Gastvrij ondernemen

18 november 2015 |
Gastvrij ondernemen<

‘Gastvrij ondernemen’; onder die titel is door de NBA, de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, in september
2015 de publieke managementletter voor horeca uitgebracht. De uitgave is onderdeel van het NBA beleidsprogramma Kennis Delen waarbij de kennis van accountants collectief wordt ingezet om vroegtijdig risico’s te signaleren in maatschappelijke sectoren of relevante thema’s, waarbij het accent ligt op risico’s op het gebied van bestuur, bedrijfsvoering, verslaggeving en controle.

Foto: Hans Kersten

Vijf aanbevelingen voor de horeca
In deze publieke managementletter (PML) presenteert de NBA vijf signalen en aanbevelingen voor de horeca. Een werkgroep van openbaar accountants en adviseurs in de sector heeft geanonimiseerde bevindingen verzameld en bediscussieerd in een bijeenkomst met belanghebbenden in de sector die bereid zijn gevonden om (schriftelijk) op de PML te reageren.

De aanbevelingen en signalen bevatten:
1. Vakmanschap vereist ondernemerschap

2. Fraude blijft een aandachtspunt

3. Financiering wordt steeds meer stapelen

4. Huisvesting kan tot last worden

5. Horeca ook voor accountant een vak apart

Vakmanschap alleen is niet voldoende
Succes in de sector wordt in belangrijke mate bepaald door de ondernemerscapaciteiten van de horeca-exploitant, vakmanschap alleen is niet meer voldoende. Een duidelijke strategie is onmisbaar, uitgewerkt in een helder ondernemingsplan. Fraude blijft in de horeca een aandachtspunt. Ondanks de verdergaande automatisering gaat in bepaalde deelsectoren nog veel contant geld om, wat kan uitnodigen tot overtreding van de regels. Het financieringslandschap is ingrijpend veranderd. In plaats van de traditionele financiering via de bank komen steeds meer gestapelde financieringen voor. Huisvesting vormt een belangrijke kostenpost. Dit kan tot problemen leiden als omzet en resultaat tegenvallen. Ook op het terrein van het vestigingsbeleid van gemeenten valt nog het een en ander af te dingen. Het laatste signaal is voor horeca-accountants bestemd: zorg voor goede kennis van de specifieke regelgeving in de sector. Besteed aandacht aan de levensvatbaarheid en financiering van de onderneming. Ook bij de inkeerregeling van de Belastingdienst als er sprake is van fraude, ligt een mogelijke adviesrol voor de accountant.

~J.M. Kersten (AA)
Mazars Paardekooper Hoffman N.V.
"Hans.Kersten@mazars.nl" www.mazars.nl


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Columns Starten in de horeca
Column: wat is jouw toekomstperspectief?

Is het in jouw horecabedrijf weer 'business as usual'? Vermoedelijk niet. Ook al ziet de zomer er voor velen niet slecht uit, één derde van de horecaondernemers denkt het niet te redden dit jaar. Het is een tijd waar het neerkomt op uitzonderlijk ondernemerschap, een hele lange...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: