Escape rooms de trend in leisure-land

3 februari 2016
Escape rooms de trend in leisure-land

De ‘escape room’ is een nieuwe trend in leisure-land en een opvallend snelle stijger. In 2013 zijn de eerste escape rooms in Nederland gevestigd. Eind 2015
waren er inmiddels 133 locaties en dit aantal is snel groeiende. "Van Spronsen & Partners horeca-advies":https://www.escaperoomsnederland.nl/onderzoek-groei-escape-rooms/ onderzocht dit nieuwe segment.

*Wie bezoekt Escape Rooms?*
De ‘escape room’ kent zijn oorsprong in de game-industrie (escape-games). Diverse spannende benamingen zijn in omloop zoals ‘escape bus’, ‘escape mission’, ‘escape house’, ‘breakout room’ en ‘real-life Xcape’. Het concept is eenvoudig; je sluit een groep mensen op in een kamer waaruit ze moeten ontsnappen door samen te werken aan het oplossen van raadsels en puzzels. De ‘escape room’ richt zich op de interessante doelgroep van particuliere en zakelijke gebruikers tussen de 25 en 45 jaar. De verwachting is dat de vraag de komende jaren nog fors zal toenemen aangezien de meeste consumenten het concept nog moeten leren kennen en wel eens iets nieuws willen proberen. Het is echter niet voor iedereen geschikt en kan als niche-voorziening worden gezien.

*Sterke groeiverwachting komende jaren*
Eind 2015 waren er 133 locaties in Nederland met ruim 238 kamers. Circa 25% daarvan is gevestigd bij bestaande leisure-aanbieders. Hoe spannender de locatie, hoe beter. De bedrijven zijn gevestigd in oude forten, industriepanden en andere excentrieke locaties. Een escape room vraagt relatief beperkte investeringen en vormt daarnaast een welkome aanvulling voor bestaande horeca- en leisure-aanbieders zoals pretparken, zalencentra, vakantieparken, family entertainment centers, kartbanen en indoor speeltuinen. De verwachting is dat het aanbod de komende 3 tot 5 jaar fors zal toenemen tot circa 400 bedrijven in 2020. Het is een leuke en spannende vorm van leisure. Tijdig vernieuwen en innoveren is nodig om de fanatieke spelers te blijven boeien en de markt te behouden.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws