Is Euro-Toques klaar voor de toekomst?

17 maart 2016
Is Euro-Toques klaar voor de toekomst?

Euro-Toques Nederland viert dit jaar haar 30-jarig jubileum. Waar staat Euro-Toques voor, hoe zit het met de verjonging van het bestuur en
hoe ziet de toekomst eruit? We spraken erover met bestuurslid Gerard Walters.

~Foto: Gerard Walters~

*Koksopleidingen*
Euro-Toques is niet alleen verbonden aan restaurants, maar ook aan verschillende opleidingen als de Cas Spijkers Academie. Wat vindt Walters in het algemeen van de Nederlandse koksopleidingen? "Ik vind dat er een tekort is aan jonge, vakkundige koks die vanuit het pure willen koken. In heel veel restaurants is het eten al deels voorbereid. Chefs krijgen bijvoorbeeld delen van een vis geleverd en zien dus niet de hele vis. Ook in het onderwijs wordt de basis vaak overgeslagen. Bij Euro-Toques vinden we deze basis heel erg belangrijk, naast het koken met pure producten uit de regio."


~Gerard Walters (rechts) met medebestuursleden Rob Franken (links) en Daam Scharloo~

*Bestuur*
Wie een kijkje neemt op de site van Euro-Toques Nederland ziet direct dat het bestuur aan het vergrijzen is. Wat doet de organisatie om jong bloed in de vereniging te krijgen? "Veel jonge chefs hebben een bedrijf en daardoor geen tijd voor een bestuursfunctie. We proberen ons daarom te richten op de zogenaamde 'tweede lijn'; jonge sous-chefs die de kernpunten van Euro-Toques weten uit te dragen. Op deze manier proberen we een platform te creëren. Het blijft echter lastig om jonge chefs in het bestuur te krijgen. Wel passen we perfect in de huidige trend waarbij lokale, verse producten centraal staan. Zeker de laatste vier jaar merken we dat jonge chefs zich bij Euro-Toques Nederland aan willen sluiten."

*Kijkje in de keuken*
Wat Euro-Toques voor gasten volgens Walters uniek maakt, is het feit dat de aspirant-leden niet alleen beoordeeld worden op het eten, maar ook op de manier van voedsel bewaren en op de keuken. Walters: "Hierbij onderscheiden we ons van bijvoorbeeld de Michelingids, waarbij er enkel naar het eindresultaat gekeken wordt."

*Toekomst*
Het bestuurslid ziet de toekomst positief tegemoet. "We willen ons gaan verbreden en uitbouwen wat we nu aan het doen zijn. Ook willen we ons verdiepen in nieuwe kookstijlen en blijven we luisteren naar de gasten."

~Christel Tuin~

Overig nieuws