Euskadi brengt authentiek Baskenland naar Rotterdam

6 december 2018 | Thijs Jacobs

Ongerepte natuur, vele culturele hoogtepunten maar bovenal een gastronomische rijkdom. We hebben het over Baskenland. Het nieuwe Rotterdamse restaurant Euskadi geeft deze Baskische gastronomie een Nederlands thuis. Eigenaar Dennis Azkaiturrieta bracht zowel de topchefs met hun authentieke recepturen als de bijzondere ingrediënten uit de Spaanse regio over naar de havenstad. De befaamde Baskische smaken vertalen zich bij Euskadi in verrassende en eigentijdse gerechten.

Even ongerept als de Baskische natuur zijn de authentieke recepten die zijn meegebracht naar Rotterdam. Bij Euskadi krijgen zij een eigen karakter. Eigenaar Dennis Azkaiturrieta en executive chef Alvaro Martinez (o.a. Arzak**, El Bulli*** en Martin Berasategui**) dromen al 4 jaar stiekem van dit project. Met Euskadi willen zij de Baskische gastronomie toegankelijk maken en met hun verrassende gerechten een eigen stukje Baskenland naar Nederland brengen.

Van Baskenland…

Tijdens het eten alweer fantaseren over de volgende maaltijd. De Basken doen niet anders. Met maar liefst zes eetmomenten per dag staat de hele dag in het teken van eten; een liefde die diepgeworteld zit in de cultuur. Met haar vruchtbare zeeklimaat, rijkdom aan bergen en langgerekte kustlijn is het gebied een culinaire goudmijn. Uitgestrekte wijngaarden creëren de licht bruisende txakoli-wijn, terwijl de grazende schapen verantwoordelijk zijn voor de rokerige idiazabal-kaas. De Baskische kust is daarnaast een rijke bron aan delicatessen als glasaaltjes, horsmakreel, zeekat en babyinktvis. Deze overvloed aan mooie producten en de sterke gastronomische cultuur dwingen de hoogst mogelijke kwaliteit af. Bovendien zijn de lokale chefs niet bang om te experimenteren. En dat is niet zonder resultaat. Zo heeft San Sebastian de hoogste concentratie aan Michelinsterren ter wereld. Wie dit wil proeven vindt het nu gelukkig ook dichterbij huis.
 

… naar Rotterdam

Azkaiturrieta’s liefde voor zijn Baskenland krijgt vorm in zijn nieuwste concept Euskadi – vernoemd naar de lokale benaming voor de provincie. Hier niet de bekende pintxos, maar verfijnde restaurantgerechten waar de Baskische topchefs de vrije hand in krijgen. Deze chefs begrijpen de mindset, kennen de recepten en kunnen de bijzondere ingrediënten op laten bloeien tot hun ware potentieel. Onder leiding van Alvaro Martinez creëren zij gerechten als de carrilleras (gestoofde runderwang met duxelles en sjalot), pulpo (inktvis met groene pepers en alioli) en hun befaamde deconstructed cheesecake. De ingrediënten selecteert Azkaiturrieta persoonlijk. Zo proeven gasten de kaas die in het dorpje verderop gemaakt wordt en drinken zij de authentieke txakoli van de wijngaarden om de hoek. Het interieur is minder traditioneel en vindt perfect zijn weg in het Rotterdams straatbeeld. De lichte ruimte met grote ramen, groene planten en verschillende overlappende verdiepingen oogt modern, maar verbergt enkele kleine referenties naar de Spaanse provincie. Maar zodra de eerst gang op tafel komt transformeert Rotterdam heel even in culinair Baskenland.

Euskadi maakt de ongerepte Baskische gastronomie toegankelijk – met mooie ingrediënten, authentieke smaken en verrassende combinaties. Nu geopend voor diner in het centrum van Rotterdam.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Michelin
Videoportret: Mauro Colagreco, de beste chef ter wereld

Mauro Colagreco mag zich een jaar lang de beste chef ter wereld noemen. De geboren Argentijn met Italiaanse roots leerde koken van Alain Ducasse en Alain Passard, runt restaurants in China en opende in 2006 Mirazur, dat vandaag werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Het is meteen een p...

Opening Interview
Bagels & Beans opent eerste aGoGo in Hoog Catharijne Utrecht

Speciaal voor wie wel wil genieten, maar niet wil wachten, opent op donderdag 4 juli de allereerste Bagels & Beans aGoGo: de bekende belegde bagels en prijswinnende Panamese koffie, maar dan sneller. Naast dit compleet nieuwe concept krijgt winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht ook een &lsquo...

Awards Mensen
De Librije terug in mondiale top 50

De Librije is terug in de top 50 van beste restaurants ter wereld. Het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer is terug te vinden op plaats 46. De Britse uitgeverij William Reed Business Media publiceert jaarlijks een lijst met de vijftig bete restaurants ter wereld. Op nummer é&e...

Awards Duurzaamheid
Finalisten Gaia Green Awards 2019 bekend

De vakjury van de Gaia Green Awards heeft vandaag de 3 finalisten per categorie bekend gemaakt. De volgende horecabedrijven zijn doorgedrongen tot de finale van de Gaia Green Awards 2019: Strandpaviljoens - Nautilus aan Zee (Egmond aan Zee / NL) - The Shore (Scheveningen / NL) - Sjoerd (...

Restaurant
Bistro Croquant sluit zich aan bij Maastricht Culinair

Bistro Croquant in Maastricht sluit per 1 juli 2019 aan bij Maastricht Culinair. Eigenaar Roland Philipsen is verheugd dat zijn kwaliteitsbistro binnen twee jaar na de opening onderdeel uitmaakt van het samenwerkingsverband voor de betere restaurants en smaakmakers in Maastricht en omgeving. Bist...

Awards Mensen
Rosalie Theunissen winnaar Klasbak Trofee 2019

Op maandag 24 juni ontving Rosalie Theunissen tijdens het Slotdiner van Tour Culinair in sterrenrestaurant One in Roermond de Klasbak Trofee 2019. Met het jaarlijks uitreiken van de Trofee willen Tour Culinair en SVH het belang van het overdragen van vakkennis in de horeca positief onder de aandacht...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: