Is Euro-Toques klaar voor de toekomst?

17 maart 2016 |
Is Euro-Toques klaar voor de toekomst?<

Euro-Toques Nederland viert dit jaar haar 30-jarig jubileum. Waar staat Euro-Toques voor, hoe zit het met de verjonging van het bestuur en
hoe ziet de toekomst eruit? We spraken erover met bestuurslid Gerard Walters.

Foto: Gerard Walters

Koksopleidingen
Euro-Toques is niet alleen verbonden aan restaurants, maar ook aan verschillende opleidingen als de Cas Spijkers Academie. Wat vindt Walters in het algemeen van de Nederlandse koksopleidingen? "Ik vind dat er een tekort is aan jonge, vakkundige koks die vanuit het pure willen koken. In heel veel restaurants is het eten al deels voorbereid. Chefs krijgen bijvoorbeeld delen van een vis geleverd en zien dus niet de hele vis. Ook in het onderwijs wordt de basis vaak overgeslagen. Bij Euro-Toques vinden we deze basis heel erg belangrijk, naast het koken met pure producten uit de regio."


Gerard Walters (rechts) met medebestuursleden Rob Franken (links) en Daam Scharloo

Bestuur
Wie een kijkje neemt op de site van Euro-Toques Nederland ziet direct dat het bestuur aan het vergrijzen is. Wat doet de organisatie om jong bloed in de vereniging te krijgen? "Veel jonge chefs hebben een bedrijf en daardoor geen tijd voor een bestuursfunctie. We proberen ons daarom te richten op de zogenaamde 'tweede lijn'; jonge sous-chefs die de kernpunten van Euro-Toques weten uit te dragen. Op deze manier proberen we een platform te creëren. Het blijft echter lastig om jonge chefs in het bestuur te krijgen. Wel passen we perfect in de huidige trend waarbij lokale, verse producten centraal staan. Zeker de laatste vier jaar merken we dat jonge chefs zich bij Euro-Toques Nederland aan willen sluiten."

Kijkje in de keuken
Wat Euro-Toques voor gasten volgens Walters uniek maakt, is het feit dat de aspirant-leden niet alleen beoordeeld worden op het eten, maar ook op de manier van voedsel bewaren en op de keuken. Walters: "Hierbij onderscheiden we ons van bijvoorbeeld de Michelingids, waarbij er enkel naar het eindresultaat gekeken wordt."

Toekomst
Het bestuurslid ziet de toekomst positief tegemoet. "We willen ons gaan verbreden en uitbouwen wat we nu aan het doen zijn. Ook willen we ons verdiepen in nieuwe kookstijlen en blijven we luisteren naar de gasten."

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Hoofd omhoog

We zijn twee weken verder. Twee weken geleden begonnen we met het voorbereiden van afhaalmaaltijden. Op mijn telefoon verschijnt een bericht van de moeder van mijn kinderen. ‘Hoop dat het met je gaat’… Het grijpt mij aan en door mijn hoofd flits alles door mij heen. Tja.. Hoe g...

Help de Horeca: eerste miljoen is binnen

Sinds de start van Help de Horeca twee weken geleden zijn inmiddels ruim 20.000 waardebonnen ter waarde van maar liefst 1 miljoen euro aangeschaft door horecaliefhebbers in heel Nederland. Met dit bijzondere initiatief ondersteunt Koninklijke Horeca Nederland samen met horecapartners de Nederlandse ...

Columns Coronacrisis
Column Sico de Moel: Contact

Het klinkt misschien stom, maar ik had het echt even gemist: het contact met mijn gasten. Het deed me dan ook goed om een aantal vaste gasten weer even te kunnen zien. Vorige week zijn we begonnen met menu's voor thuis. We bezorgen in heel A...

Coronacrisis
Inschrijftermijn Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 verlengd

De inschrijftermijn voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs voor de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland is verlengd als gevolg van de corona-crisis. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen nu nog tot en met 30 juni 2020 inschrijven. De uitreiking van de National...

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk! Als je iets nieuws do...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: