Gault&Millau verkiest Jarno Eggen tot Chef van het Jaar 2018

7 november 2017 | Roy Spijker

Tijdens de twaalfde Gault&Millau Awards, maandag 6 november in de Utrechtse Jaarbeurs is Jarno Eggen, chefkok van De Groene Lantaarn in Zuidwolde, uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2018. Onder de culinaire jonge garde was het Dennis Huwaë van Daalder in Amsterdam die er het meeste uitsprong; hij ontving de award voor Talentvol Chef van het Jaar. 

Ieder jaar kent Gault&Millau ter gelegenheid van de verschijning van de nieuwe editie van de Gault&Millau Restaurant- en Hotelgids een aantal awards toe aan horecaprofessionals en -bedrijven die zich op bijzondere manier hebben onderscheiden. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de Jaarbeurs in Utrecht, aan het slot van de openingsdag van de vakbeurs Gastronomie | Fine Food Professional. 

Chef Jarno Eggen kookt in Drenthe gedurfder dan ooit, zo oordeelt Gault&Millau. Door steeds een stapje verder te gaan heeft hij zijn gasten tijd gegund om mee te groeien met de keuken. Op een bepaald moment was zijn keuken foutloos en vooral dáár heel spannend, maar landelijk een tikje voorspelbaar. Maar anno nu is zijn kookstijl zeer sterk verbeterd. Elk gerecht is een bewijs van zijn hoge kookkunst: heel persoonlijk, en tegelijk heel herkenbaar. 

Dennis Huwaë, ook al in 2015 genomineerd voor de award van Talentvol Chef, heeft bij &samhoud places zijn feilloze gevoel voor de allerhoogste gastronomie ontwikkeld en heeft nu, als mede-eigenaar en chef van Daalder, maar één streven: het restaurant binnen korte tijd naar de hoogste regionen brengen. Zijn gerechten blinken uit in precisie, subtiliteit, balans en verfijning. 

Gault&Millau Awards 2018 
- Chef van het Jaar: Jarno Eggen - De Groene Lantaarn, Zuidwolde 

- Talentvol Chef van het Jaar: Dennis Huwaë - Daalder, Amsterdam 

- Sommelier van het Jaar: Remon van de Kerkhof - De Treeswijkhoeve, Waalre 

- Talentvol Sommelier van het Jaar: Ruben Kwakman - Zarzo, Eindhoven 

- Gastvrouw van het Jaar: Claudia Brevet - Manoir Restaurant Inter Scaldes, Kruiningen 

- Talentvol Gastheer van het Jaar: Bram van Grinsven - Somm, Uden 

- Wijn | Spijs Specialist van het Jaar: Arnold Zwartkruis - Aan de Zweth, Schipluiden 

- Talentvol Wijn | Spijs Specialist van het Jaar: Sabas Joosten - De Librije, Zwolle 

- Beste Fromager van het Jaar: Jasper de Jong - Podium onder de Dom, Utrecht 

- Duurzaam Restaurant van het Jaar: Vuurtoreneiland, Amsterdam 

- Prijs | Plezier 2018: Le Hollandais, Amsterdam 

- Terras van het Jaar: La Belle Source, Landgoed Groot Warnsborn, Arnhem 

- Wijnkaart van het Jaar: Restaurant en Theater Bouwkunde, Deventer 

- Hotel van het Jaar: Het Arresthuis, Roermond 

Belangrijkste verschuivingen 

Belangrijke stijgers in de restaurantgids zijn: Tribeca (van 18 naar 19 punten), De Groene Lantaarn (van 17 naar 18 punten), &moshik (van 16,5 naar 17,5 punten), Damianz (van 12 naar 15 punten), Beulings, BAK en De Kas (van 13 naar 15 punten).

Gedaald in de Gault&Millau gids zijn onder andere: Bolenius en Aan de Poel (van 16,5 naar 16 punten), Da Vinci (van 17 naar 16,5 punten), Bord’eau (van 19 naar 17 punten – i.v.m. chefwisseling), Joelia (van 18 naar 17,5 punten) en De Leest (van 19,5 naar 19 punten). 

De hoogst genoteerde nieuwe zaken in de gids zijn Le Restaurant (17 punten – opnieuw in de gids), AIRrepublic (16 punten), The French Connection, De Jong en Voltaire (15 punten). 

Gault&Millau culinair 

Voorafgaand aan de Gault&Millau Awards werden de genodigden vergast op smakelijk fingerfood bereid door de vijf jonge talenten die dit jaar genomineerd waren voor de titel Talentvol Chef: Jermain De Rozario (De Rozario), Gilbert von Berg (Château Neercanne), Dennis Huwaë (Daalder), Jef van den Hout (The French Connection) en Kees Meinderts (De Heeren van Harinxma). 

De Awards werden uitgereikt en de nieuwe gids werd ten doop gehouden in de Polarzaal, waarbij 400 genodigden aanwezig waren. Na afloop was er een feestelijke afsluiting in de Flame Foyer, culinair ondersteund door restaurant Podium onder de Dom. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal
Jan Smink pakt derde prijs internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire

Chef Jan Smink heeft de derde prijs gewonnen bij de befaamde internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega nam het op 28 januari 2020 in Parijs op tegen zeven internationale topchefs en maakte indruk op de internationale jury met...

Eetschilderij van Marnix Lange een lust voor het oog

Chef maakt verbluffend en eetbaar kunstwerk om te delen, gemaakt met respect en eerbied voor de natuur. Chef Marnix Lange maakt met zijn spectaculaire Eetschilderijen van eten iets heel bijzonders. Een spektakel van kleur, geur, smaak en textuur: een beleving die al je zintuigen prikkelt. In een ...

Internationaal Michelin
63 nieuwe sterren in Franse Michelingids

Met plezier onthult MICHELIN de 2020-selectie voor Frankrijk, die 63 nieuwe sterren bevat. De MICHELIN Gids Frankijk 2020 telt in totaal 628 sterrenrestaurants, verdeeld over het gehele land. Naast de selectie van de sterren, zet de Gids dit jaar ook de chefs in de spotlights die kiezen voor een...

Amsterdam Opening
Restaurant Felix opent in historisch cultuurhuis Felix Meritis

Met de opening van Restaurant Felix op 31 januari, wordt Felix Meritis niet alleen de culturele- maar ook gastronomische hotspot van de hoofdstad. Een ervaring bij restaurant Felix bestaat uit seizoensgebonden Nederlandse kwaliteitsproducten in combinatie met slimme kooktechnieken en een gedurfde ui...

Culinair Internationaal
Jan Smink strijdt in Le Taittinger Prix Culinaire in Parijs tegen internationale topchefs

Chef Jan Smink komt dinsdag 28 januari 2020 voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega strijdt tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van € 20.000,-. Met winst zou Jan Smi...

Achtergronden Culinair
Sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo voorlopig nog open

Sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo zal vooralsnog nog volledig geopend zijn. De voorbereidingen voor de nieuwe locatie in de monumentale Theresiakapel in Hoogkerk bij Groningen zijn in volle gang, maar een verhuizing is op korte termijn nog niet te verwachten, zo laten eigenaren Marleen en J...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: