Fiona de Lange met Cicerone® -bierprofessor- de enige in Nederland met drie biertitels

9 februari 2018 | Thijs Jacobs

Nederlandse biervrouw Fiona de Lange heeft de titel Cicerone (bierprofessor) behaald. De Sint-Michielsgestelse heeft daarmee als enige in Nederland, en voor zover bekend ook wereldwijd, drie experttitels op biergebied. Naast Cicerone behaalde zij al eerder de opleidingen tot Zytholoog (bierkundige) in België en Internationaal Biersommelier op de World Brewery School in Chicago.

Trots op deze prestatie

Fiona de Lange: “Ik heb drie boeken geschreven, jureer internationaal bier op bierwedstrijden en ben regelmatig op TV en radio te zien en te horen dus dit examen dat wereldwijd hoog staat aangeschreven stond echt op mijn verlanglijst. Op voorhand wist ik dat het geen makkelijk examen was en ben daarom erg blij en trots dat het gelukt is.”

Vijf uur durend examen


In een vijf uur durend examen word je diepgaand getest op het proeven, herkennen en beschrijven van bierstijlen en smaakafwijkingen, de anatomie achter de tapsystemen, het tappen en serveren van bier, brouwen en ingrediënten, biergeschiedenis en het combineren van bier bij eten. In totaal mag je slechts 20 procent fout hebben. Het examen vond in Londen plaats waar in het Institute of Brewing and Distilling van over de hele wereld mensen komen om dit examen te maken.

Cicerone® Certification Program


Cicerone® is een onafhankelijk assessment en certificerinsprogramma zodat de bierindustrie en consumenten er zeker van kunnen zijn dat kennis en ervaring wordt overgebracht door gecertificeerde bierdeskundigen. Cicerone® is een initiatief van Ray Daniels, een veteraan in de craft beer wereld met meer dan 25 jaar aan brouwervaring, jureerervaring en opleidingservaring en auteur van vele boeken. 

Foto: Michael van Emde Boas

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Column David Bakker
Column: Haal die laptopzombie binnen!

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat meldde het CBS vorige maand. Dat zijn ruim drie miljoen potentiele gasten. Steeds meer zelfsta...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Personalia Culinair Michelin
Sterrenchef-kok André van Doorn neemt afscheid van Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 neemt SVH Meesterkok André van Doorn na 17 jaar afscheid van Kasteel Heemstede. De talentvolle chef Ollie Schuiling, nu nog werkzaam als keukenchef bij Schloss Schauenstein (*) neemt de scepter in de keuken van hem over. Samen met ondernemer Frans den Boer wordt ...

Internationaal
Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door he...

Interview Bocuse d'Or
Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel....

Culinair Michelin Wijn
Edger Groeneveld geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op woensdag 20 maart 2019 is Edger Groeneveld, Sommelier bij Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. Na zijn inauguratie mag Edger als 35ste SVH Wijnmeester toetreden tot de SVH Meesterfamilie. Tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje wordt daarmee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: