Euskadi brengt authentiek Baskenland naar Rotterdam

6 december 2018 | Thijs Jacobs

Ongerepte natuur, vele culturele hoogtepunten maar bovenal een gastronomische rijkdom. We hebben het over Baskenland. Het nieuwe Rotterdamse restaurant Euskadi geeft deze Baskische gastronomie een Nederlands thuis. Eigenaar Dennis Azkaiturrieta bracht zowel de topchefs met hun authentieke recepturen als de bijzondere ingrediënten uit de Spaanse regio over naar de havenstad. De befaamde Baskische smaken vertalen zich bij Euskadi in verrassende en eigentijdse gerechten.

Even ongerept als de Baskische natuur zijn de authentieke recepten die zijn meegebracht naar Rotterdam. Bij Euskadi krijgen zij een eigen karakter. Eigenaar Dennis Azkaiturrieta en executive chef Alvaro Martinez (o.a. Arzak**, El Bulli*** en Martin Berasategui**) dromen al 4 jaar stiekem van dit project. Met Euskadi willen zij de Baskische gastronomie toegankelijk maken en met hun verrassende gerechten een eigen stukje Baskenland naar Nederland brengen.

Van Baskenland…

Tijdens het eten alweer fantaseren over de volgende maaltijd. De Basken doen niet anders. Met maar liefst zes eetmomenten per dag staat de hele dag in het teken van eten; een liefde die diepgeworteld zit in de cultuur. Met haar vruchtbare zeeklimaat, rijkdom aan bergen en langgerekte kustlijn is het gebied een culinaire goudmijn. Uitgestrekte wijngaarden creëren de licht bruisende txakoli-wijn, terwijl de grazende schapen verantwoordelijk zijn voor de rokerige idiazabal-kaas. De Baskische kust is daarnaast een rijke bron aan delicatessen als glasaaltjes, horsmakreel, zeekat en babyinktvis. Deze overvloed aan mooie producten en de sterke gastronomische cultuur dwingen de hoogst mogelijke kwaliteit af. Bovendien zijn de lokale chefs niet bang om te experimenteren. En dat is niet zonder resultaat. Zo heeft San Sebastian de hoogste concentratie aan Michelinsterren ter wereld. Wie dit wil proeven vindt het nu gelukkig ook dichterbij huis.
 

… naar Rotterdam

Azkaiturrieta’s liefde voor zijn Baskenland krijgt vorm in zijn nieuwste concept Euskadi – vernoemd naar de lokale benaming voor de provincie. Hier niet de bekende pintxos, maar verfijnde restaurantgerechten waar de Baskische topchefs de vrije hand in krijgen. Deze chefs begrijpen de mindset, kennen de recepten en kunnen de bijzondere ingrediënten op laten bloeien tot hun ware potentieel. Onder leiding van Alvaro Martinez creëren zij gerechten als de carrilleras (gestoofde runderwang met duxelles en sjalot), pulpo (inktvis met groene pepers en alioli) en hun befaamde deconstructed cheesecake. De ingrediënten selecteert Azkaiturrieta persoonlijk. Zo proeven gasten de kaas die in het dorpje verderop gemaakt wordt en drinken zij de authentieke txakoli van de wijngaarden om de hoek. Het interieur is minder traditioneel en vindt perfect zijn weg in het Rotterdams straatbeeld. De lichte ruimte met grote ramen, groene planten en verschillende overlappende verdiepingen oogt modern, maar verbergt enkele kleine referenties naar de Spaanse provincie. Maar zodra de eerst gang op tafel komt transformeert Rotterdam heel even in culinair Baskenland.

Euskadi maakt de ongerepte Baskische gastronomie toegankelijk – met mooie ingrediënten, authentieke smaken en verrassende combinaties. Nu geopend voor diner in het centrum van Rotterdam.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Financieel Ondernemen
Checklist naheffingsaanslag btw helpt ondernemers na gemiste btw-deadline

Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugk...

Advertorial
Een efficiëntere keuken dankzij Horeko

Of je nu een goede specialty koffie tijdens het studeren, een uitgebreide zakenlunch of een vrijdagmiddagborrel nodig hebt. Je kan bij Hotel Casa in Amsterdam niet alleen aan je behoefte voldoen, maar de eclectische mix van stijlen en ruimtes maakt dat iedereen zich thuis voelt. Van student tot pass...

Bocuse d'Or
Jarno Eggen jurylid Bocuse d'Or Nederland

Inmiddels is bekend dat naast de voorzitter Soenil Bahadoer, Moshik Roth een van de juryleden is tijdens de Nederlandse finale van Bocuse d'Or. Maar ook Jarno Eggen van Restaurant de Groene Lantaarn mag samen met de heren beoordelen wie van de finalisten het meest geschikt is om Nederland culina...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Columns
Column Sico de Moel: Gezond uit eten

"Voor mij graag een salade van pruimtomaat en avocado en de kwartel met zoete aardappel. En heeft u ook frites van zoete aardappel?" Meneer was helemaal gestopt met suikers en at nog maar zo weinig mogelijk koolhydraten. Zoete aardappel was veel gezonder dan gewone frieten. "en wat...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: