Is Euro-Toques klaar voor de toekomst?

17 maart 2016 |
Is Euro-Toques klaar voor de toekomst?

Euro-Toques Nederland viert dit jaar haar 30-jarig jubileum. Waar staat Euro-Toques voor, hoe zit het met de verjonging van het bestuur en
hoe ziet de toekomst eruit? We spraken erover met bestuurslid Gerard Walters.

Foto: Gerard Walters

Koksopleidingen
Euro-Toques is niet alleen verbonden aan restaurants, maar ook aan verschillende opleidingen als de Cas Spijkers Academie. Wat vindt Walters in het algemeen van de Nederlandse koksopleidingen? "Ik vind dat er een tekort is aan jonge, vakkundige koks die vanuit het pure willen koken. In heel veel restaurants is het eten al deels voorbereid. Chefs krijgen bijvoorbeeld delen van een vis geleverd en zien dus niet de hele vis. Ook in het onderwijs wordt de basis vaak overgeslagen. Bij Euro-Toques vinden we deze basis heel erg belangrijk, naast het koken met pure producten uit de regio."


Gerard Walters (rechts) met medebestuursleden Rob Franken (links) en Daam Scharloo

Bestuur
Wie een kijkje neemt op de site van Euro-Toques Nederland ziet direct dat het bestuur aan het vergrijzen is. Wat doet de organisatie om jong bloed in de vereniging te krijgen? "Veel jonge chefs hebben een bedrijf en daardoor geen tijd voor een bestuursfunctie. We proberen ons daarom te richten op de zogenaamde 'tweede lijn'; jonge sous-chefs die de kernpunten van Euro-Toques weten uit te dragen. Op deze manier proberen we een platform te creëren. Het blijft echter lastig om jonge chefs in het bestuur te krijgen. Wel passen we perfect in de huidige trend waarbij lokale, verse producten centraal staan. Zeker de laatste vier jaar merken we dat jonge chefs zich bij Euro-Toques Nederland aan willen sluiten."

Kijkje in de keuken
Wat Euro-Toques voor gasten volgens Walters uniek maakt, is het feit dat de aspirant-leden niet alleen beoordeeld worden op het eten, maar ook op de manier van voedsel bewaren en op de keuken. Walters: "Hierbij onderscheiden we ons van bijvoorbeeld de Michelingids, waarbij er enkel naar het eindresultaat gekeken wordt."

Toekomst
Het bestuurslid ziet de toekomst positief tegemoet. "We willen ons gaan verbreden en uitbouwen wat we nu aan het doen zijn. Ook willen we ons verdiepen in nieuwe kookstijlen en blijven we luisteren naar de gasten."

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok bij instemming Kamer van kracht; bezorgen mag

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteert het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. Als de Kamer het besluit steunt, wordt de avondklok ingevoerd. De avon ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Financieel Horeca & Belasting
De 3 meest gebruikte ondernemingsvormen in de horeca

In het artikel ‘'Hoe wordt de winst van uw restaurant belast? Leer het hier!’ vertellen wij u alles over de belasting die u betaalt over de winst van uw horecaonderneming. Of u vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moet betalen, is afhankelijk van de rechtsvorm waarmee u uw on ...

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: