Geregistreerde kassa voorkomt fraude

14 februari 2014
Geregistreerde kassa voorkomt fraude

Zeer binnenkort wordt de eerste geregistreerde kassa geïnstalleerd in Hotel Jan Brito te Brugge. Winner Hotel Software is het eerste Belgische bedrijf dat effectief de geregistreerde kassa installeert. De
geregistreerde kassa moet de fraude in de horecasector tegengaan en biedt de deelnemer daarentegen veel voordelen, in overeenstemming met het Horeca Plan in België.

*Fraude bestrijden*
Een geregistreerde kassa bestaat uit een kassa, kassa software en een fiscale module die door FOD financiën gecertifieerd dienen te worden. Deze kassa kan en mag enkel rekeningen maken indien de gegevens eerst door de fiscale module werden ondertekend. De overheid wil fraude in de horecasector bestrijden door de invoering van deze geregistreerde kassa.

*Volledige integratie*
Er zijn momenteel 3 gecertificeerde kassa’s, waarvan Winner Hotel Software het eerste gecertificeerde kassasysteem levert, dat ook volledig kan geintegreerd worden in het Winner hotelsysteem. Winner is voorlopig de enige Westvlaamse fabrikant.

*Vrouw in mannenwereld*
Leuk weetje is dat de firma mede-eigendom is van Mevrouw Ria De Temmerman, tevens de persoon die instaat voor alle softwareontwikkelingen. Als vrouw een buitenbeentje in de ICT sector die toch vooral een mannenwereld is. De firma Eutronix uit Wavre levert de fiscale modules die onder de naam Cleancash op de markt worden gebracht en die, voorlopig, de enige door de FOD finanicën gecertifieerde fiscale module is.

*Registratie*
Om een gecertificeerde kassa te kunnen installeren, dient de restaurateur/hotelier zich te registeren op de website van FOD Financiën. Vervolgens dienen zowel de leverancier van de fiscale module (Eutronix) als de leverancier van de kassa toepassing (Winner Hotel Software) hun producten digitaal te leveren aan de restaurateur/hotelier via diezelfde website van FOD Financiën. Tenslotte dient de restaurant/hotelier de beide leveringen digitaal te aanvaarden en kan hij met de unieke serienummers bij de FOD Financiën zijn persoonlijke VSC (Vat Signing Card) aanvragen die nodig is om de fiscale module en bij uitbreiding de Geregistreerde Kassa te laten functioneren.
Hotel Jan Brito bevindt zich als eerste in deze finale fase en wacht ondertussen enkel nog op de levering van de VSC kaart. Een levering die voorzien is eind deze week of ten laatste begin volgende week volgens FOD Financiën.

*Heel wat om te doen*
Er is heel wat te doen omtrent de invoer van de Geregistreerde Kassa en de gevolgen voor de Horecasector.
Zo toonde een studie van K.U.Leuven (professoren Goos-Konings-Breemersch) aan dat de invoering van de kassa tot een verlies van 16.000 tot 24.000 banen kan leiden. Zij baseren zich hiervoor mede op de gevolgen van de invoering van een soortgelijke kassa eerder in Zweden. De overheid is hier niet doof voor en lanceerde een Horecaplan met compenserende maatregelen waaronder een korting op de RSZ-bijdragen voor bedrijven die de geregistreerde kassa op vrijwillige basis invoeren. Dat is dan ook de reden dat Hotel Jan Brito uit Brugge al snel besliste om de kassa in te voeren. Dankzij de invoering van de kassa geniet dit hotel binnenkort van de maatregelen voorzien in het Horecaplan.

*Winner Hotel Software*
Winner Hotel Software wordt ontwikkeld door Planet Winner bvba, een Belgisch bedrijf dat reeds 20 jaar professionele software voor de Horeca bouwt. Meer dan 450 hotels verdeeld over 14 landen in Europa en Afrika maken gebruik van Winner Hotel Software.

Overig nieuws