Francois Geurds 129e SVH Meesterkok

2 maart 2011 |
Francois Geurds 129e SVH Meesterkok<

Patron-cuisinier François Geurds (35) van Restaurant Ivy in Rotterdam is geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Tijdens de ceremonie reikten Bob Schut, directeur SVH, en SVH Meesterkok Gerrit Greveling, het diploma en de bijbehorende versierselen uit. Geurds werd geroemd als lichtend voorbeeld voor de toekomstige generatie chef-koks.

Hoogste graad
"François is een van de meest gedreven en talentvolle chefs die ik ken. Hij is hét lichtend voorbeeld voor de toekomstige generatie chefs. Zijn carrière laat overduidelijk de lange weg zien die je moet afleggen naar de Meesterproef”, aldus Greveling. Geurds is de 129e SVH Meesterkok van Nederland en is daarmee in het bezit van de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de horeca.

Ambitieus
Geurds: "Naast alle stages en bewuste keuzes voor (leer)bedrijven, heb ik mijn opleidingstraject uitgestippeld met als doel om SVH Meesterkok te worden. Ik wil mijn kennis en ervaring delen en overbrengen op de jeugd en om zo een bijdrage te leveren om de Nederlandse gastronomie naar een nog hoger niveau te brengen”.

Kookzoon
Geurds genoot zijn opleiding in Nederland onder andere bij restaurant De Karpendonkse Hoeve onder SVH Meesterkok Peter Koehn, Prinses Juliana onder SVH Meesterkok Otto Nijenhuis, Chalet Royal onder SVH Meesterkok Gerrit Greveling en Parkheuvel onder SVH Meesterkok Cees Helder. De periode bij Chalet Royal was volgens Geurds extra speciaal. Geurds: "Ik heb het ‘kookvirus’ echt van Greveling gekregen”. Geurds beschouwt zichzelf dan ook als de ‘kookzoon’ van Greveling.

Grensoverschrijdend
De drang van Geurds om zijn culinaire opleiding nog meer te verfijnen is grensoverschrijdend. Dit blijkt uit het feit dat deze ambitieuze dertiger diverse stages liep in het buitenland. Van een plek in Italië bij Gualtiero Marchesi en Massimo Ferrari van Il Bersagliere, tot in België bij Roger Souvereyns. Maar het bleef niet bij Europa: Geurds ging in New York in de leer bij chefs Wylie Dufresne, Eric Ripert en Thomas Keller. In 2005 maakte hij de oversteek naar Engeland om souschef te worden bij het beroemde restaurant van Heston Blumenthal, The Fat Duck.

Terug op vaderlandse bodem
Eind 2007 keerde Geurds terug op Nederlandse bodem om in Asten als chef van Puur aan de slag te gaan. Geroemd door diverse culinaire gidsen en collegae wordt Geurds vanaf die dag als een van Nederlands grote culinaire beloften betiteld. In 2009 opent hij in Rotterdam Restaurant Ivy. Een restaurant met een kosmopolitische uitstraling en dat in alle facetten waarmaakt qua service, show-elementen, ingrediënten, bereiding en kwaliteit.

Gastronomie denken, dromen en ademen
Volgens Schut was de commissie enorm onder de indruk van Geurds’ veelzijdigheid, zijn enorme productkennis en technieken. Het Meesterlijk menu liet een combinatie zien van de klassieke keuken, perfect verweven met de eigentijdse kookstijl van Geurds. Een andere bevinding volgens de commissie is dat er bij Ivy geen sprake is van een zwarte en witte brigade. "Het is één op elkaar ingespeeld en goed geolied team met daarboven Geurds als dirigent”, aldus Schut. Verder roemt de commissie Geurds’ enorme veelzijdigheid en perfectionisme. Niets wordt aan het toeval overgelaten. François Geurds wil en heeft overal controle over. Hij denkt, droomt en ademt gastronomie.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interieur
The Streetfood Club in Utrecht is meer dan magie

Een complete ondernemer beheerst alle facetten van z’n zaak. Het is de filosofie van Wes Schreutlekamp (rechts op de foto) en Joost Bergsteijn. Van pannenkoekenbakker en cocktailshaker tot sommelier in de topgastronomie. Alle facetten werden ‘uitgespeeld’ en smelten samen in The St...

Hilton Culinair
Napolitaanse pizza verovert (Hilton) Amsterdam

Hilton Amsterdam introduceert exclusieve Napolitaanse pizza, in combinatie met champagne. In de Half Moon Lounge wordt de klassieker onder de pizza’s op de kaart gezet. De eigentijdse combinatie met bubbels verleent het oorspronkelijke simpele streetfood uit Napels een gastronomisch tintje. Sp...

Columns Blog
Grijp eerst dat laaghangend fruit

Horecamensen houden van knallen. Een mooie avond draaien met je team waarbij alles klopt. Waar de service soepel loopt, de gasten happy zijn en een goede omzet wordt gedraaid. Horecamensen vinden stille momenten in de zaak echter een gruwel. Wachten op klandizie en ‘wortelschieten’ is...

Bocuse d'Or
Data Europese finale Bocuse d’Or 2020 bekend

De internationale organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat de Europese finale wordt gehouden op donderdag 28 en vrijdag 29 mei 2020 in Tallinn, Estland tijdens de Profexpo Food Village exhibition in de Saku Arena. Gedurende 2 dagen ontmoeten ...

Events
Jubileumeditie BBB Maastricht groot succes

De 65e editie van BBB Maastricht was een groot succes en laat consistentie in groei zien. Meer dan 400 exposanten zorgden voor een beursvloer bomvol inspiratie op het gebied van (non)food, drinks en gastronomie. Maar er was vooral aandacht voor innovatie en culinair talent. De toon is gezet voor de ...

Wijn
Speciale wijnactie voor onze lezers!

Vinites biedt onze lezers samen met Francis Ford Coppola Winery een speciale aanbieding aan. Via de webshop kun je gebruikmaken van een aantrekkelijke korting, waarbij je niet 342 euro, maar 300 euro betaalt voor 36 flessen (3 dozen) met twee wijnen: Chardonnay 'Rosso and Bianco' 2017 en Cab...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: