De wedstrijden van Euro-Toques Nederland richten zich op behoud van ambacht en gebruik van kwalitatief hoogwaardige natuurzuivere ingrediënten. Duurzaamheid is daarbij het sleutelwoord. Om deze koers te waarborgen is Euro-Toques Nederland een samenwerking aangegaan met Stichting Vakbekwaamheid Horeca.
De leden van Euro-Toques, in 1986 opgericht door de Franse sterrenchef Paul Bocuse*** en zijn Belgische vriend en sterrenchef Baron Pierre Romeyer***, staan voor diversiteit en traceerbaarheid van de producten en gevarieerdheid van smaken.
Euro-Toques Nederland en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) kondigen met trots hun samenwerking aan rondom de organisatie van de prestigieuze vakwedstrijden tijdens de BBB Maastricht en daarvoor ook op Gastvrij Rotterdam. Deze samenwerking onderstreept de gedeelde missie van beide organisaties: het versterken, vieren en zichtbaar maken van vakmanschap binnen de Nederlandse horeca. SVH zal voor Euro-Toques het wedstrijdsecretariaat invullen voor de wedstrijden en ondersteunt op het gebied van communicatie.
Visies die elkaar versterken
Zowel Euro-Toques Nederland als SVH hebben een diepe toewijding aan kwaliteit, vakmanschap en duurzaamheid. Euro-Toques zet zich al jaren in voor het bevorderen van hoogwaardige gastronomie, met respect voor eerlijke, duurzame en regionale ingrediënten. SVH staat bekend als dé autoriteit op het gebied van vakbekwaamheid en werkt dagelijks aan het verhogen van het niveau van de Nederlandse horeca en beheert de SVH Meestertitels als hoogste graad van vakbekwaamheid.
Yolande Vesters, voorzitter van Euro-Toques Nederland: ‘Samen slaan Euro-Toques en SVH nu de handen ineen om niet alleen wedstrijden te organiseren, maar ook om een inspirerend podium te bieden aan de talenten die het vak tot kunst verheffen. De BBB Maastricht en Gastvrij Rotterdam fungeren hierbij als mooie podia: plekken waar kennis, passie en ambacht samenkomen.’
"Met de wedstrijden wil Euro-Toques inspireren, talent in de schijnwerpers zetten en jonge vakmensen de kans geven om zich te profileren voor vakmedia en de bezoekers van de beurs. Dankzij de ondersteuning van SVH kan de uitvoering en organisatie van deze wedstrijden naar een nog hoger niveau worden getild", aldus Vesters.
Vakwedstrijden: al jarenlang top van de gastronomie
Tijdens Gastvrij Rotterdam en BBB Maastricht organiseert Euro-Toques een reeks vakwedstrijden die inmiddels een gevestigde naam zijn binnen de Nederlandse gastronomie. Deze wedstrijden behoren al sinds jaar en dag tot de absolute top. De focus ligt niet alleen op technische vaardigheden, maar ook op creativiteit, productkennis en het gebruik van kwalitatief hoogwaardige en duurzame ingrediënten. Er wordt op beide beurzen een groot scala aan uiteenlopende wedstrijden georganiseerd.
Wedstrijden op Gastvrij Rotterdam
Euro-Toques Nederland presenteert tijdens Gastvrij Rotterdam 2025 een nieuw, inspirerend wedstrijdprogramma waarin passie voor pure, gezonde en duurzame gastronomie centraal staat. De wedstrijden in vogelvlucht:
- Seizoens- en streekgebonden koken: Chefs tonen de kracht van natuurzuivere ingrediënten in de Restaurantprijs en het Glazen Kalf.
- Jong talent in de spotlight: Door de Young Chef Award en Commis van het Jaar worden nieuwe culinaire sterren gelanceerd.
- Bewust én smaakvol: Met de Minder Zout, Meer Smaak Award laten chefs zien dat zoutreductie en topkwaliteit hand in hand gaan.
- Gastvrijheid als kernwaarde: Niet alleen kwaliteit van het gerecht, maar ook beleving en service staan centraal — met speciale erkenning via de Gastvrijheidsprijs.
- Internationale zichtbaarheid: Door de Entree Internationale Persprijs en brede media-aandacht krijgt Nederlands vakmanschap een podium.
Gastronomie Battles op BBB Maastricht
De Gastronomie Battles vormen een inspirerend platform waar jong talent, duurzaamheid, vakmanschap en beleving samenkomen. Meer dan ooit is er dit jaar aandacht voor duurzaamheid én het vak van de gastheer/gastvrouw. In de nieuwe wedstrijd Le Couple d’Or, een koppelwedstrijd tussen keuken en bediening, is een nieuwe award voor de bediening: de Daam Scharloo Bokaal, vernoemd naar het kenmerkende erelid van Euro-Toques. Het koppel van keuken en bediening zijn samen verantwoordelijk voor het neerzetten van een duurzaam gerecht op basis van een black box: De Groene Tafel. De wedstrijden in vogelvlucht:
- Via de ENTREE Persprijs krijgen de deelnemers een (internationaal) podium.
- Culinaire symfonieën ontstaan in de Beer & Food Battle, waar bier en lokale smaak elkaar ontmoeten.
- Teamwork en gastvrijheid staan centraal in Le Couple d’Or, waarin chef, commis en gastvrouw een harmonieuze ervaring creëren.
- Plantaardig vakmanschap komt tot leven in De Groene Tafel en The Green Battle, waar duurzaamheid en creativiteit floreren.
- Innovatie en ambacht staan in de spotlights tijdens de PALUX ETN Innovation Award, met signature dishes die inspireren.
Een krachtige samenwerking
‘De samenwerking tussen Euro-Toques Nederland en SVH is een natuurlijke krachtenbundeling’, aldus Ricardo Eshuis, directeur SVH. ‘We delen een gedeelde visie op het belang van vakmanschap, passie voor het ambacht en de noodzaak om het niveau binnen de horeca naar een steeds hoger plan te tillen. Deze samenwerking maakt het mogelijk om niet alleen inspirerende wedstrijden te organiseren, maar ook om het belang van vakmanschap breed uit te dragen binnen én buiten de sector.’