Fornuis koningin regentes Emma geveild

19 december 2016 | Jorien Slager
Fornuis koningin regentes Emma geveild

De Cuisine Culinaire Noord-Limburg is de oudste culinaire kookclub van Nederland. Op de eigen locatie in Maasbree (Limburg) beschikt men niet alleen over een keuken en restaurant, maar ook over een eigen museum. In dit museum staat onder andere het fornuis van Koningin Regentes Emma, die regeerde van 1890-1898. Haar werkpaleis was Paleis Noordeinde in Den-Haag. Bij een grote verbouwing van dit paleis in 1972 kwam het fornuis naar Maasbree, waar het jarenlang in het museum van de Cuisine Culinaire Noord Limburg te bewonderen was. Door de verbouwing van de cuisine past het fornuis niet meer in deze locatie. Het fornuis is gemaakt door P.J. Meijs & Zn. in Scheveningen, hofleverancier van het Koninklijk Huis. De online veiling is gestart op 6 december en sluit 9 februari 2017. De kijkdag  is op 8 februari in Maasbree.

Fornuis

De gelukkige koper wordt eigenaar van een uniek stukje geschiedenis. Op haar twintigste trouwde de Duitse Emma met de maar liefst 44 jaar oudere Koning Willem III. Zijn eerste huwelijk was geen succes gebleken. Na de dood van zijn echtgenote Sofie en twee van hun drie zonen leidde Willem III een uitbundig leven zonder veel aandacht te besteden aan zijn taken als Koning. Zijn derde zoon was ziekelijk en zou zijn vader met zekerheid niet kunnen en willen opvolgen. Een nieuwe troonopvolger om de Oranje-dynastie in ere te houden, was daarom een absolute noodzaak. Zo kwam Emma, telg uit een klein vorstendom in Duitsland, in beeld. Zij schonk in 1880 het leven aan Wilhelmina, onze Koningin van 1898 tot 1918.

Willem III was geen prettig mens. Het verhaal wil dat hij geen kans onbenut liet om zijn personeel het leven zuur te maken. Met name zijn huismeester moest het ontgelden. Zo verplichtte hij hem te koken op een veel te klein fornuis; reden waarom de huismeester een aantal rechauds aanschafte om toch nog een fatsoenlijke maaltijd uit te kunnen serveren. Toen de koning dit ontdekte, volgde straf op straf. Of het om datzelfde fornuis gaat, vertelt het verhaal niet, maar het blijft een bijzondere anekdote. Andrej Pieterson, veilingmeester bij Troostwijk: “Een zeldzaam en mooi stukje Nederlandse geschiedenis. Bij deze veiling gaan er allerlei vragen door je hoofd. Wat heeft zich allemaal wel niet afgespeeld rond dit fornuis? De gelukkige koper zal er zeker een mooi pronk- en praatstuk aan hebben.”

Oudste culinaire kookclub van Nederland

De Cuisine Culinaire Noord Limburg, afgekort CCNL is de eerste vereniging voor hobbykoks in Nederland. Enkele liefhebbers van lekker eten en gezellig tafelen besloten in 1972 een kookgroep op te richten die maandelijks ging koken. In 1974 werd een eigen ruimte voor de inmiddels ruim 320 kookfanaten gevonden in Maasbree, waar een oude champignonkwekerij omgebouwd werd tot een volwaardig restaurant met onder andere een wijnkelder en een kruidentuin. En een museum. In dit museum vindt men onder andere het fornuis van Koningin Regentes Emma.

President, zoals de voorzitter bij de club genoemd wordt,  van de kookclub is Jan Reker. De oud-voetbaltrainer en voormalig algemeen directeur van voetbalclub PSV Eindhoven is al sinds 1986 lid. Reker: “Na al die jaren werd het tijd de keukenapparatuur te vervangen en alles up-to-date te maken. Dit betekende ook afstand doen van het fornuis dat al sinds 1972 in ons bezit is. ”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Branded Content
Professionele keukenapparatuur haal je bij een expert

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe keukenapparatuur wil je natuurlijk het beste van het beste. Bij HorecaRama vind je naast de laagste prijsgarantie ook een indrukwekkend assortiment keuken en horeca apparatuur. Of je nu zoekt naar een professionele aan- en afvoertafel of een koelkast van hoge kwal ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: