Galadiner levert 200.000,- op voor onderzoek speekselklierkanker

14 september 2016 | Thijs Jacobs

Restaurantvereniging Alliance Gastronomique heeft donderdag 8 september met een galadiner voor het goede doel 202.291,- euro opgehaald. Het geld wordt gebruikt voor onderzoek naar speekselklierkanker. Ruim 430 gasten genoten tijdens Taste4Life bij Okura Hotel Amsterdam van gerechten van door Michelin bekroonde chefs. Een veiling was onderdeel van het programma.

Aanleiding voor het galadiner is de ontdekking van speekselklierkanker bij gerenommeerd chef en Alliance Gastronomique-lid Wicher Löhr van restaurant Het Koetshuis in Bennekom. Vanwege deze zeldzame en relatief onbekende vorm van kanker, is veel geld nodig voor onderzoek naar behandelmogelijkheden.
Het Taste4Life Galadiner is tot stand gekomen in samenwerking met Patiëntenvereniging Speekselklierkanker en het Radboud Oncologie Fonds in Nijmegen. Een verloting en veiling met als doel geld in te zamelen waren onderdeel van de culinaire avond.

De leden van de Alliance Gastronomique werkten belangeloos mee aan de avond. Zowel de witte als de zwarte brigade zorgden voor een perfect verzorgde avond. De chefs verzorgden het menu en/of stelden arrangementen beschikbaar voor de veiling.

Onder de veilinghamer gingen onder andere een culinair arrangement voor zes personen bij tweesterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht, een volledig verzorgd golfweekend voor twee personen bij Bilderberg Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag, een kookworkshop voor achttien personen bij Hotel Okura Amsterdam en een culinaire zeildag voor acht personen op De Jonge Linde, de boot van tweesterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn.

In de keuken werkten talrijke chefs van topbedrijven, samen goed voor liefst 38 Michelinsterren, aan het galadiner. Daarbij onder andere Onno Kokmeijer van Ciel Bleu in Amsterdam, Martin Kruithof van De Lindenhof in Giethoorn, Arjan Bisschop van Bilderberg Landgoed Lauswolt, Michel van de Kroft van ‘t Nonnetje in Harderwijk, Gerard Wollerich van Wollerich in St. Oedenrode, Sander Spruijt van De Burgemeester in Linschoten, Hans den Engelsen van ‘t Raedthuys in Duiven, Rogér Rassin van La Rive in Amsterdam, Menno Post van De Bokkedoorns in Overveen en natuurlijk Wicher Löhr.

De avond werd gepresenteerd door musicalster, presentatrice en actrice Mariska van Kolck en muzikaal omlijst door een optreden van Xander de Buisonjé. De afterparty was in handen van dj Lungarno en saxofonist Rinus Groeneveld.

Wicher Löhr was na afloop emotioneel en sprak van een gedenkwaardige avond. ‘Kippenvel. Je weet niet wat de loterij en de veiling opbrengen. Als je dan ziet hoe enthousiast er wordt geboden, dan word je daar gewoon stil van. Indrukwekkend dat het door zoveel enthousiaste mensen wordt gesteund.’

Alliance Gastronomique is in 1967 opgericht door negentien Nederlandse restaurateurs als reactie op de destijds om zich heen grijpende smaakvervlakking, een tekort schietende vakopleiding en een gebrek aan culinaire kwaliteitsproducten. Op dit moment heeft de vereniging 37 leden bestaande uit de top van de gastronomie. Volgend jaar bestaat de restaurantvereniging 50 jaar en daarmee is het langst bestaande culinaire samenwerkingsverband in Europa.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: