Francois Geurds 129e SVH Meesterkok

2 maart 2011 |
Francois Geurds 129e SVH Meesterkok<

Patron-cuisinier François Geurds (35) van Restaurant Ivy in Rotterdam is geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Tijdens de ceremonie reikten Bob Schut, directeur SVH, en SVH Meesterkok Gerrit Greveling, het diploma en de bijbehorende versierselen uit. Geurds werd geroemd als lichtend voorbeeld voor de toekomstige generatie chef-koks.

Hoogste graad
"François is een van de meest gedreven en talentvolle chefs die ik ken. Hij is hét lichtend voorbeeld voor de toekomstige generatie chefs. Zijn carrière laat overduidelijk de lange weg zien die je moet afleggen naar de Meesterproef”, aldus Greveling. Geurds is de 129e SVH Meesterkok van Nederland en is daarmee in het bezit van de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de horeca.

Ambitieus
Geurds: "Naast alle stages en bewuste keuzes voor (leer)bedrijven, heb ik mijn opleidingstraject uitgestippeld met als doel om SVH Meesterkok te worden. Ik wil mijn kennis en ervaring delen en overbrengen op de jeugd en om zo een bijdrage te leveren om de Nederlandse gastronomie naar een nog hoger niveau te brengen”.

Kookzoon
Geurds genoot zijn opleiding in Nederland onder andere bij restaurant De Karpendonkse Hoeve onder SVH Meesterkok Peter Koehn, Prinses Juliana onder SVH Meesterkok Otto Nijenhuis, Chalet Royal onder SVH Meesterkok Gerrit Greveling en Parkheuvel onder SVH Meesterkok Cees Helder. De periode bij Chalet Royal was volgens Geurds extra speciaal. Geurds: "Ik heb het ‘kookvirus’ echt van Greveling gekregen”. Geurds beschouwt zichzelf dan ook als de ‘kookzoon’ van Greveling.

Grensoverschrijdend
De drang van Geurds om zijn culinaire opleiding nog meer te verfijnen is grensoverschrijdend. Dit blijkt uit het feit dat deze ambitieuze dertiger diverse stages liep in het buitenland. Van een plek in Italië bij Gualtiero Marchesi en Massimo Ferrari van Il Bersagliere, tot in België bij Roger Souvereyns. Maar het bleef niet bij Europa: Geurds ging in New York in de leer bij chefs Wylie Dufresne, Eric Ripert en Thomas Keller. In 2005 maakte hij de oversteek naar Engeland om souschef te worden bij het beroemde restaurant van Heston Blumenthal, The Fat Duck.

Terug op vaderlandse bodem
Eind 2007 keerde Geurds terug op Nederlandse bodem om in Asten als chef van Puur aan de slag te gaan. Geroemd door diverse culinaire gidsen en collegae wordt Geurds vanaf die dag als een van Nederlands grote culinaire beloften betiteld. In 2009 opent hij in Rotterdam Restaurant Ivy. Een restaurant met een kosmopolitische uitstraling en dat in alle facetten waarmaakt qua service, show-elementen, ingrediënten, bereiding en kwaliteit.

Gastronomie denken, dromen en ademen
Volgens Schut was de commissie enorm onder de indruk van Geurds’ veelzijdigheid, zijn enorme productkennis en technieken. Het Meesterlijk menu liet een combinatie zien van de klassieke keuken, perfect verweven met de eigentijdse kookstijl van Geurds. Een andere bevinding volgens de commissie is dat er bij Ivy geen sprake is van een zwarte en witte brigade. "Het is één op elkaar ingespeeld en goed geolied team met daarboven Geurds als dirigent”, aldus Schut. Verder roemt de commissie Geurds’ enorme veelzijdigheid en perfectionisme. Niets wordt aan het toeval overgelaten. François Geurds wil en heeft overal controle over. Hij denkt, droomt en ademt gastronomie.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Aardappel
In Friesland wordt de aardappel van de toekomst 'gemaakt'

In de komende decennia komt de wereld voor de uitdaging te staan om met beperkte landbouwgrond en een toenemende bevolking voldoende voedsel te produceren. Wereldwijd wordt op dit moment 35 procent van de grond gebruikt voor het verbouwen van voedsel. Dat percentage zal door milieuveranderingen en d...

Opening
Restaurant Par Hasard Almere omgetoverd tot all you can eetcafé

Restaurant Par Hasard op het Belfortplein in Almere Stad past haar concept aan en wordt het gezellige en toegankelijke All you can eetcafé by Par Hasard. Hiermee sluit het restaurant beter aan op de wensen van een groot deel van de bewoners en bezoekers van Almere en speelt zij in op de ...

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Advertorial
Een efficiëntere keuken dankzij Horeko

Of je nu een goede specialty koffie tijdens het studeren, een uitgebreide zakenlunch of een vrijdagmiddagborrel nodig hebt. Je kan bij Hotel Casa in Amsterdam niet alleen aan je behoefte voldoen, maar de eclectische mix van stijlen en ruimtes maakt dat iedereen zich thuis voelt. Van student tot pass...

Bocuse d'Or
Jarno Eggen jurylid Bocuse d'Or Nederland

Inmiddels is bekend dat naast de voorzitter Soenil Bahadoer, Moshik Roth een van de juryleden is tijdens de Nederlandse finale van Bocuse d'Or. Maar ook Jarno Eggen van Restaurant de Groene Lantaarn mag samen met de heren beoordelen wie van de finalisten het meest geschikt is om Nederland culina...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: