FNV Horeca wil einde aan onderbetaling horeca

5 mei 2014 |
FNV Horeca wil einde aan onderbetaling horeca<

Sinds 1 april 2014 is er geen cao horeca. Werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland wil op dit moment geen collectieve afspraken
maken, terwijl onderzoek aantoont dat veel werknemers in de horeca werken voor het laagste loon in Nederland. FNV Horeca gaat werknemers in de branche oproepen om af te rekenen met deze veel te lage salarissen.

Werknemers horeca veelal beloond met laagste salaris
De salarissen in de branche zijn zelfs zo laag dat een jonge vakkenvuller in de supermarkt bijna net zoveel verdient als een volwassen ober in de horeca. Nu er sinds 1 april helemaal geen cao meer geldt, is de situatie alleen maar verslechterd. FNV Horeca vindt het haast een wonder dat er nog mensen in de sector willen werken.

Cijfers liegen niet
Onderzoek, uitgevoerd door adviesbureau Basis & Beleid in Utrecht, toont aan dat de cijfers er niet om liegen. Wanneer we de beloningen van horeca-starters zonder diploma en horecamedewerkers in de bediening vergelijken met o.a. vakkenvullers, schoonmakers, beveiligers en kassamedewerkers, dan blijkt dat de horeca het slechtst verdient. Op het eerste gezicht lijken de basisuurlonen niet heel veel lager, maar als de toeslagen voor onregelmatigheid en overwerk worden meegeteld, dan blijkt dat de horeca zich laat afschepen met een fooi. In de horeca is onregelmatigheid en overwerk immers zo goed als standaard. Omgerekend naar euro’s per maand - en dan rekenen we de toeslagen niet eens mee - verdient een (vak)volwassen schoonmaker bijna tweehonderd euro meer per maand dan een medewerker in de bediening.



Gebrek aan cao is gebrek aan verbetering
FNV Horeca wil met haar oproep aan horecawerknemers bewerkstelligen dat er brede steun in de sector komt om afspraken met werkgevers te maken over betere arbeidsvoorwaarden, met name als het gaat om beloningen. FNV Horeca zet in op het maken van afspraken per keten of onderneming.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gaat uitbreiden in Nederland

Sinds december 2018 is de Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gevestigd in Nederland. Na ruim een jaar succesvol te hebben gedraaid, is Stefan Boers – Master Franchisehouder Nederland – klaar om de volgende stap te nemen in het realiseren van zijn ambitie; 10 nieuwe full service ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Opening
Sterrenzaak opent bistro: Bistro TWO in Roermond

Begin september mag de gezellige Limburgse stad, Roermond een nieuwe top bistro verwelkomen op de Roerkade. Waar de brasserie van het luxe Hotel Dux eerder gevestigd was, zal binnenkort een nieuwe wind, genaamd Bistro TWO, waaien. Bethany DeLong en Edwin Soumang, eigenaars van het met een Micheli...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: