Gaia Green Awards uitgereikt op Gastvrij Rotterdam

20 september 2017 | Thijs Jacobs

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op dinsdag 19 september de Gaia Green Awards uitgereikt. Op het duurzame Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen heeft Jos van Grunsven (vicevoorzitter Euro-Toques) in de categorieën Hotels, Restaurants en Strandpaviljoens de volgende winnaars bekend gemaakt:

Hotels – Stadshotel Woerden (Woerden)

Restaurants – Gys (Utrecht)

Strandpaviljoens – Timboektoe (IJmuiden Noordpier)

De Gaia Green Awards zijn awards voor horecabedrijven die zich onderscheiden op het gebied van duurzaam ondernemen. De winnaars van deze tweede editie ontvingen o.a. een dinercheque van Euro-Toques en een barista workshop van Santas Koffie. De fysieke award is ontworpen door hetWerkvan, een stichting die het werk van kunstenaars met een beperking brengt naar een markt zonder beperkingen.

Vakjury


De onafhankelijke vakjury bestaat uit een zevental vertegenwoordigers uit de branche. Jurylid Christine Absil (Good Fish Foundation) laat weten dat het aanwijzen van de uiteindelijke winnaars een enorme uitdaging was voor de vakjury. ‘Voor de categorie restaurants hadden we bijvoorbeeld de keuze uit drie EKO gecertificeerde restaurants en bij de categorieën hotels en strandpaviljoens hadden bijna alle finalisten een gouden Green Key certificering. Het niveau van de finalisten was dit jaar daarmee bijzonder hoog. Uiteindelijk heeft de maatschappelijke impact van de locatie, in combinatie met de publieksstemmen en de uitkomsten van de mystery visits de doorslag gegeven’.

Trotse winnaars

Gijs Werschkull van Restaurant Gys geeft aan zeer trots te zijn op het winnen van de Gaia Green Award. ‘Wij willen biologisch eten betaalbaar maken voor onze gasten. Dat is ons gelukt; in onze 3 vestigingen bieden we 100% biologische gerechten aan voor een betaalbare prijs. Daarnaast kijken voortdurend naar nieuwe kansen om onze bedrijfsvoering nog verder te verduurzamen’.

Bij winnaar Stadshotel Woerden sprongen voor de jury met name de inkoop van lokale producten uit het Groene Hart, de verbouwing van een oud pand naar een energiezuinig hotel en de communicatie eruit. Winnaar strandpaviljoen Timboektoe steekt volgens de jury boven het deelnemers veld uit door de duurzame keuzes die er zijn gemaakt bij de samenstelling van de menukaart, het zonnedak van bijna 100 zonnepanelen en de klimaatfilms die ze tijdens diverse thema filmavonden uitzenden. 

FALCO ELEONORA AWARD 2017


Tijdens de uitreiking is een extra award uitgereikt aan een horecalocatie die uitblinkt op het gebied van eerlijke en verantwoorde voeding. De Falco Eleonora Award 2017 is gegaan naar Restaurant Natuurlijk (Egmond aan Zee).

Voorzitter van de jury van de Falco Eleonora Award Gregor Christiaans zegt hierover:  ‘Restaurant Natuurlijk is een voorbeeld voor de rest van de branche als het gaat om het verduurzamen van de menukaart. Op de kaart staan louter vegetarische-, biologische-, streekgebonden- en seizoensproducten, geserveerd in een prachtige natuurlijke ambiance’. 

Partners

De Gaia Green Awards zijn een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen die actief zijn in de verduurzaming van de horecasector. De partijen die de award dragen zijn Green Key Nederland, EKO Keurmerk, Biojournaal, Good Fish Foundation, Made Blue, BookDifferent, Olijfbedrijf, hetWerkvan, Euro-Toques Nederland en initiatiefnemer Green Leisure. De awards zijn mede mogelijk gemaakt door Gastvrij Rotterdam en Santas Koffie.

Editie 2018


Het grote aantal aanmeldingen van horecabedrijven aan de Gaia Green Awards en het grote aantal publiekstemmen toont wederom aan dat duurzaamheid niet meer weg te denken is uit de horecasector. De mystery visitis hebben er tevens voor gezorgd  dat de jury een nog beter oordeel kon vellen over de finalisten. Duurzame horecalocaties hebben vanaf januari 2018 de mogelijkheid om zich aan te melden voor de derde editie van de Gaia Green Awards. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

"Een concept bewaken vergt scherpte"

Een ijzersterk concept bepaalt het bestaansrecht van je horecaonderneming. De concurrentie in de horeca is moordend. Om te overleven is een eigen identiteit, DNA en karakter noodzakelijk. Een goed concept neerzetten en bewaken is een voortdurend proces, voor iedere ondernemer. De manier waarop Vi...

Opening Restaurant Vega
Nationale Week Zonder Vlees opent pop-up restaurant in samenwerking met Peter Lute

Vanaf vandaag is het mogelijk om te reserveren voor het Week Zonder Vlees pop-up restaurant, dat van 9 t/m 15 maart tijdens de Nationale Week Zonder Vlees geopend wordt in Muiden. Het restaurant staat onder leiding van topchef Peter Lute en het team van de Kruidfabriek, die alle gasten met een vege...

Opening Rotterdam
Chef-kok Florian van Dillen opent in maart 2020 eigen restaurant in Rotterdam

Het Scheepvaartkwartier in Rotterdam krijgt er een nieuwe horecagelegenheid bij. Chef-kok Florian van Dillen opent er een restaurant en bar in het pand van het voormalige restaurant La Stanza. Het bedrijf opent in maart 2020 de deuren en opereert onder de vlag van by FLIPP. Florian van Dillen (29...

Columns Blog
Kan het uit?

Vandaag werd ik benaderd door een landelijke nieuwswebsite. De dame in kwestie had een vraag gerelateerd aan horeca-advies. Of ik in een video mijn mening wilde geven over ‘All you can eat’ restaurants. Hoe ze financieel uitkomen met zo’n concept waar mensen ongelimiteerd eten en d...

Opening Internationaal
Foodhall Scheveningen opent haar deuren [Foto's]

Op de Noordboulevard vind je vanaf dit voorjaar de gloednieuwe Foodhall Scheveningen: een prachtige hal met de look en feel van een levendig en werelds marktplein, waar je kunt genieten van gerechten uit zestien verschillende wereldkeukens. Foodhall Scheveningen is dé locatie voor een hapje e...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: