Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

22 maart 2019 | David Bakker

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door het wereldwijd gerenommeerde Noorse architectenbureau Snøhetta, en is half verzonken in zee waar het op 5 meter onder zeeniveau de grond raakt. De betonnen constructie dient nu al als kunstmatig rif, en biedt zeeslakken en zeewier een nieuw thuis.

Restaurantgasten kunnen vanaf hun tafel door het panoramavenster de onderwaterwereld rond de scherenkust van het Skagerrak bekijken. Kalm of uitnodigend of wild en bedreigend; afhankelijk van het weer en de seizoenen laat de zee zich van verschillende kanten zien vlakbij het meest zuidelijke puntje van Noorwegen.

De culinaire focus van Under ligt bij hoogwaardige producten uit de Zuid-Noorse wateren, waarbij naast vis en zeevruchten ook wier en andere waterplanten in de gerechten verwerkt worden. Vlees en groenten komen van lokale boeren, die duurzaamheid waarborgen. Chefkok van Under is de Deen Nicolai Ellitsfaard, die voorheen het gerenommeerde restaurant Måltid in Kristiansand leidde. Voor Under heeft Ellitsgaard een 16-koppig internationaal keukenteam samengesteld, dat wereldwijd ervaring heeft opgedaan in verschillende door Michelin bekroonde restaurants.

Zelf de smaak van Under proeven? Dan moet je nog wel even geduld hebben, want voor de komende maanden is het exclusieve restaurant - met bijbehorende prijzen - al volledig volgeboekt.

Restaurant Under ligt aan de Noorse zuidkust, vlakbij Lindesnes, op een kleine 200 km ten zuidoosten van Stavanger en op zo’n 75 km ten westen van Kristiansand. Naast een restaurant is Under ook een instituut voor onderzoek naar mariene biologie, duurzaamheid en de ecologische balans tussen land en zee. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
Deze brasserie opent het terras niet: ''Het zet geen zoden aan de dijk''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: