Frans wijnjaar 2015: meer oogst van topkwaliteit

11 maart 2016 |
Frans wijnjaar 2015: meer oogst van topkwaliteit<

Volgens het Franse ministerie van Landbouw is de oogst in Frankrijk in 2015 met 2 procent gestegen (47,9 miljoen hl) ten opzichte
van 2014 en met 5 procent ten opzichte van de afgelopen vijf jaar. Hoewel de productie van appellation-wijnen licht daalde ten opzichte van 2014, lieten de basiswijnen voor brandewijn en de wijnen met een beschermde geografische aanduiding een stijging zien van respectievelijk 9 en 5 procent.

Oost en west
Deze cijfers zijn niet representatief voor alle regio's. Volgens het Franse ministerie van Landbouw was er een duidelijk verschil tussen oost en west. De opbrengsten in oostelijke wijnregio's hadden te lijden onder de hittegolf en de droogte. Die in het westen waren hoger dankzij de regen in augustus en september.

Topjaar
Voor wat betreft de kwaliteit waren alle grote wijnregio's het echter met elkaar eens dat 2015 een absoluut topjaar was. In de Champagne lieten gezonde druiven een alcoholgehalte van 10,5 tot zelfs 11,5 procent en een mooie zuurgraad zien, twee factoren die veel goeds beloven voor de resulterende wijnen. Verder naar het zuiden, in de Bourgogne, werd een optimale rijpheid voor superieure wijnen gesignaleerd. De brancheorganisatie voor de Bourgogne meldde dat de hele regio een consistente kwaliteit en een uitstekende concentratie liet zien en noemde 2015 een legendarisch wijnjaar. Ook de wijnbouwers in de Loirevallei waren zeer te spreken over de oogstresultaten. Die lagen daar 1 procent hoger dan het gemiddelde over vijf jaar, met bijzonder elegante en verfijnde witte wijnen (zowel droog als mousserend), en uitzonderlijke zoete witte wijnen. De rode wijnen en rosé's worden omschreven als rond en vlezig met aroma's van vers fruit.

Kwaliteit
In de Rhônevallei kwam de oogst in hoeveelheid overeen met het gemiddelde over vijf jaar, maar was de kwaliteit van de druiven op zijn minst uitzonderlijk te noemen. "Dit is een van de beste wijnjaren van de afgelopen tijd met een ongelooflijk potentieel voor de rode wijnen, een aantal fantastische wijnen voor opslag en mooie blends", aldus de brancheorganisatie. Nog verder naar het zuiden, in de Provence, waren de weersomstandigheden ideaal en dat leidde tot een uitzonderlijke druivenkwaliteit. Ook daar wordt 2015 beschouwd als een veelbelovend wijnjaar.

High Tech
Het Institut Coopératif du Vin (ICV, het instituut voor wijncoöperaties) beschrijft 2015 voor de Languedoc-Roussillon aan de Middellandse Zeekust als een hightech- jaar. Dit dankzij een combinatie van factoren die het gevolg zijn van de ongebruikelijke, veranderlijke weersomstandigheden. Volgens het ICV heeft een goed wijngaardbeheer geresulteerd in een goed tot zeer goed wijnjaar. Wijnbouwers in de Bordeaux zijn al even optimistisch over de kwaliteit van het wijnjaar 2015: "De omstandigheden zijn ideaal… 2015 werd met name gekenmerkt door een goede wijnstokontwikkeling. De wijnen zelf ontwikkelen zich bijzonder goed". Hetzelfde geldt voor de Elzas, waar de wijnen volgens onafhankelijke wijnbouwers ongekende aroma's bevatten en een uitgebalanceerde zuurgraad hebben.

Christel Tuin

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Amsterdam de duurste, Zwolle het goedkoopst

Amsterdam is wederom de duurste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in onze hoofdstad is € 25,10, dit is 3,5% hoger dan vorig jaar. Landelijk steeg de terrasprijs gemiddeld met 2,5% dit jaar naar € 22,64. Zwolle is, net als vorig jaar, de goedk...

Achtergronden Culinair
Kinderen eten gratis bij Jamie Oliver’s Diner

Elke zondag is het ‘Kids Eat Free’ bij Jamie Oliver’s Diner en staat alles in het teken van de kleine gasten. Zo kunnen de kids, naast genieten van een gratis kindermenu, ook spelen met lego, kleuren en zijn er tafelspelletjes voor het hele gezin. Jamie Oliver vindt het belangr...

Culinair Michelin Interview 10 jaar De RestaurantKrant
10 jaar De RestaurantKrant: Jef Schuur blikt terug

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week blikt Jef Schuur, Patron Cuisinier Bij Jef*, terug op het interview dat wij met hem h...

Culinair
Sterrenchef Wim Severein opent deuren van The Millèn

Wim Severein, bekend van voormalig sterrenrestaurant Wereldmuseum, opent op 24 juli de deuren van zijn eigen high-end restaurant The Millèn. Op de eerste etage van het Rotterdam Marriott Hotel kookt de chef-kok met zijn bekende signatuur: pure gerechten van het seizoen met eerlijke ingredi&eu...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Controles Inspectie SZW bij fastfoodketens en hotels

De grote fastfoodketens hebben hun schoonmaak het afgelopen jaar veel beter georganiseerd. De intensieve controles van de Inspectie SZW en de Belastingdienst de afgelopen jaren en intensieve gesprekken met de fastfoodsector hebben een duidelijk effect gehad. Bij een groot deel van de fastfoodvestigi...

IJsblokjes kunnen voedselvergiftiging veroorzaken

Met de heerlijke zomerse temperaturen draaien ijsblokjesmachines in de horeca overuren. Niet zo gek natuurlijk, ijsblokjes zijn een welkome én koele toevoeging aan ieder drankje. Niets zo onschuldig als ijsblokjes, toch? Dat is niet helemaal waar. IJs is namelijk het vergeten voedsel als h...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: