FNV: koopkrachtontwikkeling horecawerknemers is zorgelijk

3 oktober 2018 | Thijs Jacobs
FNV: koopkrachtontwikkeling horecawerknemers is zorgelijk<

“Het is zeer zorgelijk dat de sector horeca het grootste aandeel werkende armen in Nederland heeft. Horecamedewerkers gaan er al jaren in koopkracht op achteruit. Daarnaast kent de sector veel medewerkers, waaronder jongvolwassenen, die tegen het wettelijk minimum(jeugd)loon werken. Ook in 2018 en 2019 zal de koopkracht voor horecamedewerkers verder dalen.

In de huidige cao horeca, afgesloten tussen Koninklijke Horeca Nederland en CNV Vakmensen, is er een minimale loonsverhoging van 1% in 2018 en 1% in 2019 overeengekomen. "Voor 2018 wordt er een inflatie van 1,3% verwacht en voor 2019 zelfs 2,3%. Uit koopkrachtberekeningen van het Nibud, op basis van de Miljoenennota, blijkt dat een verbetering van koopkracht in 2019 pas merkbaar is bij een minimale loonontwikkeling van 3%.”, zegt Marco Bouma, sectorbestuurder FNV Horeca.

Omzet neemt toe, medewerkers delen niet mee

Al ruim vijf jaar achtereen neemt de omzet van de horeca ieder kwartaal toe. Nederlandse hotels hebben recordwinsten behaald en kennen de hoogste bezettingsgraden sinds 20 jaar. Ook cafés, restaurants, kantines, partycatering en fastfoodrestaurants hebben meer omzet gedraaid. Vakkrachten in de horeca delen niet of nauwelijks mee in deze economische groei. FNV Horeca wil dat iedere horecamedewerker hiervan profiteert. ]

Medewerkers moeten een beter loon kunnen verdienen om van te leven. De horeca kent circa 400.000 werkenden. Het aantal onzekere banen is extreem hoog, circa 60% van alle horecamedewerkers heeft een uitzend-, oproep- of tijdelijke baan. Ook zijn er veel kleine deeltijdbanen, slechts 24% van de horecamedewerkers werkt fulltime. FNV Horeca streeft naar meer zekerheid voor deze groep. Ook zelfstandigen zouden een hoger uurloon moeten krijgen, om zich te kunnen verzekeren tegen ziekte en om pensioen te kunnen opbouwen.

Meer vacatures

Marco Bouma: “FNV Horeca wil werken aan een gezonde toekomst van de sector. Er zijn grote personeelstekorten, op dit moment zijn er 30.000 vacatures, en de verwachting is dat deze tekorten verder zullen toenemen. De sector zal weer aantrekkelijk gemaakt moeten worden zodat medewerkers langer in de horeca blijven werken en de instroom toeneemt. Fatsoenlijke individuele en collectieve arbeidsvoorwaarden, een goed pensioen en perspectief op zekerheid, groei en ontwikkeling maakt hier een belangrijk onderdeel van uit.”

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Duurzaamheid
Heineken ambieert 20 procent minder plastic in 2025

Op initiatief van Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft HEINEKEN Nederland Commercie het Plastic Pact mede ondertekend. Samen met 68 organisaties committeert de bierbrouwer zich om in 2025 20 procent minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken en al het nieuwe plastic voor...

Duurzaamheid
Nestlé gaat voor 100 procent recyclebare verpakking in 2025

Nestlé heeft vanmiddag, tijdens de Nationale Circulaire Economie Conferentie in Den Haag, samen met meer dan 70 andere bedrijven en milieuorganisaties het ‘Plastic Pact’ ondertekend. Het pact is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De ondertekenaars ...

Opening Restaurant
Nieuw restaurant biedt gratis eten aan

Op woensdag 20 februari vond de opening van het nieuwe restaurant Dadawan plaats in Eindhoven. Dadawan heeft voor een originele inwijding gekozen, er kon namelijk gratis gegeten worden. Dit was een succes en zorgde voor een enorme rij, zo lezen we op omroepbrabant.nl. De verbouwing van het pand l...

trends Duurzaamheid
'The Future 50': gewassen met een lage foodprint

‘The Future 50 Foods’ is een lijst van 50 plantaardige voedingsmiddelen die de voedingswaarde van onze maaltijden kunnen verhogen terwijl tegelijkertijd het negatieve effect van de voedselproductie op de planeet drastisch wordt verminderd. Gisteren presenteerde Knorr, in samenwerking met...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: duurzaam

Sico de Moel is restaurateur. Als eigenaar van restaurant L'invité in Amsterdam maakt hij nogal wat mee. Zijn observaties en ervaringen deelt hij graag met de lezers van De RestaurantKrant en voortaan lees je maandelijks een bijdrage van Sico. Deze ochtend was ik door een leverancier u...

Achtergronden KHN
Gezondheid en horeca: kleinere porties en minder zout

73 procent van de horecaondernemers is volop bezig om zijn aanbod van eten en drinken gezonder te maken. Dat doen ze door het gebruik van dagverse, lokale producten, vloeibare vetten, minder zout en door meer vegetarische gerechten op de menukaart aan te bieden. Dat blijkt uit onderzoek van KHN. D...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: