FNV Horeca: 'Overleg horeca-cao verloopt zeer moeizaam'

13 oktober 2017 | Roy Spijker

Donderdag 12 oktober zaten FNV Horeca, CNV Vakmensen en KHN om tafel voor de tweede ronde van de cao-onderhandelingen voor een nieuwe cao horeca. Het overleg verliep zeer moeizaam.

De standpunten van FNV Horeca en KHN liggen ver uit elkaar. Ook is er veel onbegrip. FNV Horeca heeft nog eens duidelijk gemaakt wat haar inzet is. Een forse loonsverhoging, fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en goede scholing voor horecamedewerkers. KHN geeft aan dat er weinig ruimte is. Daarmee lijkt een akkoord voor een nieuwe cao horeca nog ver weg.

Overleg met de achterban
FNV Horeca gaat nu eerst overleggen met haar cao-commissie. Dit overleg vindt plaats op maandag 23 oktober. Daarna praten de onderhandelingspartijen verder op maandag 30 oktober. 

FNV Horeca eist een forse loonsverhoging
Het zal niemand verbazen dat een substantiële loonverhoging voor FNV Horeca het belangrijkste onderdeel is van de onderhandelingen. Er moet een minimale loonsverhoging komen van 4,75% voor medewerkers die sinds het aflopen van de oude cao horeca in 2014 geen loonsverhoging hebben gehad. Mochten medewerkers in die drie jaar een of meerdere loonsverhogingen hebben gehad, dan wordt dat percentage in mindering gebracht van die 4,75%. Daarbovenop komt dan nog 3,5% voor alle medewerkers.

KHN wil dat hun AVR (Arbeidsvoorwaardenreglement) verheven wordt tot een cao met hier en daar wat plusjes. En een aparte regeling voor seizoenswerk en meer flex. Voor FNV Horeca staat vast dat de nieuwe cao geen verslechtering moet zijn ten opzichte van de oude cao en een substantiële loonsverhoging is cruciaal.
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
Deze brasserie opent het terras niet: ''Het zet geen zoden aan de dijk''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: