Geschiedenis bier centraal bij biercollege

3 juni 2015 |
Geschiedenis bier centraal bij biercollege<

Met een wildgroei aan thuisbrouwers, bierevenementen en - workshops wordt het volgens Meidamatic tijd om de bierhype in een bredere
historische en culturele context te plaatsen. Aanstaande vrijdag kan je bij Mediamatic terecht voor 6000 jaar bier - en kunstgeschiedenis. Van de eerste broodbieren en middeleeuwse recepturen tot Brueghel, geuze stekers en biercocktailshakers. Met presentaties van onder anderen Henri Reuchlin en geuzesteker Toon van den Broek. De presentaties gaan gepaard met een proeverij van maar liefst negen originele bieren.

Beeld: 'De boerendans' van schilder Pieter Brueghel, waar bier een belangrijke rol speelt.

Sprekers
Henri Reuchlin: Voorzitter Week van het Nederlanse Bier, auteur Van Brood tot Brood, gastredacteur Bier! Magazine, thuisbrouwer en oprichter Bierburo.

Matthijs Bouw: Architect bij One Architecture en ontwerper van Het Bier Paviljoen.

Joris Janssen: Journalist bij The New Scientist, aardwetenschapper en milieukundige.

Daniel Lansbergen en Marcel van den Ben: Oprichters van Behind Bars Cocktailbar

Toon van den Broek: Thuisbrouwer en geuzesteker

Pieter Langendijk: Amsterdam Brew Boys

Proeverij
Tijdens het Bierberaad proberen we maar liefst negen bijzondere bieren, brouwsels en cocktails. Drie daarvan worden on stage bereid en er zal zelfs live bier gebrouwen worden met de The Grainfather. Henri Reuchlin neemt een zelfgemaakt broodbier mee en gaat een Brueghel bier ‘blenden’ naar middeleeuws receptuur (U Boom Oude Geuze, gerookte Schenkerla Urbock en Amsterdams Tapwater). De Amsterdam Brew Boys laten geinteresseerden proeven wat twee verschillende wilde gisten doen voor de smaak van hun witbier. En tijdens de presentatie van Matthijs Bouw, over het hergebruik van urine in bier, proeven we een Indiaans pils (Cobrabeer).

Geuzesteken
Toon van den Broek neemt ons vervolgens mee in de wereld van het geuzesteken met een huisgemaakt Lambiek en een zelf emaakte Geuze blend. En de heren van Behind Bars Cocktails zullen tot slot laten zien hoe zij Cobbler (Stout van Brouwerij Maximus en bosbessenlikeur) en Senne Negrini (Kriek van Brouwerij Boon met gin en vermouth) mixen.

Praktisch
Bierberaad: Brewing, Blending and Mixing
Vrijdag 5 Juni.
Eten vanaf 18:30, presentaties beginnen om 20:00.
Mediamatic Biotoop, Dijksgracht 6, Amsterdam
Tickets: €15,00 (incl. Membership en proeverij, excl. eten)

Kijk voor meer informatie op de site van Mediamatic.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Opening
Café-Restaurant De Eendracht breidt uit met vestigingen in Blaricum en Hilversum 

Hoewel de meeste horecagelegenheden al blij zijn dat ze per 1 juni überhaupt weer open mogen, pakken de uitbaters van Café - Restaurant De Eendracht deze heropening wel heel rigoureus aan. Zij verwelkomen die dag namelijk twee nieuwe vestigingen in ’t Gooi. Café - Restau...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Bezorgen Vega
Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: