Gemarineerd vlees gezonder op BBQ

28 maart 2014
Gemarineerd vlees gezonder op BBQ

In het vakblad ‘Journal of Agricultural and Food Science’ heeft een groep wetenschappers een opvallend onderzoek gepubliceerd. Hieruit blijkt dat bier en vlees uitstekend samen gaan. Sterker nog: vlees
dat gemarineerd is in bier, alvorens het op de barbecue gaat, bevat minder giftige stoffen. Met het oog op de recente 'vleeskwestie' is dit weer een positief nieuwtje uit de vleeshoek. Gelukkig nog net voor het zonnige weekeinde dat komen gaat; de barbecue mag weer uit het vet.

*Gezonder*
Het marineren van vlees met bier, alvorens het te barbecueën voorkomt dat er polyaromatische koolwaterstoffen gevormd worden. Die 'PAK’s' kunnen kankerverwekkend zijn. Hoe minder, hoe beter dus.

*Donker bier het beste*
De wetenschappers namen voor het onderzoek stukjes varkensvlees en marineerden deze in pils, donker bier en alcoholvrije pils. Het gebarbecuede vlees dat gemarineerd was, werd vergeleken met ongemarineerd vlees.
Het resultaat: 13% minder PAK’s, en met de alcoholvrije pils liep dat zelfs op tot 25 procent. Het donkere bier was de absolute winnar: het vlees dat hierin gemarineerd was, bevatte 53% minder PAK's.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws