Is Euro-Toques klaar voor de toekomst?

17 maart 2016 |
Is Euro-Toques klaar voor de toekomst?<

Euro-Toques Nederland viert dit jaar haar 30-jarig jubileum. Waar staat Euro-Toques voor, hoe zit het met de verjonging van het bestuur en
hoe ziet de toekomst eruit? We spraken erover met bestuurslid Gerard Walters.

Foto: Gerard Walters

Koksopleidingen
Euro-Toques is niet alleen verbonden aan restaurants, maar ook aan verschillende opleidingen als de Cas Spijkers Academie. Wat vindt Walters in het algemeen van de Nederlandse koksopleidingen? "Ik vind dat er een tekort is aan jonge, vakkundige koks die vanuit het pure willen koken. In heel veel restaurants is het eten al deels voorbereid. Chefs krijgen bijvoorbeeld delen van een vis geleverd en zien dus niet de hele vis. Ook in het onderwijs wordt de basis vaak overgeslagen. Bij Euro-Toques vinden we deze basis heel erg belangrijk, naast het koken met pure producten uit de regio."


Gerard Walters (rechts) met medebestuursleden Rob Franken (links) en Daam Scharloo

Bestuur
Wie een kijkje neemt op de site van Euro-Toques Nederland ziet direct dat het bestuur aan het vergrijzen is. Wat doet de organisatie om jong bloed in de vereniging te krijgen? "Veel jonge chefs hebben een bedrijf en daardoor geen tijd voor een bestuursfunctie. We proberen ons daarom te richten op de zogenaamde 'tweede lijn'; jonge sous-chefs die de kernpunten van Euro-Toques weten uit te dragen. Op deze manier proberen we een platform te creëren. Het blijft echter lastig om jonge chefs in het bestuur te krijgen. Wel passen we perfect in de huidige trend waarbij lokale, verse producten centraal staan. Zeker de laatste vier jaar merken we dat jonge chefs zich bij Euro-Toques Nederland aan willen sluiten."

Kijkje in de keuken
Wat Euro-Toques voor gasten volgens Walters uniek maakt, is het feit dat de aspirant-leden niet alleen beoordeeld worden op het eten, maar ook op de manier van voedsel bewaren en op de keuken. Walters: "Hierbij onderscheiden we ons van bijvoorbeeld de Michelingids, waarbij er enkel naar het eindresultaat gekeken wordt."

Toekomst
Het bestuurslid ziet de toekomst positief tegemoet. "We willen ons gaan verbreden en uitbouwen wat we nu aan het doen zijn. Ook willen we ons verdiepen in nieuwe kookstijlen en blijven we luisteren naar de gasten."

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair
5&33 trapt truffelseizoen af

Goed nieuws voor alle truffel lovers! Het nieuwe truffelseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat restaurant 5&33 weer volledig in het teken van de truffel staat. De jaarlijkse 5&33 truffel kick-off is dit jaar in samenwerking met chefs Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer. Van...

Events Achtergronden
Kom je ons bezoeken op Gastvrij Rotterdam?

Uitgeverij PS: bv, de uitgever van jouw favoriete horecavakbladen, staat op horecabeurs Gastvrij Rotterdam. Bezoek je onze stand om van gedachten te wisselen? Heb je een innovatief horecaconcept of ben je op zoek naar informatie over de branche? We vertellen je er ook meer over de horecatrainingen v...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: