Gaia Green Awards uitgereikt op Gastvrij Rotterdam

20 september 2017 | Thijs Jacobs
Gaia Green Awards uitgereikt op Gastvrij Rotterdam

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op dinsdag 19 september de Gaia Green Awards uitgereikt. Op het duurzame Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen heeft Jos van Grunsven (vicevoorzitter Euro-Toques) in de categorieën Hotels, Restaurants en Strandpaviljoens de volgende winnaars bekend gemaakt:

Hotels – Stadshotel Woerden (Woerden)

Restaurants – Gys (Utrecht)

Strandpaviljoens – Timboektoe (IJmuiden Noordpier)

De Gaia Green Awards zijn awards voor horecabedrijven die zich onderscheiden op het gebied van duurzaam ondernemen. De winnaars van deze tweede editie ontvingen o.a. een dinercheque van Euro-Toques en een barista workshop van Santas Koffie. De fysieke award is ontworpen door hetWerkvan, een stichting die het werk van kunstenaars met een beperking brengt naar een markt zonder beperkingen.

Vakjury


De onafhankelijke vakjury bestaat uit een zevental vertegenwoordigers uit de branche. Jurylid Christine Absil (Good Fish Foundation) laat weten dat het aanwijzen van de uiteindelijke winnaars een enorme uitdaging was voor de vakjury. ‘Voor de categorie restaurants hadden we bijvoorbeeld de keuze uit drie EKO gecertificeerde restaurants en bij de categorieën hotels en strandpaviljoens hadden bijna alle finalisten een gouden Green Key certificering. Het niveau van de finalisten was dit jaar daarmee bijzonder hoog. Uiteindelijk heeft de maatschappelijke impact van de locatie, in combinatie met de publieksstemmen en de uitkomsten van de mystery visits de doorslag gegeven’.

Trotse winnaars

Gijs Werschkull van Restaurant Gys geeft aan zeer trots te zijn op het winnen van de Gaia Green Award. ‘Wij willen biologisch eten betaalbaar maken voor onze gasten. Dat is ons gelukt; in onze 3 vestigingen bieden we 100% biologische gerechten aan voor een betaalbare prijs. Daarnaast kijken voortdurend naar nieuwe kansen om onze bedrijfsvoering nog verder te verduurzamen’.

Bij winnaar Stadshotel Woerden sprongen voor de jury met name de inkoop van lokale producten uit het Groene Hart, de verbouwing van een oud pand naar een energiezuinig hotel en de communicatie eruit. Winnaar strandpaviljoen Timboektoe steekt volgens de jury boven het deelnemers veld uit door de duurzame keuzes die er zijn gemaakt bij de samenstelling van de menukaart, het zonnedak van bijna 100 zonnepanelen en de klimaatfilms die ze tijdens diverse thema filmavonden uitzenden. 

FALCO ELEONORA AWARD 2017


Tijdens de uitreiking is een extra award uitgereikt aan een horecalocatie die uitblinkt op het gebied van eerlijke en verantwoorde voeding. De Falco Eleonora Award 2017 is gegaan naar Restaurant Natuurlijk (Egmond aan Zee).

Voorzitter van de jury van de Falco Eleonora Award Gregor Christiaans zegt hierover:  ‘Restaurant Natuurlijk is een voorbeeld voor de rest van de branche als het gaat om het verduurzamen van de menukaart. Op de kaart staan louter vegetarische-, biologische-, streekgebonden- en seizoensproducten, geserveerd in een prachtige natuurlijke ambiance’. 

Partners

De Gaia Green Awards zijn een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen die actief zijn in de verduurzaming van de horecasector. De partijen die de award dragen zijn Green Key Nederland, EKO Keurmerk, Biojournaal, Good Fish Foundation, Made Blue, BookDifferent, Olijfbedrijf, hetWerkvan, Euro-Toques Nederland en initiatiefnemer Green Leisure. De awards zijn mede mogelijk gemaakt door Gastvrij Rotterdam en Santas Koffie.

Editie 2018


Het grote aantal aanmeldingen van horecabedrijven aan de Gaia Green Awards en het grote aantal publiekstemmen toont wederom aan dat duurzaamheid niet meer weg te denken is uit de horecasector. De mystery visitis hebben er tevens voor gezorgd  dat de jury een nog beter oordeel kon vellen over de finalisten. Duurzame horecalocaties hebben vanaf januari 2018 de mogelijkheid om zich aan te melden voor de derde editie van de Gaia Green Awards. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok bij instemming Kamer van kracht; bezorgen mag

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteert het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. Als de Kamer het besluit steunt, wordt de avondklok ingevoerd. De avon ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Financieel Horeca & Belasting
De 3 meest gebruikte ondernemingsvormen in de horeca

In het artikel ‘'Hoe wordt de winst van uw restaurant belast? Leer het hier!’ vertellen wij u alles over de belasting die u betaalt over de winst van uw horecaonderneming. Of u vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moet betalen, is afhankelijk van de rechtsvorm waarmee u uw on ...

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: