Finalisten bier aan tafel trofee bekend

26 maart 2014
Finalisten bier aan tafel trofee bekend

In Eindhoven zijn de zes finalisten van de Bier aan Tafel Trofee bekend gemaakt. Zestien restaurants en eetcafés streden in het HANOS culinair theater om een plaatsje in de eindronde. Tot finalist
werden uitgeroepen:

· Café Restaurant Rootz, Den Haag

· Degust Hoogeveen

· Restaurant Dwars, Amsterdam

· Dorpsherberg, Ospel

· Jopenkerk, Haarlem

· Eetcafé, Den Hoek Zundert

*Bijpassend gerecht*
Opdracht was om bij twee verschillende bieren een bijpassend gerecht te presenteren. De veelzijdigheid van bier blijkt uit de waaier van verschillende gerechten die de chefs bij de bieren voorstelden. Bij Gulpener Dort varieerden de suggesties van rillette van kalfswang in filodeeg tot een toetje met Malaga ijs. Aziatische griet in bananenblad en Flammküchen werden als mogelijkheid bij Witte klavervier Kuitbier voorgesteld. De halve finale werd afgesloten met een Masterclass van Hildegard van Ostade.

*Smaakbeleving*
Steeds meer restaurants, brasseries en eetcafés ontdekken het drinken van bier bij de maaltijd. Bier biedt een rijke variëteit aan smaken, die in andere dranken niet terug te vinden zijn. Dat komt door de gebruikte granen, door het brouwproces waarin verhitting een rol speelt, maar ook door de hop en kruiden die een brouwer eventueel kan gebruiken. Koolzuur in bier verhoogt de smaakbeleving. Dat bier in verhouding met wijn minder alcohol bevat, is een bijkomend voordeel.

*Jury*
In de maand april zal een deskundige jury de zes finalisten onaangekondigd bezoeken. De bekendmaking van de Bier aan Tafel Trofee vindt plaats tijdens de week van het Nederlandse Bier van 15 tot 25 mei.

*Maaltijd met bier*
“Een van de doelstellingen van het Biergenootschap der Lage Landen is het promoten van bier als begeleidende drank bij de maaltijd”, geeft organisator Jan Laurijssen aan. “Daartoe organiseren we voor de zesde maal een wedstrijd om de Bier aan Tafel Trofee. Het Biergenootschap der Lage Landen is een gezelschap met leden uit de Nederlandse en Belgische Bierwereld. Het zet zich in voor de promotie van Bier en combineert daarmee de Nederlandse Bierbekendheid met de Belgische Biercultuur. Een van de exponenten daarvan is het promoten van bier als begeleidende drank bij de maaltijd. De wedstrijd is mede mogelijk gemaakt door MITRA, Nederlandse Brouwers en HANOS.

*Eerdere winnaars*
Eerdere Awards werden gewonnen door Belgisch biercafé Olivier in Utrecht, Dégust in Hoogeveen, Streekrestaurant De Hofkaemer in Bergeijk, Proeverij Caruso in Roosendaal en Restaurant Lieve in Amsterdam.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws