FNV: koopkrachtontwikkeling horecawerknemers is zorgelijk

3 oktober 2018 | Thijs Jacobs
FNV: koopkrachtontwikkeling horecawerknemers is zorgelijk<

“Het is zeer zorgelijk dat de sector horeca het grootste aandeel werkende armen in Nederland heeft. Horecamedewerkers gaan er al jaren in koopkracht op achteruit. Daarnaast kent de sector veel medewerkers, waaronder jongvolwassenen, die tegen het wettelijk minimum(jeugd)loon werken. Ook in 2018 en 2019 zal de koopkracht voor horecamedewerkers verder dalen.

In de huidige cao horeca, afgesloten tussen Koninklijke Horeca Nederland en CNV Vakmensen, is er een minimale loonsverhoging van 1% in 2018 en 1% in 2019 overeengekomen. "Voor 2018 wordt er een inflatie van 1,3% verwacht en voor 2019 zelfs 2,3%. Uit koopkrachtberekeningen van het Nibud, op basis van de Miljoenennota, blijkt dat een verbetering van koopkracht in 2019 pas merkbaar is bij een minimale loonontwikkeling van 3%.”, zegt Marco Bouma, sectorbestuurder FNV Horeca.

Omzet neemt toe, medewerkers delen niet mee

Al ruim vijf jaar achtereen neemt de omzet van de horeca ieder kwartaal toe. Nederlandse hotels hebben recordwinsten behaald en kennen de hoogste bezettingsgraden sinds 20 jaar. Ook cafés, restaurants, kantines, partycatering en fastfoodrestaurants hebben meer omzet gedraaid. Vakkrachten in de horeca delen niet of nauwelijks mee in deze economische groei. FNV Horeca wil dat iedere horecamedewerker hiervan profiteert. ]

Medewerkers moeten een beter loon kunnen verdienen om van te leven. De horeca kent circa 400.000 werkenden. Het aantal onzekere banen is extreem hoog, circa 60% van alle horecamedewerkers heeft een uitzend-, oproep- of tijdelijke baan. Ook zijn er veel kleine deeltijdbanen, slechts 24% van de horecamedewerkers werkt fulltime. FNV Horeca streeft naar meer zekerheid voor deze groep. Ook zelfstandigen zouden een hoger uurloon moeten krijgen, om zich te kunnen verzekeren tegen ziekte en om pensioen te kunnen opbouwen.

Meer vacatures

Marco Bouma: “FNV Horeca wil werken aan een gezonde toekomst van de sector. Er zijn grote personeelstekorten, op dit moment zijn er 30.000 vacatures, en de verwachting is dat deze tekorten verder zullen toenemen. De sector zal weer aantrekkelijk gemaakt moeten worden zodat medewerkers langer in de horeca blijven werken en de instroom toeneemt. Fatsoenlijke individuele en collectieve arbeidsvoorwaarden, een goed pensioen en perspectief op zekerheid, groei en ontwikkeling maakt hier een belangrijk onderdeel van uit.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020

Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Sweet fries of mine' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Mitch werkt bij Ter Marsch&Co uit Amsterdam en hij liet met zijn creatie zien wat er allemaal mogelijk is met zoeteaardap...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Achtergronden Vega
10x vegan innovatie op Horecava 2020

Nog niet eerder was er op een Nederlandse horecabeurs zo veel aandacht voor nieuwe vegan producten, waaronder de Vish Sticks van Novish. Aan de lange rijen bij de ondernemers te zien is vegan een belangrijk item voor horeca ondernemers. In deze blog zet ProVeg Nederland 10 van de meest vernieuwende ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: