Gault&Millau verkiest Jarno Eggen tot Chef van het Jaar 2018

7 november 2017 | Roy Spijker

Tijdens de twaalfde Gault&Millau Awards, maandag 6 november in de Utrechtse Jaarbeurs is Jarno Eggen, chefkok van De Groene Lantaarn in Zuidwolde, uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2018. Onder de culinaire jonge garde was het Dennis Huwaë van Daalder in Amsterdam die er het meeste uitsprong; hij ontving de award voor Talentvol Chef van het Jaar. 

Ieder jaar kent Gault&Millau ter gelegenheid van de verschijning van de nieuwe editie van de Gault&Millau Restaurant- en Hotelgids een aantal awards toe aan horecaprofessionals en -bedrijven die zich op bijzondere manier hebben onderscheiden. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de Jaarbeurs in Utrecht, aan het slot van de openingsdag van de vakbeurs Gastronomie | Fine Food Professional. 

Chef Jarno Eggen kookt in Drenthe gedurfder dan ooit, zo oordeelt Gault&Millau. Door steeds een stapje verder te gaan heeft hij zijn gasten tijd gegund om mee te groeien met de keuken. Op een bepaald moment was zijn keuken foutloos en vooral dáár heel spannend, maar landelijk een tikje voorspelbaar. Maar anno nu is zijn kookstijl zeer sterk verbeterd. Elk gerecht is een bewijs van zijn hoge kookkunst: heel persoonlijk, en tegelijk heel herkenbaar. 

Dennis Huwaë, ook al in 2015 genomineerd voor de award van Talentvol Chef, heeft bij &samhoud places zijn feilloze gevoel voor de allerhoogste gastronomie ontwikkeld en heeft nu, als mede-eigenaar en chef van Daalder, maar één streven: het restaurant binnen korte tijd naar de hoogste regionen brengen. Zijn gerechten blinken uit in precisie, subtiliteit, balans en verfijning. 

Gault&Millau Awards 2018 
- Chef van het Jaar: Jarno Eggen - De Groene Lantaarn, Zuidwolde 

- Talentvol Chef van het Jaar: Dennis Huwaë - Daalder, Amsterdam 

- Sommelier van het Jaar: Remon van de Kerkhof - De Treeswijkhoeve, Waalre 

- Talentvol Sommelier van het Jaar: Ruben Kwakman - Zarzo, Eindhoven 

- Gastvrouw van het Jaar: Claudia Brevet - Manoir Restaurant Inter Scaldes, Kruiningen 

- Talentvol Gastheer van het Jaar: Bram van Grinsven - Somm, Uden 

- Wijn | Spijs Specialist van het Jaar: Arnold Zwartkruis - Aan de Zweth, Schipluiden 

- Talentvol Wijn | Spijs Specialist van het Jaar: Sabas Joosten - De Librije, Zwolle 

- Beste Fromager van het Jaar: Jasper de Jong - Podium onder de Dom, Utrecht 

- Duurzaam Restaurant van het Jaar: Vuurtoreneiland, Amsterdam 

- Prijs | Plezier 2018: Le Hollandais, Amsterdam 

- Terras van het Jaar: La Belle Source, Landgoed Groot Warnsborn, Arnhem 

- Wijnkaart van het Jaar: Restaurant en Theater Bouwkunde, Deventer 

- Hotel van het Jaar: Het Arresthuis, Roermond 

Belangrijkste verschuivingen 

Belangrijke stijgers in de restaurantgids zijn: Tribeca (van 18 naar 19 punten), De Groene Lantaarn (van 17 naar 18 punten), &moshik (van 16,5 naar 17,5 punten), Damianz (van 12 naar 15 punten), Beulings, BAK en De Kas (van 13 naar 15 punten).

Gedaald in de Gault&Millau gids zijn onder andere: Bolenius en Aan de Poel (van 16,5 naar 16 punten), Da Vinci (van 17 naar 16,5 punten), Bord’eau (van 19 naar 17 punten – i.v.m. chefwisseling), Joelia (van 18 naar 17,5 punten) en De Leest (van 19,5 naar 19 punten). 

De hoogst genoteerde nieuwe zaken in de gids zijn Le Restaurant (17 punten – opnieuw in de gids), AIRrepublic (16 punten), The French Connection, De Jong en Voltaire (15 punten). 

Gault&Millau culinair 

Voorafgaand aan de Gault&Millau Awards werden de genodigden vergast op smakelijk fingerfood bereid door de vijf jonge talenten die dit jaar genomineerd waren voor de titel Talentvol Chef: Jermain De Rozario (De Rozario), Gilbert von Berg (Château Neercanne), Dennis Huwaë (Daalder), Jef van den Hout (The French Connection) en Kees Meinderts (De Heeren van Harinxma). 

De Awards werden uitgereikt en de nieuwe gids werd ten doop gehouden in de Polarzaal, waarbij 400 genodigden aanwezig waren. Na afloop was er een feestelijke afsluiting in de Flame Foyer, culinair ondersteund door restaurant Podium onder de Dom. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Hutten beste cateraar in MT1000

Hutten staat op nummer 1 in de categorie catering van de MT1000, het grootste onderzoek onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland. “Vorig jaar stonden we nummer 1 in het lijstje met runner-ups en nu meteen op nummer 1 in de overall ...

Opening Culinair
Sterrenteam Lars Albers en Randy Bouwer opent in 2020 restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer openen in het voorjaar van 2020 hun restaurant Vigor in Vught. Vigor zetelt in de 17e eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die op dit moment wordt verbouwd. Middelpunt van het restaurant is de centrale bar, die tegelijkertijd ook de open keuk...

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Vega
Column Fernando Jonker: Gun deze gasten ook een beleving

Het veganisme is ouder dan het woord zelf, in Frankrijk bijvoorbeeld werd al lang 'végétalisme' gebruikt voor wat later ook in het Frans 'véganisme' ging heten. De term veganisme is de Nederlandstalige versie van het Engelse woord ‘veganism’. Dit w...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: