Finalisten HANOS Gouden Koksmuts bekend

Auteur: Redactie
Events Gastronomie 20 september 2022
Finalisten HANOS Gouden Koksmuts bekend

De finalisten van de HANOS Gouden Koksmuts zijn bekend. Tijdens de voorronde in de wedstrijdarena van het Gastronomisch Gilde op Gastvrij Rotterdam streden de deelnemers om een plek in de finale die plaats zal vinden op maandag 9 januari 2023 tijdens de HORECAVA.

De finalisten zijn: Hotel Restaurant Het Roode Koper, Restaurant Flore, Restaurant Moustique en  Passy Events. Jonathan Zandbergen van restaurant Merlet (1 ster) reikte de blackbox uit aan de deelnemers en gaf ook toelichting op de diverse producten die in de blackbox zaten waaronder een heel mooi assortiment schaal en schelpdieren van Nederlandse bodem. Ook oud winnaar Dennis van der Belt (1 ster) wenste de deelnemers veel succes via een videoboodschap.

De deelnemers mochten de amuse onvoorbereid meenemen en moesten vanuit de blackbox een voorgerecht bereiden met schaal- en schelpdieren en een warm tussengerecht met saus welke geheel plantaardig was. De Gouden Kokmuts stond op een prominent plek in de wedstrijdarena te schitteren om de deelnemers nog meer motivatie te geven.

Onder het toeziend oog van een aantal aanwezige oud winnaars waaronder Dennis van der Belt en Jonathan Zandbergen gingen de deelnemers aan de slag om de drie gerechten voor de jury te bereiden. In de blackbox, die door HANOS Nederland beschikbaar gesteld was, konden de deelnemers diverse Mexicaanse en Aziatische ingrediënten vinden.

De jury, bestaande uit Bert van Maanen (teammanager Culinary Team The Netherlands) Marco Poldervaart( Restaurant ’t Havermanstje) waren zeer te spreken over het niveau van de deelnemers.

“De afgelopen jaren zijn moeilijke jaren geweest voor het wedstrijd koken. Tijdsgebrek is een veelgenoemde reden om niet mee te doen, maar gelukkig zijn er veel oud deelnemers van de wedstrijden die hun teams motiveren om deel te nemen aan de wedstrijden waardoor we hier toch een mooi deelnemersveld hebben staan”, aldus Bert van Maanen.

Naast het gerecht met schaal- en schelpdieren moesten de deelnemers een warm gerecht bereiden welke 100% plantaardig was, inclusief een warme saus. Een plantaardig gerecht is al enkele jaren een vast onderdeel van de finale en nu ook in de voorronde.

“We zien dat de jonge chefs zich veel meer bewust zijn van de impact die we als sector maken en welk voorbeeld ze kunnen zijn. Daarom is het goed dat ook in een wedstrijd als de HANOS Gouden Koksmuts hier aandacht aan besteed wordt”, aldus Waldrik Kremer, keukenchef.  

De winnaars van het beste voorgerecht zijn Jasper Panis en Matthijs van Meerendonk van restaurant Flore en de winnaars van het beste tussengerecht zijn Nina Graver en Gerben de Lange van Hotel Restaurant Het Roode Koper.  

Zij krijgen tijdens de finale een klein voordeel ten opzichte van de andere deelnemers en mochten een cheque van €250 euro mee naar huis nemen.

De finale van de HANOS Gouden Koksmuts zal plaatsvinden op maandag 9 januari op de HORECAVA. De komende maand zullen er nog 2 wildcards worden vergeven onder talentvolle chefs waardoor er in de finale 6 teams zullen strijden om de HANOS Gouden Koksmuts.  

Foto 1: Gerecht Flore

Foto 2: Gerecht De Roode Koper.

Foto’s door Charlotte Mauritz / Annoncé Management

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws