Francois Geurds 129e SVH Meesterkok

2 maart 2011 |
Francois Geurds 129e SVH Meesterkok<

Patron-cuisinier François Geurds (35) van Restaurant Ivy in Rotterdam is geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Tijdens de ceremonie reikten Bob Schut, directeur SVH, en SVH Meesterkok Gerrit Greveling, het diploma en de bijbehorende versierselen uit. Geurds werd geroemd als lichtend voorbeeld voor de toekomstige generatie chef-koks.

Hoogste graad
"François is een van de meest gedreven en talentvolle chefs die ik ken. Hij is hét lichtend voorbeeld voor de toekomstige generatie chefs. Zijn carrière laat overduidelijk de lange weg zien die je moet afleggen naar de Meesterproef”, aldus Greveling. Geurds is de 129e SVH Meesterkok van Nederland en is daarmee in het bezit van de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de horeca.

Ambitieus
Geurds: "Naast alle stages en bewuste keuzes voor (leer)bedrijven, heb ik mijn opleidingstraject uitgestippeld met als doel om SVH Meesterkok te worden. Ik wil mijn kennis en ervaring delen en overbrengen op de jeugd en om zo een bijdrage te leveren om de Nederlandse gastronomie naar een nog hoger niveau te brengen”.

Kookzoon
Geurds genoot zijn opleiding in Nederland onder andere bij restaurant De Karpendonkse Hoeve onder SVH Meesterkok Peter Koehn, Prinses Juliana onder SVH Meesterkok Otto Nijenhuis, Chalet Royal onder SVH Meesterkok Gerrit Greveling en Parkheuvel onder SVH Meesterkok Cees Helder. De periode bij Chalet Royal was volgens Geurds extra speciaal. Geurds: "Ik heb het ‘kookvirus’ echt van Greveling gekregen”. Geurds beschouwt zichzelf dan ook als de ‘kookzoon’ van Greveling.

Grensoverschrijdend
De drang van Geurds om zijn culinaire opleiding nog meer te verfijnen is grensoverschrijdend. Dit blijkt uit het feit dat deze ambitieuze dertiger diverse stages liep in het buitenland. Van een plek in Italië bij Gualtiero Marchesi en Massimo Ferrari van Il Bersagliere, tot in België bij Roger Souvereyns. Maar het bleef niet bij Europa: Geurds ging in New York in de leer bij chefs Wylie Dufresne, Eric Ripert en Thomas Keller. In 2005 maakte hij de oversteek naar Engeland om souschef te worden bij het beroemde restaurant van Heston Blumenthal, The Fat Duck.

Terug op vaderlandse bodem
Eind 2007 keerde Geurds terug op Nederlandse bodem om in Asten als chef van Puur aan de slag te gaan. Geroemd door diverse culinaire gidsen en collegae wordt Geurds vanaf die dag als een van Nederlands grote culinaire beloften betiteld. In 2009 opent hij in Rotterdam Restaurant Ivy. Een restaurant met een kosmopolitische uitstraling en dat in alle facetten waarmaakt qua service, show-elementen, ingrediënten, bereiding en kwaliteit.

Gastronomie denken, dromen en ademen
Volgens Schut was de commissie enorm onder de indruk van Geurds’ veelzijdigheid, zijn enorme productkennis en technieken. Het Meesterlijk menu liet een combinatie zien van de klassieke keuken, perfect verweven met de eigentijdse kookstijl van Geurds. Een andere bevinding volgens de commissie is dat er bij Ivy geen sprake is van een zwarte en witte brigade. "Het is één op elkaar ingespeeld en goed geolied team met daarboven Geurds als dirigent”, aldus Schut. Verder roemt de commissie Geurds’ enorme veelzijdigheid en perfectionisme. Niets wordt aan het toeval overgelaten. François Geurds wil en heeft overal controle over. Hij denkt, droomt en ademt gastronomie.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Columns Starten in de horeca
Column: wat is jouw toekomstperspectief?

Is het in jouw horecabedrijf weer 'business as usual'? Vermoedelijk niet. Ook al ziet de zomer er voor velen niet slecht uit, één derde van de horecaondernemers denkt het niet te redden dit jaar. Het is een tijd waar het neerkomt op uitzonderlijk ondernemerschap, een hele lange...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: