Finalisten bier aan tafel trofee bekend

26 maart 2014 |
Finalisten bier aan tafel trofee bekend<

In Eindhoven zijn de zes finalisten van de Bier aan Tafel Trofee bekend gemaakt. Zestien restaurants en eetcafés streden in het HANOS culinair theater om een plaatsje in de eindronde. Tot finalist
werden uitgeroepen:

· Café Restaurant Rootz, Den Haag

· Degust Hoogeveen

· Restaurant Dwars, Amsterdam

· Dorpsherberg, Ospel

· Jopenkerk, Haarlem

· Eetcafé, Den Hoek Zundert

Bijpassend gerecht
Opdracht was om bij twee verschillende bieren een bijpassend gerecht te presenteren. De veelzijdigheid van bier blijkt uit de waaier van verschillende gerechten die de chefs bij de bieren voorstelden. Bij Gulpener Dort varieerden de suggesties van rillette van kalfswang in filodeeg tot een toetje met Malaga ijs. Aziatische griet in bananenblad en Flammküchen werden als mogelijkheid bij Witte klavervier Kuitbier voorgesteld. De halve finale werd afgesloten met een Masterclass van Hildegard van Ostade.

Smaakbeleving
Steeds meer restaurants, brasseries en eetcafés ontdekken het drinken van bier bij de maaltijd. Bier biedt een rijke variëteit aan smaken, die in andere dranken niet terug te vinden zijn. Dat komt door de gebruikte granen, door het brouwproces waarin verhitting een rol speelt, maar ook door de hop en kruiden die een brouwer eventueel kan gebruiken. Koolzuur in bier verhoogt de smaakbeleving. Dat bier in verhouding met wijn minder alcohol bevat, is een bijkomend voordeel.

Jury
In de maand april zal een deskundige jury de zes finalisten onaangekondigd bezoeken. De bekendmaking van de Bier aan Tafel Trofee vindt plaats tijdens de week van het Nederlandse Bier van 15 tot 25 mei.

Maaltijd met bier
“Een van de doelstellingen van het Biergenootschap der Lage Landen is het promoten van bier als begeleidende drank bij de maaltijd”, geeft organisator Jan Laurijssen aan. “Daartoe organiseren we voor de zesde maal een wedstrijd om de Bier aan Tafel Trofee. Het Biergenootschap der Lage Landen is een gezelschap met leden uit de Nederlandse en Belgische Bierwereld. Het zet zich in voor de promotie van Bier en combineert daarmee de Nederlandse Bierbekendheid met de Belgische Biercultuur. Een van de exponenten daarvan is het promoten van bier als begeleidende drank bij de maaltijd. De wedstrijd is mede mogelijk gemaakt door MITRA, Nederlandse Brouwers en HANOS.

Eerdere winnaars
Eerdere Awards werden gewonnen door Belgisch biercafé Olivier in Utrecht, Dégust in Hoogeveen, Streekrestaurant De Hofkaemer in Bergeijk, Proeverij Caruso in Roosendaal en Restaurant Lieve in Amsterdam.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije* (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ne...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: