Gouden Schalen voor wildplukrestaurants

18 november 2015
Gouden Schalen voor wildplukrestaurants

Lekker Landschap reikt op 18 november voor de tweede maal Gouden Schalen uit aan restaurants die gebruikmaken van wildpluk-ingrediënten. De
onderscheiding is een erkenning voor restaurants die gebruikmaken van wildpluk-ingrediënten en hun gasten op die manier culinair laten genieten van natuur en landschap. De toekenning van de Gouden en Zilveren Schalen sluit aan bij de huidige revival van wildplukken, met natuur in het hart van onze samenleving en natuurbeleving als dagelijkse kost.

*De acht Gouden Schaal-winnaars van 2015 zijn:*
- Aan Zee in Oostvoorne
- De Librije in Zwolle
- De Piloersemaborg in Den Ham
- De Pronckheer in Cothen
- De Steenen Tafel in Arnhem
- Grandcafé De Kamer in Slagharen
- Meliefste in Wolphaartsdijk
- Prikkelz in Eersel

*De smaaksensatie van wildpluk*
In restaurants liggen steeds vaker ingrediënten uit de vrije natuur op het bord. Landschap en eten blijken een smakelijke combinatie te zijn, onverwachte smaken en bijzondere verhalen maken van de gerechten een belevenis. Om dit onder de aandacht te brengen, heeft de organisatie van Lekker Landschap in 2014 de Gouden en Zilveren Schaal voor restaurants geïntroduceerd.

*Jury en jurering*
In totaal werden dit jaar 37 restaurants geselecteerd voor een Gouden of Zilveren Schaal. Een deskundige jury heeft geoordeeld over het gebruik van ingrediënten uit de vrije natuur. Daarnaast beoordeelden zij de wijze waarop men hierover communiceert via onder meer de bediening, menukaart en website. De jury heeft onaangekondigd gedineerd of geluncht bij kanshebbers op de Gouden Schaal.

De jury bestaat uit: Makkie Mulder (hoofdredacteur Delicious magazine), Ad Wijgerde (IENS-meesterproever), Harry Boeschoten (Staatsbosbeheer), Guus Thijssen (Youth Food Movement), Michiel Bussink (wildplukker/publicist), Theo Spek (hoogleraar Landschapsgeschiedenis) en foodwalker Hindrik-Jan Knot.

*Waardering*
Hoewel dit pas de tweede jaargang is waarin de Gouden en Zilveren Schalen worden uitgereikt, oogst dit initiatief al veel waardering binnen de culinaire wereld. De winnende chef-koks in 2014 toonden zich stuk voor stuk enthousiaste wildplukkers en namen blij verrast de Gouden Schaal in ontvangst.

*Dick Soek*
Dick Soek van de Piloersemaborg: “Wildpluk is fantastisch! Voor mijzelf is het bijna therapeutisch, ik kom tot rust en ontspan. En voor mijn gasten kan ik daarmee unieke gerechten met fantastische smaken maken. De meidoorn bijvoorbeeld is zo verschrikkelijk lekker, dat is niet normaal. Dit jaar waren er weinig meidoornbessen. In het begin vond ik dat ergens wel fijn omdat het een hele klus is om ze te plukken, maar later in het jaar ging ik ze echt missen, vanwege de geweldige smaak.”

*Jonnie Boer*
Jonnie Boer van De Librije: “Ik ben met wildpluk begonnen nog voordat ik kok was. Tegenwoordig heb ik er gelukkig meer tijd voor, omdat ik veel goede koks in de keuken heb staan. Met mijn Jeep rij ik overal naar toe, als het kan pluk ik iedere dag in het wild. De Wiedecocktail, met onder meer watermunt, moerasspirea en wilde bramen, is een doorslaand succes in het restaurant. Wat mooi dat je hiermee ook een prijs kunt winnen!”

*Dave Zwaartman*
Dave Zwaartman van Aan Zee: “Erg leuk om deze prijs te winnen. We zijn ook echt heel enthousiast met wildpluk bezig. Iedere ochtend lopen we wel even de duinen in en het slik op om wat te plukken. Omdat de natuur hier heel kwetsbaar is, doen we dat zorgvuldig; we letten er op dat we de natuur niet schaden.”

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws