El Celler de Can Roca beste restaurant

29 april 2013
El Celler de Can Roca beste restaurant

El Celler de Can Roca in het Spaanse Girona is het beste restaurant ter wereld. Tenminste, volgens de top-50 die het Britse blad Restaurant Magazine jaarlijks opstelt en die door El País is gelekt. Hiermee
is er een einde gekomen aan de hegemonie die Noma drie jaar lang genoot. Het restaurant van René Redzepi moest één plaats toestaan en eindigde op de tweede plek. Osteria Francescana van Massimo Bottura in Modena stijgt van plek vijf naar drie.

*Nederland zakt weg*
Oud Sluis van Sergio Herman moet dit jaar een aantal plaatsen toegeven in de lijst The Worlds 50 Best Resturants. Het hoogst geplaatste Nederlandse restaurant zakt van plek 21 naar 35. De Librije, vorig jaar nog op plek 33, komt niet meer in de top-50 voor. Hof van Cleve van Peter Goossens maakt een comeback. Vorig jaar gekelderd naar plek 42, staat het Belgische driesterrenrestaurant nu weer op nummer 25. Een andere opvallende daler is The Fat Duck. Het restaurant van Heston Blumenthal wordt treruggezet van 13 naar 33.

Een uur voordat de nieuwe lijst bekend werd gemaakt, werd deze al gepubliceerd door Spaanse en Braziliaanse media, waaronder de gerenommeerde krant El País uit Madrid.

Foto: The World’s 50 Best Restaurants 2013 sponsored by S.Pellegrino & Acqua Panna, London 2013

~Frank Lindner~

Overig nieuws