Franchise in horeca stijgt

28 mei 2014 |
Franchise in horeca stijgt<

Ondanks de recessie stijgt de omzet in franchise. Zo ook in de horeca. Dit blijkt uit de Franchise Monitor 2014, het jaarlijkse onderzoek over de relevantie van franchising. Ook het aantal vestigingen
en medewerkers zijn gestegen, maar het aantal formules daarentegen nam af.

Flinke stijging in de horeca
In 2012 telde de horeca 2262 franchise vestigingen, in 2013 telden we er 2458. Het aantal medewerkers steeg in deze periode van 33.800 naar 41.100 en de omzet steeg van 1760 miljoen euro ex BTW naar 1863 miljoen euro ex BTW.

Robuust model
Ook in mindere tijden blijkt het franchisemodel robuust genoeg om tegenslagen op te vangen. De cijfers over de laatste drie jaren laten zien dat de totale omzet van franchise stabiel is gebleven. Wel zijn er verschuivingen in sectoren te zien. Er zijn in Nederland op dit moment 749 franchise formules actief. Een lichte daling van 3,1% en deze wordt vooral veroorzaakt door een grote dynamiek in met name de dienstverlenende sector. In totaal zijn er 85 formules verdwenen en 61 nieuwe formules erbij gekomen.

Doorgroeien
De franchiseomzet groeit door; de totale omzet is licht gegroeid naar ruim 31 miljard euro (31.505). De recessie treft kennelijk niet iedereen en zijn er altijd ondernemers die toch succesvol zijn en blijven. Sterker nog, 60% van de ondernemers verwacht over 2014 een omzetgroei.

Eerder een krimp
Na een krimp in 2012 stijgt ook het aantal werkzame personen in franchise. Deze lijkt verklaard te kunnen worden uit een toename van kleinere contracten en flexwerkers.

Horeca
Opvallend is de lichte stijging van het aantal franchisevestigingen in de food retail en de horeca. Veel franchiseorganisaties verwachten dat het aantal vestigingen in 2014 verder groeit.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: