Galadiner levert 200.000,- op voor onderzoek speekselklierkanker

14 september 2016 | Thijs Jacobs

Restaurantvereniging Alliance Gastronomique heeft donderdag 8 september met een galadiner voor het goede doel 202.291,- euro opgehaald. Het geld wordt gebruikt voor onderzoek naar speekselklierkanker. Ruim 430 gasten genoten tijdens Taste4Life bij Okura Hotel Amsterdam van gerechten van door Michelin bekroonde chefs. Een veiling was onderdeel van het programma.

Aanleiding voor het galadiner is de ontdekking van speekselklierkanker bij gerenommeerd chef en Alliance Gastronomique-lid Wicher Löhr van restaurant Het Koetshuis in Bennekom. Vanwege deze zeldzame en relatief onbekende vorm van kanker, is veel geld nodig voor onderzoek naar behandelmogelijkheden.
Het Taste4Life Galadiner is tot stand gekomen in samenwerking met Patiëntenvereniging Speekselklierkanker en het Radboud Oncologie Fonds in Nijmegen. Een verloting en veiling met als doel geld in te zamelen waren onderdeel van de culinaire avond.

De leden van de Alliance Gastronomique werkten belangeloos mee aan de avond. Zowel de witte als de zwarte brigade zorgden voor een perfect verzorgde avond. De chefs verzorgden het menu en/of stelden arrangementen beschikbaar voor de veiling.

Onder de veilinghamer gingen onder andere een culinair arrangement voor zes personen bij tweesterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht, een volledig verzorgd golfweekend voor twee personen bij Bilderberg Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag, een kookworkshop voor achttien personen bij Hotel Okura Amsterdam en een culinaire zeildag voor acht personen op De Jonge Linde, de boot van tweesterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn.

In de keuken werkten talrijke chefs van topbedrijven, samen goed voor liefst 38 Michelinsterren, aan het galadiner. Daarbij onder andere Onno Kokmeijer van Ciel Bleu in Amsterdam, Martin Kruithof van De Lindenhof in Giethoorn, Arjan Bisschop van Bilderberg Landgoed Lauswolt, Michel van de Kroft van ‘t Nonnetje in Harderwijk, Gerard Wollerich van Wollerich in St. Oedenrode, Sander Spruijt van De Burgemeester in Linschoten, Hans den Engelsen van ‘t Raedthuys in Duiven, Rogér Rassin van La Rive in Amsterdam, Menno Post van De Bokkedoorns in Overveen en natuurlijk Wicher Löhr.

De avond werd gepresenteerd door musicalster, presentatrice en actrice Mariska van Kolck en muzikaal omlijst door een optreden van Xander de Buisonjé. De afterparty was in handen van dj Lungarno en saxofonist Rinus Groeneveld.

Wicher Löhr was na afloop emotioneel en sprak van een gedenkwaardige avond. ‘Kippenvel. Je weet niet wat de loterij en de veiling opbrengen. Als je dan ziet hoe enthousiast er wordt geboden, dan word je daar gewoon stil van. Indrukwekkend dat het door zoveel enthousiaste mensen wordt gesteund.’

Alliance Gastronomique is in 1967 opgericht door negentien Nederlandse restaurateurs als reactie op de destijds om zich heen grijpende smaakvervlakking, een tekort schietende vakopleiding en een gebrek aan culinaire kwaliteitsproducten. Op dit moment heeft de vereniging 37 leden bestaande uit de top van de gastronomie. Volgend jaar bestaat de restaurantvereniging 50 jaar en daarmee is het langst bestaande culinaire samenwerkingsverband in Europa.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Amsterdam Culinair
Restaurant Taiko verwelkomt internationale topchefs

Internationaal culinair bezoek voor het Conservatorium hotel in Amsterdam. De afgelopen twee dagen was de wereldberoemde chef Hisato Hamada, co-founder van het exclusieve members-only restaurant Wagyumafia in Tokio, te gast in de keuken van Taiko. Op uitnodiging van Schilo van Coevorden, executi...

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: