Is Euro-Toques klaar voor de toekomst?

17 maart 2016 |
Is Euro-Toques klaar voor de toekomst?<

Euro-Toques Nederland viert dit jaar haar 30-jarig jubileum. Waar staat Euro-Toques voor, hoe zit het met de verjonging van het bestuur en
hoe ziet de toekomst eruit? We spraken erover met bestuurslid Gerard Walters.

Foto: Gerard Walters

Koksopleidingen
Euro-Toques is niet alleen verbonden aan restaurants, maar ook aan verschillende opleidingen als de Cas Spijkers Academie. Wat vindt Walters in het algemeen van de Nederlandse koksopleidingen? "Ik vind dat er een tekort is aan jonge, vakkundige koks die vanuit het pure willen koken. In heel veel restaurants is het eten al deels voorbereid. Chefs krijgen bijvoorbeeld delen van een vis geleverd en zien dus niet de hele vis. Ook in het onderwijs wordt de basis vaak overgeslagen. Bij Euro-Toques vinden we deze basis heel erg belangrijk, naast het koken met pure producten uit de regio."


Gerard Walters (rechts) met medebestuursleden Rob Franken (links) en Daam Scharloo

Bestuur
Wie een kijkje neemt op de site van Euro-Toques Nederland ziet direct dat het bestuur aan het vergrijzen is. Wat doet de organisatie om jong bloed in de vereniging te krijgen? "Veel jonge chefs hebben een bedrijf en daardoor geen tijd voor een bestuursfunctie. We proberen ons daarom te richten op de zogenaamde 'tweede lijn'; jonge sous-chefs die de kernpunten van Euro-Toques weten uit te dragen. Op deze manier proberen we een platform te creëren. Het blijft echter lastig om jonge chefs in het bestuur te krijgen. Wel passen we perfect in de huidige trend waarbij lokale, verse producten centraal staan. Zeker de laatste vier jaar merken we dat jonge chefs zich bij Euro-Toques Nederland aan willen sluiten."

Kijkje in de keuken
Wat Euro-Toques voor gasten volgens Walters uniek maakt, is het feit dat de aspirant-leden niet alleen beoordeeld worden op het eten, maar ook op de manier van voedsel bewaren en op de keuken. Walters: "Hierbij onderscheiden we ons van bijvoorbeeld de Michelingids, waarbij er enkel naar het eindresultaat gekeken wordt."

Toekomst
Het bestuurslid ziet de toekomst positief tegemoet. "We willen ons gaan verbreden en uitbouwen wat we nu aan het doen zijn. Ook willen we ons verdiepen in nieuwe kookstijlen en blijven we luisteren naar de gasten."

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Michelin Verbouwen
Beluga Loves You zet verbouwing in: 1 augustus weer open

Afgelopen weken is Beluga Loves You net als zovelen in de weer geweest met het zoeken naar de juiste vertaling van 'het nieuwe normaal'. Servais Tielman: "Wij zijn tot de conclusie gekomen dat we dat onmogelijk kunnen combineren met hoogwaardige gastronomie, een topbeleving en een onged...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: