Frans wijnjaar 2015: meer oogst van topkwaliteit

11 maart 2016 |
Frans wijnjaar 2015: meer oogst van topkwaliteit<

Volgens het Franse ministerie van Landbouw is de oogst in Frankrijk in 2015 met 2 procent gestegen (47,9 miljoen hl) ten opzichte
van 2014 en met 5 procent ten opzichte van de afgelopen vijf jaar. Hoewel de productie van appellation-wijnen licht daalde ten opzichte van 2014, lieten de basiswijnen voor brandewijn en de wijnen met een beschermde geografische aanduiding een stijging zien van respectievelijk 9 en 5 procent.

Oost en west
Deze cijfers zijn niet representatief voor alle regio's. Volgens het Franse ministerie van Landbouw was er een duidelijk verschil tussen oost en west. De opbrengsten in oostelijke wijnregio's hadden te lijden onder de hittegolf en de droogte. Die in het westen waren hoger dankzij de regen in augustus en september.

Topjaar
Voor wat betreft de kwaliteit waren alle grote wijnregio's het echter met elkaar eens dat 2015 een absoluut topjaar was. In de Champagne lieten gezonde druiven een alcoholgehalte van 10,5 tot zelfs 11,5 procent en een mooie zuurgraad zien, twee factoren die veel goeds beloven voor de resulterende wijnen. Verder naar het zuiden, in de Bourgogne, werd een optimale rijpheid voor superieure wijnen gesignaleerd. De brancheorganisatie voor de Bourgogne meldde dat de hele regio een consistente kwaliteit en een uitstekende concentratie liet zien en noemde 2015 een legendarisch wijnjaar. Ook de wijnbouwers in de Loirevallei waren zeer te spreken over de oogstresultaten. Die lagen daar 1 procent hoger dan het gemiddelde over vijf jaar, met bijzonder elegante en verfijnde witte wijnen (zowel droog als mousserend), en uitzonderlijke zoete witte wijnen. De rode wijnen en rosé's worden omschreven als rond en vlezig met aroma's van vers fruit.

Kwaliteit
In de Rhônevallei kwam de oogst in hoeveelheid overeen met het gemiddelde over vijf jaar, maar was de kwaliteit van de druiven op zijn minst uitzonderlijk te noemen. "Dit is een van de beste wijnjaren van de afgelopen tijd met een ongelooflijk potentieel voor de rode wijnen, een aantal fantastische wijnen voor opslag en mooie blends", aldus de brancheorganisatie. Nog verder naar het zuiden, in de Provence, waren de weersomstandigheden ideaal en dat leidde tot een uitzonderlijke druivenkwaliteit. Ook daar wordt 2015 beschouwd als een veelbelovend wijnjaar.

High Tech
Het Institut Coopératif du Vin (ICV, het instituut voor wijncoöperaties) beschrijft 2015 voor de Languedoc-Roussillon aan de Middellandse Zeekust als een hightech- jaar. Dit dankzij een combinatie van factoren die het gevolg zijn van de ongebruikelijke, veranderlijke weersomstandigheden. Volgens het ICV heeft een goed wijngaardbeheer geresulteerd in een goed tot zeer goed wijnjaar. Wijnbouwers in de Bordeaux zijn al even optimistisch over de kwaliteit van het wijnjaar 2015: "De omstandigheden zijn ideaal… 2015 werd met name gekenmerkt door een goede wijnstokontwikkeling. De wijnen zelf ontwikkelen zich bijzonder goed". Hetzelfde geldt voor de Elzas, waar de wijnen volgens onafhankelijke wijnbouwers ongekende aroma's bevatten en een uitgebalanceerde zuurgraad hebben.

Christel Tuin

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Culinair
Masterclass Talenten Academie in kookstudio Hotel Okura Amsterdam

Deze week vond in de kookstudio van Hotel Okura Amsterdam de eerste editie van ‘Masterclass Talenten Academie’ plaats. Dit is een trainingsprogramma voor achttien talenten vanaf het niveau zelfstandig werkend kok tot beginnend chef, die samen met gerenommeerde chefs uit het vak het traje...

Achtergronden
Konijn gevonden in Chinees restaurant

In een Chinees restaurant in Amstelveen is gisteren een hangoorkonijntje gevonden. Het beestje werd aangetroffen door het personeel, terwijl het knabbelde aan wat blaadjes sla. De politie Amstelveen deelde een foto van het dier om zodoende de eigenaar te vinden. Eigenaar gevonden Konijntje Boe...

Culinair Michelin
’t Nonnetje in Harderwijk volledig vernieuwd

Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk is volledig gerestyled. Het door Michelin met twee sterren bekroonde restaurant aan de Vischmarkt is lichter van kleur en heeft een exclusievere sfeer, zonder het informele karakter van het restaurant te verliezen. Lichtere kleuren, exclusievere stoffen,...

Restaurant Biologisch
Restaurant Veldzicht aangesloten bij Euro-Toque

Restaurant Veldzicht uit Oosterwijtwerd is toegetreden tot Euro-Toques. Euro-Toques Nederland is een vereniging van professionele koks en restaurateurs die staan voor gezonde voeding die ambachtelijk wordt bereid met natuurzuivere producten van goede kwaliteit, zonder kunstmatige additieven. Burg...

trends Restaurant
De foodtrends van 2018 voor restaurants

De wereld van de gastronomie staat nooit stil; ook 2017 was een jaar vol foodtrends en inspirerende restaurantervaringen. Uit onderzoek blijkt dat de online restaurantreserveringen op IENS in het laatste kwartaal van 2017 maar liefst met 200% zijn gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2...

Amsterdam Culinair
Sofitel Legend The Grand Amsterdam opent pop-up restaurant

Van 22 januari tot 12 maart tovert Sofitel Legend The Grand Amsterdam haar lobby en Library ‘Or’ om tot een Italiaans pop-up restaurant genaamd La Gita. La Gita wordt een all-day dining concept met van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat de meest heerlijke Italiaanse bites en ge...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: