste notering erbij) de afgelopen acht edities zeven maal op de hoogste trede van het ereschavot. In een reactie laat Sergio Herman weten dat de nummer een positie vanwege de kritiek vorig jaar van hoofdinspecteur Wynand Vogel extra hard is bevochten.

Inter Scaldes uit top-3
Inter Scaldes heeft maar kort mogen genieten van de roem van de top-3. Het restaurant van Jannis en Claudia Brevet uit Kruiningen dat vorig jaar vier plaatsen steeg tot nummer twee is teruggezet door Lekker naar plaats vier.

Uitlekken en geruchten
Een paar jaar geleden lekte de top-10 van restaurantgids Lekker 'zomaar' uit op internet en in de wandelgangen gingen de geruchten dat de topchefs geen trek meer hebben in de gezamenlijke bijeenkomsten waarop de gids in het verleden werd gepresenteerd.

Uit een ander vaatje tappen
Om lekken te voorkomen en om de de aandacht van heel culinair Nederland op zich te richten lijkt er nu bewust gekozen voor deze guerrilla-actie.

Gids ook veel eerder in de winkel
De gids ligt dan ook morgen, 27 oktober, in de winkels. De presentatie en de start van de verkoop stonden eerder gepland op respectievelijk 14 en 15 november.

Met deze actie heeft Lekker een klip en klaar startschot gegeven van het nieuwe gidsenseizoen.

De top-10 van Lekker 2012 (update tot 16.00 uur)
1) Oud Sluis, Sluis, Sergio Herman (1)
2) De Zwetheul, Schipluiden, Mario Ridder (6)
3) De Librije, Zwolle, Jonnie en Thérèse Boer (3)
4) Inter Scaldes, Kruiningen, Jannis en Claudia Brevet (2)
5) De Leest Vaassen, Jacob Jan Boerma en Kim Veenstra (3)
6) Beluga, Maastricht, Hans van Wolde (5)
7) Ivy, Rotterdam, Francois Geurds (7)
8) La Rive, Amsterdam, Roger Rassin (8)
9) Da Vinci, Maasbracht, Margo Reuten en Peter Kools (12)
10) De Bokkedoorns, Overveen, Lucas Rive (9)
Tussen haakjes de vermelding in Lekker 2011

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Personeel Achtergronden
Bekende gezichten van Château Neercanne nemen afscheid

Château Neercanne kondigt aan dat twee bekende gezichten van Château Neercanne per 1 maart aanstaande afscheid gaan nemen vanwege een volgende stap in hun carrière. Maître d’Hotel Dennis Lemmens maakt promotie binnen Oostwegel Collection en wordt Food & Beverage Ma ...

Wet- en regelgeving Corona
NOW 3: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. D ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: