Fornuis koningin regentes Emma geveild

19 december 2016 | Jorien Slager
Fornuis koningin regentes Emma geveild

De Cuisine Culinaire Noord-Limburg is de oudste culinaire kookclub van Nederland. Op de eigen locatie in Maasbree (Limburg) beschikt men niet alleen over een keuken en restaurant, maar ook over een eigen museum. In dit museum staat onder andere het fornuis van Koningin Regentes Emma, die regeerde van 1890-1898. Haar werkpaleis was Paleis Noordeinde in Den-Haag. Bij een grote verbouwing van dit paleis in 1972 kwam het fornuis naar Maasbree, waar het jarenlang in het museum van de Cuisine Culinaire Noord Limburg te bewonderen was. Door de verbouwing van de cuisine past het fornuis niet meer in deze locatie. Het fornuis is gemaakt door P.J. Meijs & Zn. in Scheveningen, hofleverancier van het Koninklijk Huis. De online veiling is gestart op 6 december en sluit 9 februari 2017. De kijkdag  is op 8 februari in Maasbree.

Fornuis

De gelukkige koper wordt eigenaar van een uniek stukje geschiedenis. Op haar twintigste trouwde de Duitse Emma met de maar liefst 44 jaar oudere Koning Willem III. Zijn eerste huwelijk was geen succes gebleken. Na de dood van zijn echtgenote Sofie en twee van hun drie zonen leidde Willem III een uitbundig leven zonder veel aandacht te besteden aan zijn taken als Koning. Zijn derde zoon was ziekelijk en zou zijn vader met zekerheid niet kunnen en willen opvolgen. Een nieuwe troonopvolger om de Oranje-dynastie in ere te houden, was daarom een absolute noodzaak. Zo kwam Emma, telg uit een klein vorstendom in Duitsland, in beeld. Zij schonk in 1880 het leven aan Wilhelmina, onze Koningin van 1898 tot 1918.

Willem III was geen prettig mens. Het verhaal wil dat hij geen kans onbenut liet om zijn personeel het leven zuur te maken. Met name zijn huismeester moest het ontgelden. Zo verplichtte hij hem te koken op een veel te klein fornuis; reden waarom de huismeester een aantal rechauds aanschafte om toch nog een fatsoenlijke maaltijd uit te kunnen serveren. Toen de koning dit ontdekte, volgde straf op straf. Of het om datzelfde fornuis gaat, vertelt het verhaal niet, maar het blijft een bijzondere anekdote. Andrej Pieterson, veilingmeester bij Troostwijk: “Een zeldzaam en mooi stukje Nederlandse geschiedenis. Bij deze veiling gaan er allerlei vragen door je hoofd. Wat heeft zich allemaal wel niet afgespeeld rond dit fornuis? De gelukkige koper zal er zeker een mooi pronk- en praatstuk aan hebben.”

Oudste culinaire kookclub van Nederland

De Cuisine Culinaire Noord Limburg, afgekort CCNL is de eerste vereniging voor hobbykoks in Nederland. Enkele liefhebbers van lekker eten en gezellig tafelen besloten in 1972 een kookgroep op te richten die maandelijks ging koken. In 1974 werd een eigen ruimte voor de inmiddels ruim 320 kookfanaten gevonden in Maasbree, waar een oude champignonkwekerij omgebouwd werd tot een volwaardig restaurant met onder andere een wijnkelder en een kruidentuin. En een museum. In dit museum vindt men onder andere het fornuis van Koningin Regentes Emma.

President, zoals de voorzitter bij de club genoemd wordt,  van de kookclub is Jan Reker. De oud-voetbaltrainer en voormalig algemeen directeur van voetbalclub PSV Eindhoven is al sinds 1986 lid. Reker: “Na al die jaren werd het tijd de keukenapparatuur te vervangen en alles up-to-date te maken. Dit betekende ook afstand doen van het fornuis dat al sinds 1972 in ons bezit is. ”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Horeca Alliantie demonstreert 7 december op Malieveld

Géén enkel horecabedrijf mag nog kopje onder gaan door gebrek aan coronasteun van de overheid. De steunmaatregelen mogen niet verder worden afgebouwd, maar moeten gemaximaliseerd worden! Juist nú, nu de horeca alle reserves heeft opgebruikt en niet langer overleven kan. Dit is d ...

Financieel Ondernemen Digitaal Ondernemen Horeca & Belasting
7 redenen waarom uw administratie digitaal moet

Digitaliseren is de afgelopen jaren een enorme trend. Alles moet tegenwoordig online en in de cloud. Daarnaast streven veel bedrijven naar een clean desk of een paperless office. Maar wat is er eigenlijk mis met een papieren administratie? Veel ondernemers werken nog met mappen. Inkomende facture ...

Hotelketens Gastronomie
Thuisbezorging door Van der Valk tijdens Kerst

Het is niemand ontgaan; de horeca gaat er inmiddels vanuit dat er geen massale openstelling komt deze Kerst. Ook op het Van der Valk concern heeft corona flinke impact. Hoewel overnachtende hotelgasten welkom zijn, ziet de Kerst er voor Nederlands grootste horecabedrijf dit jaar heel anders uit. Sti ...

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Fastservice
Horeca in Amsterdam The Style Outlets morgen geopend

HMSHost International en NEINVER openen met trots de eerste eet- en drinkgelegenheden in Amsterdam The Style Outlets, de nieuwste winkelbestemming van Nederland. Vanaf morgen kunnen bezoekers tijdens het winkelen genieten van Starbucks, Burger Federation en Pommes Frites. Hierdoor wordt de aanwezigh ...

Gastronomie Corona
Helft Nederlanders sinds maart niet meer uit eten geweest

De helft van de Nederlanders (49%) heeft geen bezoek meer gebracht aan een restaurant sinds de uitbraak van COVID-19. Dit in tegenstelling tot 2019, toen slechts 1 procent nooit uit eten ging. Het restaurantgedrag van de Nederlander is door de pandemie flink veranderd. Dit blijkt uit het onderzoek & ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: