Food van duizend kanten belicht

9 november 2010 |
Food van duizend kanten belicht<

De eerste editie PINC.Food, een inspiratiecongres over eten en drinken, is sinds 8 november 2010 een feit. Locatie van handelen: Hotel Theater Figi in Zeist. Twaalf jaar geleden zijn Peter en Nelleke van Lindonk gestart met PINC, een jaarlijks terugkerende conferentie over passie en creativiteit.


Peter van Lindonk


Nelleke van Lindonk

Mooi versus kwetsbaar
PINC.Food heeft een thema dat niet zomaar is gekozen, met haar liefde en interesse voor alles op het gebied van eten wil Nelleke van Lindonk laten beleven hoe mooi en fantastisch, maar ook kwetsbaar ons eten is. Deze bewustwording is een bekend thema in de voedingsmiddelenindustrie. We weten dat het anders moet, maar de grote vraag is hoe?


Erik van Muiswinkel testte de voedingsmiddelenkennis van het publiek.

Unieke benadering
Door eten vanuit verschillende disciplines en emoties op een verfrissende en positieve manier te benaderen wil PINC.Food mensen inspireren en op weg helpen met deze bewustwording. De sprekers, met ieder hun eigen achtergrond en daarmee unieke benadering van ‘food’, inspireren de aanwezigen niet alleen door na te denken over wat er belangrijk is, ook brengen ze een helder verhaal over hoe het ooit was. Waar we nu staan en waar we naar toe zouden kunnen gaan. Ze zetten ook een zoektocht in gang vanuit hun eigen gedrevenheid naar hoe we doelstellingen kunnen behalen.

Op weg naar het verleden?
Gaan we ‘vooruit’ naar ‘vroeger’, met Paul Bos, een ondernemende boerenzoon? Gebruiken we de technologie van PlantLab om compact en ter plaatse duurzaam te kunnen produceren? En hoe gaat de Youth Food Movement Nederland de jongeren van vandaag dichter bij producenten, boeren en koks brengen?


Paul Bos, ondernemende boerenzoon


Samuel Levie van de Youth Food Movement Nederland

Niet alleen werd food deze middag vanuit technologie, wetenschap en geschiedenis benaderd. Minstens zo belangrijk is het sociale aspect van eten, het gevoel dat opgeroepen wordt en de esthetiek. Zo belichten ook kunstenaars, food professionals en verschillende initiatiefnemers de sociale kant van ons alledaagse eten. Zij spraken met veel passie en gedrevenheid over hun liefde voor eten, drinken en cultuur.

Met elkaar
Natuurlijk was er ook inspiratie te proeven. Na een lunch, thee met een ‘acht-november-cakeje’ en een ‘tepel-soesje’ eindigde de dag met een borrel, vergezeld van een tomatenijsje en een ‘Big-mekker’ hamburger van schapenvlees. Op het podium, waarmee de afsluitende boodschap duidelijk was: de zoektocht naar beter eten begint met elkaar.


De acht-november-cakejes


Proeven


Afsluitende borrel op het podium

Foto's en tekst: Janneke Hoeben

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Achtergronden Coronacrisis
Herman den Blijker en Annemarie van Gaal zoeken restaurants die het zwaar hebben

De horeca heeft nog nooit in zo zwaar weer verkeerd als nu. Maandenlang dicht. Geen gast in de zaak. Sommige restaurants hebben in de crisistijd wel een afhaal- of brengservice gehad, maar daarmee konden ze nauwelijks hun hoofd boven water houden. Nu zijn ze eindelijk weer open, maar alles is anders...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: