Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

22 maart 2019 | David Bakker

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door het wereldwijd gerenommeerde Noorse architectenbureau Snøhetta, en is half verzonken in zee waar het op 5 meter onder zeeniveau de grond raakt. De betonnen constructie dient nu al als kunstmatig rif, en biedt zeeslakken en zeewier een nieuw thuis.

Restaurantgasten kunnen vanaf hun tafel door het panoramavenster de onderwaterwereld rond de scherenkust van het Skagerrak bekijken. Kalm of uitnodigend of wild en bedreigend; afhankelijk van het weer en de seizoenen laat de zee zich van verschillende kanten zien vlakbij het meest zuidelijke puntje van Noorwegen.

De culinaire focus van Under ligt bij hoogwaardige producten uit de Zuid-Noorse wateren, waarbij naast vis en zeevruchten ook wier en andere waterplanten in de gerechten verwerkt worden. Vlees en groenten komen van lokale boeren, die duurzaamheid waarborgen. Chefkok van Under is de Deen Nicolai Ellitsfaard, die voorheen het gerenommeerde restaurant Måltid in Kristiansand leidde. Voor Under heeft Ellitsgaard een 16-koppig internationaal keukenteam samengesteld, dat wereldwijd ervaring heeft opgedaan in verschillende door Michelin bekroonde restaurants.

Zelf de smaak van Under proeven? Dan moet je nog wel even geduld hebben, want voor de komende maanden is het exclusieve restaurant - met bijbehorende prijzen - al volledig volgeboekt.

Restaurant Under ligt aan de Noorse zuidkust, vlakbij Lindesnes, op een kleine 200 km ten zuidoosten van Stavanger en op zo’n 75 km ten westen van Kristiansand. Naast een restaurant is Under ook een instituut voor onderzoek naar mariene biologie, duurzaamheid en de ecologische balans tussen land en zee. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Michelin
Videoportret: Mauro Colagreco, de beste chef ter wereld

Mauro Colagreco mag zich een jaar lang de beste chef ter wereld noemen. De geboren Argentijn met Italiaanse roots leerde koken van Alain Ducasse en Alain Passard, runt restaurants in China en opende in 2006 Mirazur, dat vandaag werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Het is meteen een p...

Opening Interview
Bagels & Beans opent eerste aGoGo in Hoog Catharijne Utrecht

Speciaal voor wie wel wil genieten, maar niet wil wachten, opent op donderdag 4 juli de allereerste Bagels & Beans aGoGo: de bekende belegde bagels en prijswinnende Panamese koffie, maar dan sneller. Naast dit compleet nieuwe concept krijgt winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht ook een &lsquo...

Awards Mensen
De Librije terug in mondiale top 50

De Librije is terug in de top 50 van beste restaurants ter wereld. Het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer is terug te vinden op plaats 46. De Britse uitgeverij William Reed Business Media publiceert jaarlijks een lijst met de vijftig bete restaurants ter wereld. Op nummer é&e...

Awards Duurzaamheid
Finalisten Gaia Green Awards 2019 bekend

De vakjury van de Gaia Green Awards heeft vandaag de 3 finalisten per categorie bekend gemaakt. De volgende horecabedrijven zijn doorgedrongen tot de finale van de Gaia Green Awards 2019: Strandpaviljoens - Nautilus aan Zee (Egmond aan Zee / NL) - The Shore (Scheveningen / NL) - Sjoerd (...

Restaurant
Bistro Croquant sluit zich aan bij Maastricht Culinair

Bistro Croquant in Maastricht sluit per 1 juli 2019 aan bij Maastricht Culinair. Eigenaar Roland Philipsen is verheugd dat zijn kwaliteitsbistro binnen twee jaar na de opening onderdeel uitmaakt van het samenwerkingsverband voor de betere restaurants en smaakmakers in Maastricht en omgeving. Bist...

Awards Mensen
Rosalie Theunissen winnaar Klasbak Trofee 2019

Op maandag 24 juni ontving Rosalie Theunissen tijdens het Slotdiner van Tour Culinair in sterrenrestaurant One in Roermond de Klasbak Trofee 2019. Met het jaarlijks uitreiken van de Trofee willen Tour Culinair en SVH het belang van het overdragen van vakkennis in de horeca positief onder de aandacht...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: