Geen bloedbank, maar een bierbank

26 september 2014
Geen bloedbank, maar een bierbank

De op 25 juni gelanceerde Nationale Bierbank in Fort bij Spijkerboor, een fort van de Stelling van Amsterdam, is een groot succes. 3.500
bieren liggen inmiddels te rijpen en hebben een eigenaar gekregen. Een tweede vintage bierkelder gaat nu open! Nieuwe bieren waaronder de Midnightporter van Brouwerij Rodenburg, de IJsbok Hout van SNAB Bierbrouwers en de Pannepot Grande Reserva 2009 van de Struise Brouwers zijn aan het assortiment toegevoegd.

*Vintage bockbieravond 3 oktober*
Met de opening van het bockbierseizoen vindt een speciale vintage bockbieravond plaats in het bierfort op vrijdag 3 oktober 2014. Het exclusieve IJsbok Hout van SNAB Bierbrouwers wordt deze avond geïntroduceerd in de Bierbank. Verder staan meerdere vintage bockbieren waaronder Texels Stormbock op het bierprogramma. Meer info op "www.nationalebierbank.nl/bieravond":http://www.nationalebierbank.nl/bieravond.

*IJSbok Hout*
SNAB Bierbrouwers brouwt bockbier die jaar in jaar uit een plaats in de top behaalt van de beste en lekkerste bockbieren van Nederland. Een bockbier van deze brouwerij past daarom in de Nationale Bierbank. Marcel Vermeulen, SNAB Bierbrouwers: “We zijn enorm trots dat onze IJsbok Hout is verkozen om toe te treden tot de bierbank. Dit bier wordt door ons exclusief en in beperkte oplage gebrouwen en evolueert geweldig bij veroudering. De houtsmaak met vanille tonen treden door de jaren heen nog meer op de voorgrond. Onze bok wordt nog zachter, ronder en ontwikkelt portericerende smaaktonen.”

*Investering in bier*
Initiatiefneemster Fiona de Lange: “Dat bier hot is en men wil investeren in bier blijkt ook uit de aanvragen die de bierbank van investeerders kreeg. Er ligt inmiddels voor duizenden euro’s aan investeringen in bier in Fort bij Spijkerboor. De kans is heel groot dat in een paar jaar tijd, net als met wijn, de gerijpte bierflessen veel meer waard zijn geworden. Restaurants en horeca kopen de partij bieren dan op om bij een bijzondere gelegenheid te serveren. Het enthousiasme is nu al groot. Horecazaken in Amsterdam en Groningen beginnen nu al met een aanbod van Vintage bieren.”

*Bier bewaren*
Donkere bieren zoals trappisten- en abdijbieren, bockbieren, dubbel bieren en quadrupels lenen zich bij uitstek om te bewaren. Bieren krijgen een ronder, zachter, zoeter en portericerend karakter. Via www.nationalebierbank.nl kan de biergenieter eenvoudig zijn of haar bier naar keuze bestellen en laten wegleggen voor rijping. Ook kan een bierbon aan een biergenieter cadeau worden gedaan zodat de ontvanger zelf een bier naar keuze kan laten rijpen. Verder is het mogelijk om met deze bon een exclusieve en bijzondere bieravond in het Fort bij te wonen.

*Over Nationale Bierbank*
De Nationale Bierbank een initiatief van biersommelier Fiona de Lange en culinair journalist Felix Wilbrink is de eerste plek in Nederland en zelfs ter wereld waar op zo’n grote schaal op geclimatiseerde wijze bier rijpt. Momenteel rijpen al ruim 3.500 bieren in de kelders van het fort.

Overig nieuws