Gevulde kipfilet met paddenstoelen

1 januari 2016 | Jorien Slager
Gevulde kipfilet met paddenstoelen

De zomer is voorbij en de herfst heeft haar intrede gedaan. Tijd om een recept uit te proberen dat past in het seizoen. Deze kipfilets zijn verrassend smaakvol en zeer geschikt voor een pikante lunch, gecombineerd met een heerlijk broodje. Ook als avondmaaltijd zijn de kipfilets uitstekend te serveren. Even aanvullen met aardappelpuree en spruitjes – en de donkere herfstdagen worden een stuk korter.

Ingrediënten (10 personen)

10 kipfilets
750 gram roompaté
10 bosuitjes
1500 gram gemengde paddenstoelen
10 sjalotjes (of 5 kleine uien), fijngehakt
5 flesjes bokbier
boter, olijfolie
peper, zout, honing, tijm (vers of in gedroogde vorm)
sinaasappelmarmelade
gevogeltefond of 2,5 blokjes kippenbouillon
houten prikkers of vleesgaren (verkrijgbaar bij slager)

Bereidingswijze:

Bak de paddenstoelen kort op hoog vuur in een scheutje olijfolie tot beetgaar. Breng op smaak met peper en zout. Neem de helft apart, snijd deze in kleine blokjes en meng ze met de paté.

Snijd de kipfilets in de lengte half open tot een envelop en besmeer de binnenzijde met marmelade. Leg de bosui in de lengte en vul de kip met het patémengsel. Vouw de filets dicht en bind ze met prikkers of garen bij elkaar. Verhit wat olie en schroei de filets dicht. Het mag best een beetje bruinig worden. Voeg hierna wat boter toe en vervolgens de sjalotjes. Bestrooi deze halverwege met peper, zout, honing en tijm. Haal de filets als deze gaar zijn uit de pan en houd ze warm.

Deglaceer de pan met een paar flinke scheuten bokbier en fond/kippenbouillon. Laat de saus inkoken en breng eventueel op smaak met de honing, tijm peper en zout. Laat op het laatste moment de rest van de paddenstoelen in de saus meewarmen en bind de saus met een klontje koude boter. Ontdoe eventueel de gevulde filets van het garen en rangschik ze in plakjes op het bord. Doe hierover wat van de saus en een takje verse tijm.

Serveren:

Voor de lunchvariant: gebruik geen al te kruidige broodjes in verband met smaakverwarring. Gebruik liever luchtige, witte broodjes met bloem en een licht krokant korstje.

Voor de avondvariant: gebruik verse spruitjes, al dan niet aangemaakt met wat nootmuskaat en aardappelpuree. Deze wordt extra lekker als er enkele versnipperde kastanjes doorheen worden geroerd.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content
Minder gasten, meer omzet? Het kan met de Kleinste keuken

Bij de gefaseerde openstelling van de horeca krijgt elke horeca-ondernemer er mee te maken: je kunt minder gasten ontvangen dan normaal. Des te belangrijker is het om te kijken hoe je de besteding per gast kunt verhogen. De Kleinste keuken helpt hierbij. Met de Kleinste Keuken, een gebruiksvriend ...

Interview
E-mailmarketing in de horeca: personalisatie is 'key'

Communiceren met gasten is in de horeca essentieel. Nu de branche nog altijd gebukt gaat onder de coronamaatregelen is communiceren via digitale kanalen van groot belang. Voor nieuwe gasten, maar ook voor terugkerende gasten. E-mailmarketing is daarin essentieel. Het verzamelen van e-mailadressen ...

Corona
Terrassen gaan op 21 april niet open

De terrassen gaan op 21 nog niet open. De voorgenomen versoepelingen zijn met minstens een week opgeschoven, aangezien de besmettingscijfers nu nog te hoog zijn. Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst heeft dit bevestigd na het 'Catshuisoverleg' van zondag. De burgemeesters van ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: wordt de horeca eindelijk onderdeel van de oplossing?

Door het mooie weer van vorige week zijn de schellen van de ogen gevallen bij een deel van de burgemeesters, OMT-leden en politiek. Wat wij al lang wisten en verkondigden is waarheid geworden. Bij mooi weer en na een zware winter is er geen houden meer aan en moet de mens eruit. Wij kennen de mens n ...

Corona
Gastvrij Arnhem eerste centrale registratietool voor horeca

Bij heropening van de horeca zijn ondernemers verplicht om een gezondheidscheck en registratie van bezoekers te regelen, om deze bij een contactonderzoek aan de GGD beschikbaar te stellen. Om horecaondernemers hierbij te ondersteunen presenteerde Arnhem zich vandaag als eerste gemeente van Nederl ...

Corona
'Kabinet wil terrassen openen op 21 april'

Het kabinet wil de terrassen op 21 april openen. Ook wil de regering de winkels weer openen. Aanstaande vrijdag buigt het OMT zich over de kwestie. Ook het schrappen van de avondklok ligt op tafel. Dat bevestigen Haagse bronnen tegenover verschillende landelijke media. De versoepelingen hangen a ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: