FNV Horeca wil loonsverhoging van 7,25 procent

28 juni 2017 | Roy Spijker

Als het aan FNV Horeca ligt gaan de lonen in de horeca met 7,25 procent omhoog. Dat heeft de werknemersorganisatie in een persbericht laten weten. FNV Horeca wil deze zomer samen met Koninklijke Horeca Nederland om de tafel gaan zitten om nieuwe cao-afspraken te maken over loon, werktijden en scholing. Het doel is om werken in de horeca weer aantrekkelijker te maken, omdat volgens het FNV op dit moment de kwaliteit van de branche in gevaar is door het personeelstekort.

Bea van den Bosch, campagneleider FNV Horeca: "Het is van levensbelang om gekwalificeerde en gemotiveerde horecamedewerkers beter te waarderen en in hen te investeren. Zo blijven zij langer behouden voor de sector en dit is een gezamenlijk belang van werknemers en werkgevers."

Loonsverhoging
Gezien de stijgende horecaomzetten op rij stelt FNV Horeca een loonsverhoging voor van 4,75 procent met terugwerkende kracht voor de periode 2013-2016, aangevuld met een loonsverhoging van 2,5 procent voor 2017.

Personeelstekort
Volgens cijfers van het CBS is het aantal vacatures in de horeca in twee jaar gestegen van 64.000 in 2014 tot 84.000 in 2016, een stijging van 30%. Volgens het UWV is de vacaturegraad in de horeca ongeveer twee keer zo hoog als gemiddeld. Dit komt door een hoog personeelsverloop en het grote aandeel tijdelijke contracten. Verwacht wordt dat het aantal vacatures in de horeca nog verder zal toenemen.

Slechtst betaalde sector Nederland
Sinds april 2014 heeft de horeca geen cao en werkt het personeel onder uitgeklede arbeidsvoorwaarden. De 335.000 horecamedewerkers hebben al vier jaar geen loonsverhoging ontvangen terwijl wel van hen verwacht werd personeelstekorten op te vangen.

Door het lage loon, lange werkdagen, hoge werkdruk en onbetaalde overuren besluiten veel horecamedewerkers de sector binnen een paar jaar te verlaten. De horeca is volgens het CBS de slechtst betaalde sector.

Activiteiten zomermaanden
FNV Horeca vraagt via de campagne ‘Horeca verdient beter’ (#hvb) aandacht voor betere arbeidsvoorwaarden in de horeca. Met filmpjes en activiteiten worden horecamedewerkers én gasten op ludieke wijze opgeroepen samen met FNV Horeca in actie te komen.

Woensdag 28 juni start FNV Horeca een drie-stedentour. Tijdens deze tour gaat de bond met horecawerkgevers en – werknemers in gesprek. In iedere stad staat een ander cao-thema centraal.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: